Úvodní stránka

Publikováno:
15.2.2018
Autor:
61500

Horizon Prizes jsou motivační ceny, udělované kreativním řešitelům definovaných technologických i společenských výzev. Řešiteli mohou být start-upy, malé a střední podniky, akademická sféra a další.


HORIZON PRIZES

CO JSOU HORIZON PRIZES?

Horizon Prizes jsou motivační ceny, udělované individuálním inovátorům, jejich skupinám, start-upům, univerzitám a dalším, kteří se nejlépe a nejefektivněji vypořádali s různými společenskými i technologickými výzvami, kterým čelí obyvatelé Evropské unie. Cílem cen je stimulovat inovační potenciál u širokého spektra různých subjektů, které např. nemají vůli účastnit se zaběhnutých procesů, spojených s evropskou dotační politikou, a přinášet průlomová řešení tam, kde dosud nebyla nalezena. Způsob či nástroje řešení těchto výzev nejsou nijak určovány ani omezovány.

Subjekt, který danou výzvu nejlépe a nejefektivněji vyřeší, může obdržet cenu do výše 3,5 mil. EUR.

Vyjma uvedených Horizon Prizes existují ještě Horizon Prizes zařazené do schématu Evropské inovační rady, které řeší velké společenské výzvy. Bližší informace o nich naleznete také na webových stránkách MPO, a to v sekci Horizont 2020.

Výzvy jsou definovány následovně:

 

TACTILE DISPLAY

Internet je plný videí, grafiky a dalších multimediálních příspěvků, které 30 milionů zrakově postižených Evropanů není schopno vidět a tedy z něj ani těžit. Vzhledem k tomu, že se svět stává čím dál více digitální a stárnoucí populace Evropy roste, jedná se o problém, vyžadující rychlé řešení.

Tactile Display Horizon Award bude oceněno cenově dostupné přenosné zařízení s dotykovým displejem pro zrakově postižené a nevidomé. Zařízení musí být schopné předávat digitální informace v Braillově písmu a hmatové grafice pro zlepšení přístupu k digitálním informacím.

Řešení bude určeno hlavně pro zrakově postižené osoby, využito ale může být i osobami, jejichž náplň práce zahrnuje současně potřebu vidění i dotykovou funkci rukou (např. piloty).

Úspěšný inovátor obdrží cenu ve výši 3 mil. EUR.

 

ZERO POWER WATER MONITORING

Klimatické změny, nedostatek vody, rostoucí světová populace a především zvýšená urbanizace jsou faktory, které představují globální výzvu pro vodní hospodářství. Vodní zdroje je třeba efektivně monitorovat v reálném čase.

Zero power water monitoring award bude udělena vítěznému řešení, které bude schopno vodní zdroje v reálném čase skutečně monitorovat a bude založeno na technologiích inteligentního snímání závislého pouze na vlastním pohonu a bezdrátové technologii. Nejlepší aplikovaná řešení budou vyzvána, aby prokázala splnění následujících kritérií: kladný dopad, spolehlivost a inovativní design.

Cílem ceny je rozšířit využívání ICT v oblasti vodního hospodářství.

Úspěšný inovátor obdrží cenu ve výši 2 mil. EUR.

 

CO2 REUSE PRIZE

Zabránit nebezpečné změně klimatu je pro Evropskou unii klíčovou prioritou. Jedním ze způsobů, jak této snaze pomoci, je začlenění CO2 do spotřebitelských produktů. Technologie opětovného použití CO2 však stále čelí řadě technických, obchodních a finančních překážek.

CO2 reuse prize bude udělena vítěznému řešení, inovativnímu výrobku, který využije vyprodukovaný CO2 s cílem výrazně zlepšit emise CO2.

Cílem ceny je mobilizovat a zvýšit soukromé investice do výzkumu a inovací, přilákat netradiční hráče, vytvořit nová partnerství a podněcovat výzkumníky a inovátory, aby zvýšili úsilí o snížení emisí antropogenního CO2 v atmosféře.

Úspěšný inovátor obdrží cenu ve výši 1,5 mil. EUR.

 

LOW CARBON HOSPITAL

Integrace a využívání obnovitelných zdrojů energie pro výrobu tepla a elektřiny v budovách stále čelí nevyřešeným technologickým problémům spojeným s bezpečností a spolehlivostí dodávek energie a souvisejících nákladů. To je způsobeno přerušovanou povahou některých obnovitelných zdrojů energie, jako je sluneční nebo větrná energie. Výzva je ještě větší v případě nemocnic, kde je nezbytná 100% bezpečnost dodávek energie.

Cenou Low carbon hospital bude oceněna nemocnice, která přijde s inovativním řešení pro napájení energií z obnovitelných zdrojů při zaručení 100% spolehlivosti dodávky. Vzniklé zařízení musí využívat nejméně tři různé evropské technologie pro obnovitelné zdroje energie, zahrnovat komponenty pro skladování energie a musí být schopné pokrýt 100% ročních energetických potřeb nemocnice.

Úspěšný inovátor obdrží cenu ve výši 1 mil. EUR.

PHOTOVOLTAICS MEETS HISTORY

Pravidla architektury a plánování v chráněných historických městských obvodech významně omezují integraci systémů obnovitelných zdrojů energie, jako je např. fotovoltaika. Je proto třeba inovativního a kreativního řešení pro integraci fotovoltaiky do takovýchto budov.

