Úvodní stránka

Publikováno:
30.10.2017
Autor:
61500

České podniky mohou za účelem rozvoje inovací využívat i unijní programy, zejména pak rámcový program Horizont 2020.


  HORIZONT 2020 CO JE HORIZONT 2020?

Horizont 2020 – rámcový program pro výzkum a inovace (Horizon 2020 – the Framework Programme for Research and Innovation) je největším a nejvýznamnějším programem financujícím na evropské úrovni vědu, výzkum a inovace. Program implementuje strategii Evropské unie Unie inovací, jejímž cílem je budování k inovacím přátelského prostředí, které zjednoduší transformaci inovativních nápadů v konkrétní produkty a služby, které povedou k dalšímu ekonomickému rozvoji a tvorbě pracovních míst. Strategie Unie inovací blíže rozpracovává cíle strategie Evropa 2020.

Rámcový program Horizont 2020 vychází z podrobných analýz stavu ekonomiky, společenských, ekologických podmínek a potřeb apod., provedených na unijní úrovni, s cílem stanovit takové priority ve výzkumu a technologickém rozvoji, které zabezpečí EU potřebnou konkurenceschopnost v porovnání s nejvyspělejšími zeměmi světa. Podporuje přitom také mezinárodní spolupráci při řešení celoevropsky důležitých výzkumných témat, stejně jako mobilitu výzkumných pracovníků a rozvoj výzkumných kapacit.

Horizont 2020 navazuje na 7. rámcový program pro výzkum, technologický rozvoj a demonstrace, který fungoval mezi lety 2007-2013. Na období sedmi let, tedy od roku 2014-2020, je do Horizontu 2020 soustředěna alokace v celkové výši 80 miliard Euro, která je dosud v historii těchto rámcových programů zdaleka nejvyšší.

NA CO JE HORIZONT 2020 URČEN?

Rámcový program Horizont 2020 se v letech 2014-2020 soustředí na celkem 3 hlavní priority:

  1. Vynikající věda
    • podporuje excelentní výzkum a vytváří podmínky pro jeho provozování. Jedná se zejména o podporu vynikajících projektů hraničního výzkumu, vývoj nových a ambiciózních technologií a mobilitu vynikajících výzkumných pracovníků a špičkové infrastruktury.
  2. Vedoucí postavení evropského průmyslu
    • Cílem priority je zlepšení konkurenceschopnosti evropského průmyslu prostřednictvím:
      • průmyslových a průlomových technologií
      • snazšího přístupu k rizikovému financování
      • inovací v malých a středních podnicích
  3. Společenské výzvy
    • V rámci této priority je podporován výzkum, který směřuje k řešení zásadních otázek a problémů, s nimiž se potýká evropské společnost, tzv. společenských výzev, v těchto oblastech:
      • Zdraví, demografické změny a životní pohoda (wellbeing)
      • Potravinové zabezpečení, udržitelné zemědělství, mořský výzkum a bioekonomika
      • Zajištěná, čistá a účinná energie
      • Inteligentní, ekologická a integrovaná doprava
      • Ochrana klimatu, životního prostředí, účinné využívání zdrojů, suroviny
      • Evropa v měnícím se světě: inkluzivní, inovativní a reflektivní společnosti
      • Bezpečné společnosti: ochrana svobody a bezpečnost Evropy a jejích občanů

 

VE KTERÝCH OBLASTECH HORIZONTU 2020 MOHOU ČESKÉ PODNIKY ČERPAT PODPORU NA ROZVOJ INOVACÍ?

Rozvoj inovací v rámci českých firem je podporován zejména v rámci priority č. 2 Vedoucí postavení evropského průmyslu a priority č. 3 Společenské výzvy. Průřezově oběma prioritami nabízí Horizont 2020 především dva nástroje, které lze k rozvoji inovačního potenciálu využít. Jedná se o:

  • Nástroj pro malé a střední podniky – SME Instrument
    • SME Instrument (SMEi) je určen zejména pro malé a střední podniky se sídlem v EU či v zemi asociované k programu Horizont 2020.
    • Malým a středním podnikům nabízí zafinancování i odbornou podporu jejich průlomových inovačních projektů, které jim napomohou k dalšímu růstu a expanzi aktivit do EU i mimo unijní hranice.
    • Inovace v podobě výrobků, služeb i procesů nejsou v rámci SMEi nikterak tematicky omezeny.
    • Bližší informace o SMEi naleznete na webu Ministerstva průmyslu a obchodu či na oficiálním webu SMEi a v pracovním plánu.

 

  • Fast Track to Innovation
    • Nástroj Fast Track to Innovation (FTI) je určen pro financování inovačních akcí v průmyslem řízených konsorciích tvořených velkými i malými a středními podniky. Konsorcia mohou být vytvářena za účelem rozvoje inovační akce v rámci FTI, nemusí se jednat již o zavedená uskupení.
    • FTI podporuje inovační akce v podobě výrobků, služeb i procesů, které jsou tzv. blízké trhu a demonstrují tak reálný potenciál pro rychlé nasazení a zavedení inovace.
    • Nástroj podporuje realizaci inovačních aktivit od tzv. fáze demonstrace až po fázi uvedení na trh.
    • Bližší informace o FTI naleznete na webu Ministerstva průmyslu a obchodu či na oficiálním webu FTI a v pracovním plánu.

Podporu z obou nástrojů lze čerpat na základě podání přihlášky do vyhlášených výzev. Tyto výzvy jsou vždy vyhlášeny na stanovenou dobu (většinou po dobu platnosti tzv. pracovního plánu - Work plan), s postupně stanovenými daty uzávěrek. Informace o aktuálně platných výzvách lze nalézt na tzv. Portálu účastníka (Participant Portal) nebo na webu Horizont 2020.

 

HORIZONT 2020 MNE ZAUJAL, NA KOHO SE MOHU OBRÁTIT K ZÍSKÁNÍ BLIŽŠÍCH INFORMACÍ?

Národním kontaktním místem rámcového programu Horizont 2020 v ČR je Technologické centrum Akademie věd ČR. Zabývá se komplexní podporou účasti národních týmů v projektech mezinárodní výzkumné spolupráce a tedy i v rámcovém programu Horizont 2020. Zájemcům umožňuje bezplatně konzultovat náměty projektů s vyškolenými národními kontaktními pracovníky.

Na propagaci rámcového programu se ve vztahu k českým podnikatelům podílí také Ministerstvo průmyslu a obchodu, odbor podpory finančních nástrojů a řízení projektů, oddělení podpory vazby na komunitární programy. MPO často ve spolupráci s Technologickým centrem AV ČR pořádá konference a semináře za účasti českých a zahraničních přednášejících. Na těchto akcích jsou zájemcům poskytovány informace o programu Horizont 2020 a konkrétních nástrojích, o možnostech čerpání, prezentovány jsou i příklady úspěšných projektů. Cílem akcí je prolomit pomyslnou bariéru mezi českými podniky a unijními programy a zvýšit tak zájem českého podnikatelského sektoru o unijní programy, stejně jako informovanost o nich.

Informace o chystaných i proběhlých akcích jsou pravidelně zveřejňovány na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu, stejně jako na webu Technologického centra Akademie věd ČR.

Bližší informace o programu a jednotlivých nástrojích lze dohledat také na následujících odkazech:



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/programy-eu-na-podporu-msp/horizon/horizont-2020--232...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V