Úvodní stránka

Publikováno:
29.9.2014
Autor:
odbor 62100

Brusel - Česká sklárna Novosad&syn získala ocenění evropské sítě Enterprise Europe Network, podporující mezinárodní kontakty malých a středních firem. Cenu harrachovská firma dostala za svou úspěšnou spolupráci s britským studiem Rokos Design.

Česká sklářská firma Novosad&syn získala (23. 9. 2014) v Bruselu ocenění mezinárodní sítě Enterprise Europe Network, podporující mezinárodní kontakty malých a středních firem. Cenu za úspěšnou spolupráci harrachovské sklárny s britským studiem Rokos Design převzali zástupci obou podniků společně s českým koordinátorem sítě na podporu podnikání Enterprise Europe Network, kterým je Technologické centrum AV ČR.

Brusel - předávání ocenění  "Toto ocenění je dobrou ukázkou práce sítě Enterprise Europe Network. Dokazuje to její velký potenciál pro podporu mezinárodní spolupráce a široké možnosti pro vyhledání vhodných obchodních partnerů. Předpokladem úspěchu je velmi dobře znát české firmy, jejich možnosti a kapacity, což je většinou založeno na osobních jednáních. Takovýto systém práce pak umožňuje nabízet firmám služby a kontakty na zahraniční firmy podle jejich požadavků." Uvedla koordinátorka Enterprise Europe Network v České republice Ing. Daniela Váchová z Technologického centra AV ČR.

Na základě požadavku britského designéra oslovili zástupci Enterprise Europe Network z Londýna partnery sítě z celého světa, aby našli sklárnu, která bude schopná zrealizovat jeho návrh. Tohoto úkolu se ujalo Technologické centrum AV ČR a osobně oslovilo několik různých skláren v České republice, z nichž právě sklárna Novosad&syn byla schopná podmínky splnit.

 "V životě mne nejvíce fascinují lidé, kteří umí věci, které já neumím," řekl o sklářích z Harrachova při přebírání ceny britský designér Jim Rokos. Jeho skleněná váza s názvem Gauge Vase se naklání podle toho, jak v ní ubývá vody. Přestože oslovoval nejrůznější sklárny, vázu se stále v potřebné kvalitě a za požadovanou cenu vyrobit nepodařilo.

Brusel - předávání ocenění "Nám se to podařilo na poprvé. Pan designér požadoval křišťálové sklo, což dneska umí vyrobit jen nemnoho skláren," vysvětlil Petr Novosad, který za sklárnu ocenění v Bruselu převzal. Váza má navíc na výrobu složitý tvar, její krk je velmi slabý s relativně velkým tělem. "Jen málo sklářů je schopno to nafoukat, klasicky píšťalou. A to i u nás," podotkl Novosad.

Pro harrachovské skláře byla spolupráce s britským designérem první, kterou přes Enterprise Europe Network uskutečnili. "Známe se někdy od jara letošního roku," řekl Novosad.

Síť Enterprise Europe Network nabízí podporu a pomoc při snaze posílit rozvoj a konkurenceschopnost především malých a středních podniků. Její aktivity zahrnují odborné poradenství pro podnikatele včetně možností financování rozvoje firem, informace o podnikatelské legislativě, asistenci při mezinárodním technologickém transferu a pomoc při hledání kontaktů či partnerů nejen pro obchodní, ale i pro výzkumnou spolupráci v zahraničí. Síť působí již v 55 zemích světa.

V České republice je síť zastoupena konsorciem jedenácti partnerů koordinovaném Technologickým centrem Akademie věd ČR a je financována Evropskou unií a Ministerstvem průmyslu a obchodu.

 

 

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/programy-eu-na-podporu-msp/cosme/ceska-republika-zisk...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V