Úvodní stránka

Publikováno:
30.10.2017
Autor:
61500

Nástroj pro malé a střední podniky k rozvoji radikálních na trhu uplatnitelných inovačních řešení.


SMEi

CO JE SME INSTRUMENT?

SME Instrument (SMEi) je specifický nástroj, spadající pod rámcový program pro výzkum a inovace Horizont 2020. SMEi podporuje malé a střední podniky při vývoji inovativních výrobků, technologií a služeb, které budou ve výsledku formovat nové trhy či měnit ty existující. Je tedy určen inovátorům, kteří mají vysoký potenciál rozvoje, který lze však vnímat také jako poměrně rizikový. Cílem nástroje je dovést inovativní nápad s evropským až globálním přesahem od prvotní myšlenky až do fáze, kdy je možné jeho uvedení na trh. K realizaci cílů SMEi je na období 2018-2020 k dispozici rozpočet v celkové výši 1,6 mld. Euro.

 

JAKÉ AKTIVITY LZE ZA POMOCI SME INSTRUMENTU REALIZOVAT?

Jelikož samotný proces rozvoje inovativního nápadu lze vnímat jako poměrně rizikový, uplatňuje SMEi tzv. fázovaný přístup, to znamená, že podporu z grantového nástroje rozděluje do celkem dvou fází, které na sebe navazují. Žadatel přitom o podporu žádá v rámci každé této fáze zvlášť.

  • FÁZE Č. 1 – STUDIE PROVEDITELNOSTI
  • v rámci fáze č. 1 lze malé a střední podniky podpořit za účelem zpracování studie, která prověří technologickou, praktickou a ekonomickou udržitelnost předloženého záměru
  • podporovanými aktivitami jsou zhodnocení rizik, průzkum trhu, analýza regulatorních překážek, řízení ochrany duševního vlastnictví, hledání partnerů, zhodnocení proveditelnosti apod.

 

  • FÁZE Č. 2 – OD KONCEPTU NA TRH
  • v rámci fáze č. 2 lze malé a střední podniky podpořit za účelem proměny inovativní myšlenky v konkrétní produkt nebo službu, uplatnitelnou na trhu. Spolu s inovací je v rámci fáze č. 2 podpořen také rozvoj strategie růstu samotné firmy.
  • podporovanými aktivitami jsou výroba a zdokonalování prototypů, validace, demonstrace, testování v reálných podmínkách, vytváření tržních replikací apod.

 

  • KOMERCIALIZACE
  • vyjma přímé podpory projektů fáze č. 1 a č. 2 umožňuje SMEi úspěšným žadatelům využívat v těchto fázích také tzv. nepřímé podpory, jako jsou různé formy tréninku, mentoring, propojení s investory, networking s dalšími úspěšnými příjemci i velkými firmami za účelem zlepšení přístupu na zahraniční trhy
  • koučinková podpora je realizována ve spolupráci se sítí Enterprise Europe Network
  • cílem je podpora komercializace výrobku nebo služby, tedy tzv. business akcelerace

 

KDO SE MŮŽE UCHÁZET O PODPORU V RÁMCI SME INSTRUMENTU A JAKÉ PODMÍNKY MUSÍ SPLNIT?

O podporu v rámci SMEi se mohou ucházet malé a střední podniky včetně mladých společností a start-upů, a to z jakéhokoliv sektoru, které mají sídlo v EU či v zemi, asociované k rámcovému programu Horizont 2020.

Rozvíjená inovace není nikterak tematicky omezena s výjimkou nutnosti vyvarovat se negativních dopadů inovace na životní prostředí a klimatické podmínky.

