Úvodní stránka

Publikováno:
30.10.2017
Autor:
61500

České firmy působící v oblasti civilního letectví a v přidružených oborech se mohou zapojit do inovačních projektů programu Clean Sky 2.


CS2

CO JE CLEAN SKY 2?

Program CLEAN SKY 2 (CS2) funguje pod patronací iniciativy Clean Sky Joint Undertaking (CSJU), která byla vytvořena aktem Evropské rady v roce 2007 v první vlně společných technologických iniciativ (JTI – Joint Technology Initiative).

CSJU lze definovat jako široký výzkumný projekt, vytvořený Evropskou komisí za účelem dosažení ambiciózních a komplexních výzkumných cílů v sektoru letectví. CSJU je založena na partnerství mezi Evropskou komisí a evropským leteckým sektorem (tzv. public private partnership - PPP) a vytváří tak významnou výzkumnou a technologickou základnu EU, přispívající k rozvoji inovativních a průlomových technologií, zaměřených na redukci CO2, emisí skleníkových plynů, ale i hladiny hluku, které jsou produkovány letadly. Konečným důsledkem výzkumných aktivit CSJU je posílení evropských strategických environmentálních a společenských priorit a tedy i konkurenceshopnosti a vedoucího postavení evropského leteckého průmyslu na světovém poli.

Program CS2 navazuje na svého předchůdce Clean Sky, na kterém se podílelo až 600 účastníků z 24 různých evropských zemí. Program CS2 je financován Evropskou komisí a hlavními evropskými leteckými společnostmi. Z rámcového programu pro výzkum a inovace Horizont 2020 je na realizaci programu vyčleněno celkem 1,755 mld. Euro. Spolu se zdroji soukromého sektoru dosahuje celková alokace programu až 4 mld. Euro.

JAKÉ AKTIVITY LZE ZA POMOCI CLEAN SKY 2 REALIZOVAT?

Aktivity programu CS2 pokrývají všechny sektory leteckého dopravního systému i s tím spojené technologie. Ty jsou rozvíjeny maximálně do úrovně technologické vyspělosti inovace č. 6 (Technology readiness level 6).

Program CS2 je tvořen čtyřmi prvky:

 

Aktivity CS2

  • třemi platformami pro inovativní letadlové demonstrátory (Innovative Aircraft Demonstrator Platform - IADPs) pro velká osobní letadla, regionální letadla a rychlá rotorová letadla. Platforma je určená pro demonstrátory na úrovni dopravních prostředků (Vehicle IADPs).
  • třemi integrovanými technologickými demonstrátory (Integrated Technology Demonstrators - ITDs), zaměřenými na draky, motory a systémy. Jedná se o demonstrátory na systémové úrovni (Large Systems ITDs).
  • dvěma průřezovými aktivitami (Transverse Activities), kterými jsou Eco-Design a malá letadla. Obě aktivity integrují znalosti různých ITDs a IADPs pro specifickou aplikaci.
  • technologickým evaluátorem (Technology Evaluator - TE). Ten hodnotí dopady technologií rozvíjených v rámci IADPs a ITDs na životní prostředí a společnost.

V rámci těchto 4 prvků jsou rozvíjena konkrétní témata, která jsou blíže popsána v jednotlivých výzvách programu CS2.

 

KDO SE MŮŽE UCHÁZET O PODPORU V RÁMCI CLEAN SKY 2 A JAKÉ PODMÍNKY MUSÍ SPLNIT?

O podporu v rámci CS2 se mohou ucházet jakékoliv soukromé či veřejné organizace (např. malé a střední podniky, výzkumné organizace nebo velké průmyslové podniky), které mají sídlo v EU či v zemi, asociované k rámcovému programu Horizont 2020, a splňují základní podmínky programu Horizont 2020.

