Úvodní stránka

Publikováno:
13.6.2018
Autor:
61500

Evropská komise navrhuje v rámci rozpočtu EU dosud nejambicióznější výzkumný a inovační program ve výši 100 miliard eur.


Dne 7. června 2018 představila Evropská komise rozpočet pro výzkum a inovace pro v pořadí již 9. rámcový program pro období 2021 – 2027 Horizont Evropa, který naváže na svého předchůdce Horizont 2020. Jedná se o doposud nejambicióznější výzkumný a inovační program. Navrhovaný rozpočet na období 2021–2027 ve výši 100 miliard eur převyšuje rozpočet Horizontu 2020 o celých 23 miliard eur. Zahrnuje 97,6 miliardy eur pro program Horizont Evropa (z čehož 3,5 miliardy eur bude přiděleno v rámci fondu InvestEU) a 2,4 miliardy eur pro program Euratomu pro výzkum a odbornou přípravu.

 

Co bude oproti Horizontu 2020 nového?

  • Nová Evropská rada pro inovace pomůže identifikovat a financovat rychle se rozvíjející a vysoce rizikové inovace, které mají velký potenciál vytvářet nové tržní příležitosti. Inovátorům poskytne přímou podporu prostřednictvím dvou hlavních nástrojů financování, přičemž jeden nástroj bude určen pro rané fáze a druhý pro vývoj a uvádění na trh. Rada doplní činnost Evropského inovačního a technologického institutu.
  • Nové, vysoce ambiciózní, celounijní výzkumné a inovační cíle zaměřené na společenské výzvy a konkurenceschopnost průmyslu, např. boj proti rakovině, čistou dopravu nebo oceány bez plastů.
  • Maximalizace inovačního potenciálu napříč EU. Jedná se jednak o zvýšení podpory členským státům, které ve snaze co nejlépe využít svůj výzkumný a inovační potenciál zaostávají. Jednak o profilaci nové synergie se strukturálními fondy a Fondem soudržnosti, které usnadní koordinaci a kombinování finančních prostředků.
  • Otevřený přístup k publikacím a údajům napomůže výsledkům vytvořeným za pomoci financování z EU proniknout na trh a zvýší jejich inovační potenciál.
  • Nová generace evropských partnerství a širší spolupráce s ostatními programy EU. Horizont Evropa zefektivní počet partnerství a podpoří účinné a operační propojení s dalšími budoucími programy EU, jako je politika soudržnosti, Evropský obranný fond, program Digitální Evropa a Nástroj pro propojení Evropy, nebo propojení s mezinárodním projektem energie z jaderné syntézy ITER.

 

Členění Horizontu Evropa

Rámcový program Horizont Evropa bude členěn do 3 pilířů – Otevřená věda, Globální výzvy a průmyslová konkurenceschopnost a Otevřené inovace. Největší alokace ve výši 52,7 miliard eur připadá na pilíř druhý, který je zaměřen na Globální výzvy a průmyslovou konkurenceschopnost. Na první pilíř, obsahující Otevřenou vědu, je alokováno 25,8 miliard eur a zbylých 13,5 miliard eur připadá na Otevřené inovace ve třetím pilíři. Podrobnější členění je zobrazeno v následující tabulce.

Tabulka

 

BLIŽŠÍ INFORMACE O HORIZONTU EVROPA

Bližší informace o přípravě nového rámcového programu Horizont Evropa, včetně informačních i právních textů, je možné sledovat zde.

Tisková zpráva Evropské komise v češtině je k dispozici zde.

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/programy-eu-na-podporu-msp/horizont-evropa/priprava-n...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V