SPECIFICKÉ PODMÍNKY SMEi:

  • FÁZE Č. 1 – STUDIE PROVEDITELNOSTI
  • projektový záměr musí být založen na jednoduchém počátečním business plánu, cílem projektu je vytvořit kontury regulérního business plánu
  • úspěšný žadatel obdrží pevně stanovenou částku 50 tis. Euro (tzv. lump sum), která odpovídá 70 % celkových výdajů na projekt fáze č. 1 (zbytek je kofinancován žadatelem)
  • trvání první fáze je omezeno dobou 6 měsíců

 

  • FÁZE Č. 2 – OD KONCEPTU NA TRH
  • projektový záměr musí být založen na strategickém business plánu a musí specifikovat očekávané výsledky, kritéria úspěšnosti, stejně jako očekávaný dopad na firmu v kvantitativním i kvalitativním měřítku (např. obrat, zaměstnanost, velikost trhu, prodeje, řízení ochrany práv duševního vlastnictví, ziskovost apod.). Projektový záměr musí také věnovat pozornost ochraně duševního vlastnictví a možnostem komerčního šíření.
  • inovace musí proto, aby se mohla ucházet o podporu z fáze č. 2 SMEi, dosáhnout minimální úrovně technologické připravenosti 6 (Technology readiness level 6 – TRL)
  • výše finanční podpory není stanovena pevně jako u první fáze, ale výše grantu se pohybuje mezi 0,5-2,5 mil. Euro (70 % celkové ceny projektu) na dobu 1-2 let. 70% financování, stejně jako dobu realizace projektu lze překročit pouze v dobře odůvodněných případech.
  • do fáze č. 2 se lze hlásit nezávisle na účasti žadatele ve fázi č. 1 SMEi

 

  • KOMERCIALIZACE
  • neposkytuje žadatelům přímé financování
  • je otevřena všem malým a středním podnikům, které se účastnily fáze č. 1 nebo 2 SMEi, ale i malým a středním podnikům, které obdržely podporu v rámci nástroje Fast Track to Innovation či FET-Open

 

JAK SE LZE O PODPORU Z SME INSTRUMENTU UCHÁZET?

Žadatelé musí za účelem získání podpory z SMEi vypracovat projektový záměr (proposal) v definované struktuře. Šablona projektového záměru v rozlišení na jednotlivé fáze SMEi je žadatelům k dispozici na webových stránkách tzv. Portálu účastníka (Participant Portal).

Projektový záměr bude považován za způsobilý k financování, pokud:

  • bude jeho obsah zcela nebo zčásti odpovídat popisu výzvy SMEi
  • bude individuální žadatel či žadatel z konsorcia žadatelů malý a střední podnik se sídlem v EU či v zemích asociovaných k rámcovému programu Horizont 2020
  • neexistuje žádný konkurenční projektový záměr žadatele v rámci SMEi fáze 1 a 2 či tento konkurenční projektový záměr není implementován

Projektový záměr předložený v rámci fáze č. 1 nesmí překročit 10 stran.

Projektový záměr předložený v rámci fáze č. 2 nesmí překročit 30 stran.

VYPRACOVANÝ PROJEKTOVÝ ZÁMĚR JE MOŽNÉ PODAT DO VÝZVY NÁSTROJE SMEi, KTERÁ JE OTEVŘENÁ OD 7. LISTOPADU 2017, S POSTUPNÝMI UZÁVĚRKAMI V NÁSLEDUJÍCÍCH TERMÍNECH:

2018

2019

2020

FÁZE Č. 1

FÁZE Č. 2

FÁZE Č. 1

FÁZE Č. 2

FÁZE Č. 1

FÁZE Č. 2

8. února

10. ledna

13. února

9. ledna

12. února

8. ledna

3. května

14. března

7. května

3. dubna

6. května

18. března

5. září

23. května

5. září

5. června

2. září

19. května

7. listopadu

10. října

6. listopadu

9. října

4. listopadu

7. října

 

JAKÁ JSOU KRITÉRIA HODNOCENÍ PROJEKTŮ V RÁMCI SME INSTRUMENTU?