Cenou Photovoltaics meets history bude oceněna evropská chráněná historická čtvrť, která dokonale intergruje do svých budov fotovoltaický systém pro výrobu a dodávku nejméně 50% spotřeby elektrické energie. Navrhované energetické řešení musí být také přizpůsobitelné a replikovatelné v ostatních evropských oblastech, neboť cena má za cíl zvýšit soukromé a veřejné investice do podobných řešení v Evropě.

Úspěšný inovátor obdrží cenu ve výši 750 tis. EUR.

 

SEAMLESS AUTHENTICATION FOR ALL

 

Cenou Seamless authentication for all bude oceněna inovativní metoda, která umožní každé osobě a jejímu smart zařízení bezproblémově se autentizovat v široké škále aplikací a zařízení v prostředí internetu a cloudových ekosystémů. Řešení by mělo být snadno použitelné, spolehlivé, odolné proti počítačovým útokům, musí respektovat soukromí, musí být cenově dostupné a kompatibilní s běžně používanými technologiemi. Mělo by být také dostatečně otevřené, aby mohlo být snadno kontrolováno, vylepšeno, přizpůsobeno nebo integrováno.

Celkový rozpočet ceny činí 4 miliony EUR, které budou rozděleny následovně:

·         2 800 000 EUR pro vítěze

·         700 000 EUR pro druhé nejlepší řešení

·         500 000 EUR pro třetí nejlepší řešení.

 

CLEANEST ENGINE OF THE FUTURE

Podle Evropské agentury pro životní prostředí je znečištěné ovzduší jedním z nejrizikovějších faktorů předčasného úmrtí v Evropě. Cílem této ceny je snížit znečištění způsobené novými konvenčními vozidly, které využívají buď benzinové, nebo dieselové palivo. Zatímco se očekává, že hybridizace a elektrifikace budou hrát důležitou roli, snížení emisí u vozidel s běžnými motory bude stále důležité.

Cena Cleanest engine of the future bude udělena inovátorům, kteří přijdou s prototypem systému, který bude schopen snižovat emise znečišťujících látek a snižovat spotřebu paliva v reálných podmínkách jízdy bez ovlivnění provozních schopností vozidla.

Úspěšný inovátor obdrží cenu ve výši 3,5 mil. EUR.

 

SOCIAL INNOVATION

Improved mobility for older people

Populace Evropské unie stárne - v roce 2020 naroste počet obyvatel starších 65 let v Evropě na 75 milionů a v roce 2030 na 88 milionů. To vyžaduje přehodnocení stávajících systémů mobility s cílem uspokojit potřeby starších lidí a pomoci bojovat proti sociálnímu vyloučení, napomoci jejich nezávislému životu.

Cena Social Innovation odmění částkou 2 mil. EUR nejlepší řešení pro zlepšení cestovní mobility starších lidí, a to následovně:

·         1 000 000 EUR bude uděleno nejlepšímu řešení

·         čtyři ceny ve výši 250 000 EUR budou uděleny za druhé, třetí, čtvrté a páté nejlepší řešení.

Předložená řešení musí během několika měsíců prokázat své fungování.

Až do 28. února 2019 poběží konkrétní výzva, zaměřená na zlepšení mobility starších osob, následně bude vyhlášena další výzva v oblasti sociálních inovací.

 

Uzavřeny byly výzvy:

1.       Big data technologies

2.       Birth day prize

3.       Engine retrofit for clean air

4.       Breaking the optical transmission barriers

5.       Collaborative spectrum sharing

6.       Better use of antibiotics

7.       Food scanner

 

KDO SE MŮŽE UCHÁZET O UDĚLENÍ CENY HORIZON PRIZE A JAKÉ PODMÍNKY MUSÍ SPLNIT?

 


O ceny Horizon Prizes se mohou ucházet všechny typy aktérů napříč odvětvími a disciplínami, jako např. individuální inovátoři, akademická sféra, start-upy, velcí i malí a střední podnikatelé. V případě některých výzev jsou někteří aktéři z řad možných příjemců vyňati, doporučujeme proto sledovat podmínky dané výzvy, které jsou uvedeny na webu Evropské komise zde.

JAK SE LZE O HORIZON PRIZES UCHÁZET?

Inovátoři mohou podávat návrhy do konkrétních výzev, a to v termínech, uvedených v následující tabulce.

Data otevření a uzávěrek uvedených výzev budou na těchto webových stránkách pravidelně aktualizována.

JAKÁ JSOU KRITÉRIA HODNOCENÍ PROJEKTŮ V RÁMCI HORIZON PRIZES?

Kritéria hodnocení jsou specifikována zvlášť pro každou společenskou výzvu, doporučujeme proto sledovat informace, uvedené na webu Evropské komise zde.

BLIŽŠÍ INFORMACE O HORIZON PRIZES

Bližší informace o cenách Horizon Prizes lze dohledat na následujících odkazech:

Webové stránky Horizon Prizes

Účastnický portál (Participant Portal)

Bližší informace o Horizon Prizes Evropské inovační rady Vám podá také Technologické centrum Akademie věd ČR.

 

 

 

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/programy-eu-na-podporu-msp/horizont/horizon-prizes---...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V