Úvodní stránka

Publikováno:
11.12.2023
Autor:
Oddělení metodiky a právní podpory

Poskytovatel tímto upozorňuje příjemce, že dochází ke konkretizaci Pravidel pro žadatele a příjemce – obecná část a Pravidel způsobilosti a publicity – upřesnění možnosti využití zálohových faktur uhrazených v roce 2023 a vyúčtovaných nejpozději do 8. 3. 2024.


V případě, kdy se příjemce rozhodne využít postup dle kap. 8.3 Jednotlivé typy úhrad a jejich specifika, část Zálohové faktury Pravidel pro žadatele a příjemce – obecná část a bodu 2.9. Pravidel způsobilosti a publicity, je nutné dodržet následující povinnosti:

  1. I nadále platí, že za způsobilé výdaje lze považovat pouze výdaje uhrazené do 31.12. 2023, avšak je možné danou úhradu provést formou zálohové faktury a skutečné vyúčtování nastane až v příštím roce (nejpozději však tak, aby ŽoP byla podána do 8. 3. 2024).
  2. V případě, kdy se příjemce pro tuto formu rozhodne, je nutno neprodleně podat v IS KP14+ žádost o změnu, v rámci které dojde ke změně právního aktu (prodloužení termínu pro podání ŽoP, případně termínu realizace a úpravě podmínek, na základě kterých bude moci být zálohová faktura předložena na ŘO).
  3. Zálohová faktura se bude předkládat spolu s vyúčtovací v rámci jedné ŽoP. Příjemce si smí nárokovat jen výdaje do výše zálohové faktury. V případě, kdy bude vyúčtovací faktura na vyšší částku, bude daný rozdíl klasifikován jako nezpůsobilý výdaj.  
  4. V rámci soupisky dokladů příjemce vytvoří pro zálohovou a vyúčtovací fakturu jeden společný záznam, obě faktury (označené jako záloha a vyúčtování) a úhradový doklad budou v souladu s Pravidly pro žadatele a příjemce – obecná část vloženy do záložky Dokumenty, ostatní relevantní doklady/dokumenty pak budou vloženy k jednotlivým zápisům faktur na záložce Soupiska dokladů.   
  5. Vyúčtování se musí vztahovat k reálně provedeným pracím, dodanému zboží/službám a dokumentaci prokazující dodání tohoto plnění, které bylo předmětem zálohy, což bude předmětem kontroly. Příjemce tak bude změnovým rozhodnutím mj. zavázán doložit (dle charakteru projektu) např. fotografie, stavební deník, předávací protokoly, inventarizační karty apod. PM si v rámci kontroly ŽoP může vyžádat další doklady prokazující uskutečnění výdaje. Budou-li pochyby o tom, zda plnění bylo skutečně dodáno, bude provedena kontrola na místě.
  6. Příjemce je i v případě využití zálohových faktur povinen dodržet PpVD, resp. ZZVZ, a tedy smlouvu uzavřenou se svým dodavatelem. Využití zálohových faktur tak nesmí vést k porušení PpVD, resp. ZZVZ ve smyslu např. podstatné změny závazku ze smlouvy (změnu platebních podmínek stanovených se smlouvě s dodavatelem ve prospěch tohoto dodavatele, která by byla vyhodnocena jako podstatná, tedy nepřípustná). Pokud by využitím zálohových faktur došlo k tomuto porušení, bude poskytovatel dotace postupovat v souladu s Kategorizací sankcí za porušení postupu zadavatele zakázek.

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/oppik-2014-2020/aktualni-informace/vyuziti-zalohovych...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V