V rámci SMEi se uplatňují 2 druhy kritérií:

  • VÝBĚROVÁ KRITÉRIA
    • FINANČNÍ KAPACITA finanční kapacita žadatelů, kteří projektový záměr podávají samostatně, není hodnocena. V případě žadatelů, kteří projektový záměr podávají v rámci konsorcia, je vyžadováno sebehodnocení finanční kapacity s pomocí on-line nástroje.
    • OPERAČNÍ KAPACITA – bude hodnocena v rámci hodnotícího kritéria „Kvalita a účinnost implementace“. Jedná se o zhodnocení toho, zda má žadatel dostatečnou operační kapacitu k tomu, aby úspěšně zvládl jím stanovené úkoly v pracovním plánu.

 

  • HODNOTÍCÍ KRITÉRIA
    • DOPAD (IMPACT) – 50 %
    • EXCELENCE (EXCELLENCE) – 25 %
    • KVALITA A ÚČINNOST IMPLEMENTACE (QUALITY AND EFICIENCY OF IMPLEMENTATION) –

25 %

V rámci SMEi fáze č. 2 bude hodnocení dvoukolové. Žadatelé, kteří postoupí do druhého kola hodnocení, budou pozváni na pohovor s experty/hodnotiteli do Bruselu. Termíny pohovorů pro rok 2018 jsou následující:

  • 12. 2. – 16. 2
  • 16. 4. – 20. 4.
  • 25. 6. – 29. 6.
  • 12. 11. – 16. 11.

Odpovědností žadatele bude už při podávání projektu zajistit, aby se v daný termín mohl pohovoru zúčastnit. Náhradní termín nebude poskytnut, účast třetích stran není povolena. Žadatel si k pohovoru připraví tzv. pitch desk, na základě kterého představí svou inovaci a strategii, jak ji uvést na trh.

Informaci o výsledku hodnocení obdrží žadatelé fáze č. 1 SMEi nejpozději 2 měsíce po uzávěrce, před jejímž termínem svůj projektový záměr podali do systému. Žadatelé fáze č. 2 SMEi obdrží informaci o výsledku hodnocení nejpozději 4 měsíce po uzávěrce, před jejímž termínem svůj projektový záměr podali do systému.  Dohoda o poskytnutí podpory je s úspěšnými žadateli podepsána nejpozději do 3 měsíců v případě fáze č. 1 a do 6 měsíců v případě fáze č. 2, a to vždy od posledního možného dne pro podání žádosti.

PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH PROJEKTŮ

V rámci nástroje SMEi se podařilo uspět již několika českým projektům, namátkou např. projektu Gait Biometrics 3 firmy Kinalisoft s.r.o. či FGFSTAB firmy ENANTIS s.r.o., a to v rámci první fáze SMEi, v rámci druhé fáze SMEi pak společnosti Olife Corporation, a.s. s projektem LEFAPO či FVFS s.r.o. s projektem SAFE-CTS. Velmi kvalitní projekty lze však nalézt i mezi projekty českých společností, spadajících do kategorie malých a středních podniků, které splnily bodový limit pro financování z SMEi, z důvodu omezeného objemu prostředků v jednotlivých výzvách SMEi ale na financování nedosáhly. Takovéto projekty jsou označovány pečetí kvality - tzv. SEAL OF EXCELLENCE, která garantuje kvalitu inovace a tedy i to, že inovaci je vhodné financovat z alternativních zdrojů národní, regionální či mezinárodní povahy, ale i ESI fondů.

Projekty s pečetí kvality Seal of Excellence, které nedosáhly na financování z SMEi fáze č. 1, se mohou ucházet o podporu z veřejných prostředků v rámci programu GAMA Technologické agentury České republiky. Bližší informace o programu GAMA lze nalézt zde.

 

BLIŽŠÍ INFORMACE O SME INSTRUMENTU

Bližší informace o SMEi, způsobu hodnocení projektů, apod. lze dohledat na následujících odkazech:

webové stránky SMEi na webu Evropské komise

webové stránky SMEi na webu EASME

Pracovní program EIC pilot 2018-2020 (Work programme EIC pilot 2018-2020)

 

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/programy-eu-na-podporu-msp/horizon/sme-instrument--23...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V