Jednotlivé subjekty se mohou CS2 účastnit v roli:

  • LEADERŮ
    • Leaderů CS2 je v současné době celkem 16. Jsou zároveň členy CS2 a nesou odpovědnost za naplnění cílů CS2. Roli leaderů plní ve vztahu k výše uvedeným platformám pro inovativní letadlové demonstrátory IADPs, integrovaným technologickým demonstrátorům ITDs a průřezovým aktivitám TAs.
  • CORE PARTNERŮ
    • Klíčoví partneři mají vůči CS2 strategické dlouhodobé závazky a stejně jako leadeři se stávají členy CS2. Implementují program CS2 tím, že vykonávají klíčové úkoly a disponují klíčovými kompetencemi v jednotlivých výzkumných aktivitách, kterých se účastní.
  • PARTNERŮ
    • Partneři realizují ve vztahu k CS2 krátkodobé výzkumné aktivity, zaměřené na rozvoj nových znalostí, technologií či nových řešení, která přispějí k rozvoji finálního demonstrátoru či dalším aktivitám CS2.

 

JAK SE LZE O PODPORU Z CLEAN SKY 2 UCHÁZET?

Žadatelé musí za účelem získání podpory z CS2 vypracovat projektový záměr (proposal) v definované struktuře. Šablona projektového záměru je žadatelům k dispozici na webových stránkách tzv. Portálu účastníka (Participant Portal).

CSJU vyhlašuje 2 typy výzev:

  • VÝZVU PRO KLÍČOVÉ PARTNERY (CALL FOR CORE PARTNERS)
    • v rámci této výzvy jsou vybíráni dlouhodobí partneři se závazkem vůči programu CS2 a jeho programovým aktivitám
    • žadatelé v rámci tohoto typu výzvy předkládají žádosti k jednomu či více ve výzvě stanoveným tématům
    • v žádosti je nutné popsat klíčové schopnosti a kompetence, stejně jako činnost, kterou hodlá klíčový partner ve vztahu k tématu vykonávat
    • žádost je hodnocena nezávislými experty
    • nejlépe hodnocení žadatelé jsou pozváni k osobnímu jednání, jehož výsledkem je formální žádost o členství v CSJU

 

  • VÝZVU K PODÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ (CALL FOR PROPOSALS)
    • tato výzva je adresována organizacím, které se chtějí CS2 účastnit jako partneři v individuálních projektech na krátkodobé bázi
    • pro každou výzvu je stanoven specifický okruh témat, ke kterým se mohou žadatelé hlásit
    • témata se vždy odvíjí od témat, stanovených pro klíčové partnery
    • žádost je hodnocena nezávislými experty
    • s nejlépe hodnocenými žadateli je podepsána dohoda u udělení grantu (Grant Agreement)

 

V polovině dubna 2018 se vypisuje v pořadí již osmá výzva programu CS2 k podání projektových záměrů. Informace o výzvě je možné nalézt zde.

Všechny projekty realizované v rámci CS2 mohou získat financování až do výše 70 % celkových způsobilých nákladů projektu.

 

JAKÁ JSOU KRITÉRIA HODNOCENÍ PROJEKTŮ V CLEAN SKY 2?

V rámci VÝZVY PRO KLÍČOVÉ PARTNERY jsou uplatňována následující kritéria:

  • VÝBĚROVÁ KRITÉRIA
    • FINANČNÍ KAPACITA – finanční kapacita žadatelů o klíčové partnerství musí být prokázána sebehodnocením finanční kapacity s pomocí on-line nástroje. CSJU může následně přistoupit ke zhodnocení rizik spojených s finančními informacemi, které žadatel o klíčové partnerství poskytl.
    • OPERAČNÍ KAPACITA – jedná se o zhodnocení toho, zda má žadatel dostatečnou operační kapacitu (míněno schopnosti, kompetence a zkušenosti) k tomu, aby úspěšně zvládl činnosti a úkoly, vyplývající z jeho účasti na projektu
  • HODNOTÍCÍ KRITÉRIA
    • EXCELENCE (EXCELLENCE)
    • DOPAD (IMPACT)
    • KVALITA A ÚČINNOST IMPLEMENTACE (QUALITY AND EFICIENCY OF IMPLEMENTATION)

 

V rámci VÝZVY PRO PARTNERY jsou uplatňována následující kritéria:

  • VÝBĚROVÁ KRITÉRIA
    • FINANČNÍ KAPACITA – finanční kapacita žadatelů o klíčové partnerství musí být prokázána sebehodnocením finanční kapacity s pomocí on-line nástroje. CSJU může následně přistoupit ke zhodnocení rizik spojených s finančními informacemi, které žadatel o klíčové partnerství poskytl.
    • OPERAČNÍ KAPACITA – bude hodnocena v rámci hodnotícího kritéria „Kvalita a účinnost implementace“. Jedná se o zhodnocení toho, zda má žadatel dostatečnou operační kapacitu k tomu, aby úspěšně zvládl činnosti a úkoly, vyplývající z jeho účasti na projektu.
  • HODNOTÍCÍ KRITÉRIA
    • EXCELENCE (EXCELLENCE)
    • DOPAD (IMPACT)
    • KVALITA A ÚČINNOST IMPLEMENTACE (QUALITY AND EFICIENCY OF IMPLEMENTATION)

 

PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH PROJEKTŮ

Řadě českých společností, a to jak velkých firem, tak i malých a středních podniků, se podařilo v rámci programu CS2 dosáhnout významných úspěchů. Namátkou lze zmínit např. firmu Evektor, spol. s.r.o, která se v roce 2013 stala tzv. co-leaderem v oblasti malých letadel, přičemž tuto roli plní dodnes a podílí se tak na formulaci výzkumných témat CSJU. Neméně významné jsou také četné projekty firmy Honeywell International s.r.o., mimo jiné i ve spolupráci s leaderem oblasti velkých dopravních letadel, firmou Airbus.

Partnery v rámci jednotlivých projektů se staly i české technologické společnosti, spadající do kategorie malých a středních podniků, jako je např. Driessen Aerospace CZ s.r.o., La COMPOSITE s.r.o., Woodcomp Propellers s.r.o či JIHOSTROJ a.s.

S cílem podpořit iniciované a plánované aktivity CSJU a programu CS2, stejně jako z důvodu omezených prostředků programu CS2, se Ministerstvo průmyslu a obchodu dlouhodobě snaží napomoci realizovat českým firmám z oblasti civilního dopravního letectví a dalších přidružených oborů, potřebné komplementární aktivity a podpořit tak jejich konkurenceschopnost na evropském i světovém poli. Výsledkem této snahy je první komplementární výzva v oblasti letectví mezi Operačním programem podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) – konkrétně programem APLIKACE a programem CS2. Tato výzva byla vyhlášena v prosinci roku 2017 a trvá do konce dubna 2018. Leteckým společnostem mimo hl. město Praha, které svým charakterem spadají jak do kategorie velkých, tak i malých a středních podniků, je umožněno se za účelem žádosti o dotaci z komplementární výzvy, obdobně jako v rámci programu CS2, formovat do společných konsorcií. V rámci těchto konsorcií, splňujících podmínku tzv. účinné spolupráce, lze žádat o pokračování inovačních aktivit, započatých v CS2, ale i o rozšíření dosud realizované vědecko-výzkumné činnosti v letecké oblasti přidáním paralelních aktivit. Úplné znění komplementární výzvy lze nalézt zde.

Iniciativa MPO ve vztahu k podpoře komplementárních aktivit CS2 byla započata již v roce 2016, kdy resort spolupodepsal Memorandum o porozumění se zástupci CS2.

BLIŽŠÍ INFORMACE O CLEAN SKY 2

Bližší informace o CS2, způsobu hodnocení projektů, apod. lze dohledat na následujících odkazech:

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/programy-eu-na-podporu-msp/horizon/clean-sky-2--23290...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V