Úvodní stránka

Publikováno:
7.2.2018
Autor:
61500

Horizon Prizes Evropské inovační rady jsou motivační ceny, určené k řešení velkých společenských výzev. Jsou určeny jak start-upům a malým a středním podnikům, tak např. i individuálním inovátorům či akademické sféře. Způsob řešení společenské výzvy není nijak omezen.


HORIZON PRIZES EVROPSKÉ INOVAČNÍ RADY CO JSOU HORIZON PRIZES EVROPSKÉ INOVAČNÍ RADY?

Horizon Prizes Evropské inovační rady jsou motivační ceny, udělované individuálním inovátorům, start-upům, univerzitám a dalším, kteří se nejlépe a nejefektivněji vypořádali s jednou z šesti definovaných společenských výzev. Cílem je přinést na trh průlomová řešení, prokázat proveditelnost či potenciál konkrétních technologií a podpořit jejich přijetí, to vše nejpozději do konce roku 2021. Způsob či nástroje řešení společenských výzev nejsou nijak určovány ani omezovány.

Celkový rozpočet cen Horizon Prizes Evropské inovační rady do roku 2020 činí 40 mil. EUR. Subjekt, který danou výzvu nejlépe a nejefektivněji vyřeší, může obdržet cenu do výše 10 mil. EUR.

Vyjma Horizon Prizes zařazených do schématu Evropské inovační rady existují i Horizon Prizes mimo toto schéma, bližší informace o nich naleznete také na webu MPO v sekci Horizont 2020.

Společenské výzvy Horizon Prizes Evropské inovační rady jsou definovány následovně:

  1. Innovative Batteries for eVehicles
    • Předmětem této společenské výzvy je vyvinout bezpečnou a udržitelnou baterii využitelnou v elektrických vozidlech prostřednictvím vývoje nových materiálů a chemických látek využívajících běžně rozšířené udržitelné nízkonákladové materiály, které jsou v Evropě snadno dostupné. Řešení musí mít stejný nebo lepší výkon než vozidla s motory s vnitřním spalováním a musí být schopné dobíjet elektrické vozidlo v čase, který odpovídá plnění konvenční benzinové/naftové nádrže.
    • Cílem výzvy je přispět k dekarbonizaci Evropy v zájmu evropské ekonomiky i samotných občanů.
    • Úspěšný inovátor obdrží cenu ve výši 10 mil. EUR.

 

  1. Fuel from the Sun: Artificial Photosynthesis
    • Předmětem této společenské výzvy je vybudovat plně funkční prototyp systému umělé fotosyntézy, který je schopen produkovat použitelné syntetické palivo. Umělá fotosyntéza je široce považována za jednu z nejslibnějších nových technologií, která je schopna vytvořit udržitelné alternativy ke stávajícím dodávkám paliva. Vzhledem k tomu, že využívá kombinaci slunečního záření, vody a uhlíku ze vzduchu k výrobě energie, je umělá fotosyntéza považována za potenciální průlomovou energetickou technologii. Vytvořený prototyp musí integrovat celý proces od zachycení světla k výrobě paliva a musí být schopen pohánět malý motor.
    • Cílem je urychlit vývoj nových systémů pro přeměnu energie, které využívají sluneční světlo a další přírodní prvky k výrobě obnovitelných paliv určených pro průmysl, bydlení a dopravu.
    • Výzva podnítí účast průmyslu a tvorbu start-upů, čímž posune technologii umělé fotosyntézy pro výrobu paliva na další úroveň vývoje.
    • Úspěšný inovátor obdrží cenu ve výši 5 mil. EUR.

 

  1. Early Warning for Epidemics
    • Předmětem výzvy je vyvinout prototyp systému včasného varování pro prognózu a sledování onemocnění přenášených vektory s cílem přispět k prevenci jejich vypuknutí, zmírnění jejich dopadu na místní, regionální a globální úrovni a poskytnout podporu stávajícím snahám o jejich eliminaci.
    • Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) onemocnění přenášená vektory, jako je malárie, Zika, dengue nebo žlutá horečka, způsobují každoročně více než 1 milion úmrtí na celém světě. Vektory jsou živé organismy, které mohou přenášet infekční onemocnění mezi lidmi nebo ze zvířat na člověka. Vektorové nemoci jsou globální hrozbou pro veřejné zdraví a mohou mít dalekosáhlé hospodářské a sociální dopady.
    • V poslední době se zvyšuje počet dat, generovaných vesmírnými observatořemi, leteckým pozorováním, pozorováním na místě apod. Efektivní správa velkých dat v této oblasti je nezbytným prvkem pro zlepšení schopností "včasného varování" a tvorbu systému, který má za cíl zmírnit epidemie, související s onemocněními přenášenými vektory. Potenciál kombinace všech dostupných dat ještě není využit.
    • Úspěšný inovátor obdrží cenu ve výši 5 mil. EUR.

 

  1. Blockchains for Social Good
    • Předmětem výzvy je vyvinout decentralizovaná řešení sociálně-inovačních výzev s využitím průlomové digitální Distributed Ledger Technology (DLT), obdobné těm, užívaným v blockchainových technologiích.
    • V návaznosti na pozornost, kterou vyvolala kryptoměna Bitcoin, je rozvíjeno několik finančních aplikací na bázi blockchain. Potenciál DLT pro vytváření pozitivních sociálních změn s využitím decentralizace a absence zprostředkovatelů je však stále značně nevyužitý.
    • Mezi sociální inovace, u kterých jsou decentralizovaná řešení založená na DLT přínosnější než konvenční centralizované platformy, řadíme např. prokázání původu surovin nebo výrobků - podpora spravedlivého obchodu, větší transparentnost veřejných financí, správu majetkových, pozemkových a dalších veřejných registrů, apod.
    • Úspěšný inovátor obdrží cenu ve výši 1 mil. EUR (celkový rozpočet 5 mil. EUR bude rovnoměrně rozložen do jednotlivých oblastí sociální inovace, kde lze DLT využít)

 

  1. Low-Cost Space Launch
    • Předmětem výzvy je vyvinout evropské technologicky nezávislé low cost řešení pro vypouštění malých satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země. Malé družice jsou vhodné pro bezdrátové komunikační sítě, internetové služby, širší konektivitu, vědecké pozorování, shromažďování dat, zobrazování Země apod. Jejich výroba není nákladná, po roce 2020 se proto očekává prudký nárůst jejich využívání a tedy i vypouštění do vesmíru. Řešení musí být inovativní, realizovatelné, finančně dostupné ve fázi vývoje i užívání, a komerčně životaschopné.
    • Cílem výzvy je zlepšit přístup EU do vesmíru, zvýšit související technologickou nezávislost a poskytnout evropským společnostem, malým a středním podnikům, vysokým školám a výzkumným organizacím, strategické a konkurenční výhody.
    • Úspěšný inovátor obdrží cenu ve výši 10 mil. EUR.

 

  1. Affordable High-Tech for Humanitarian Aid
    • Předmětem výzvy je vytvoření inovativních řešení pro poskytování humanitární pomoci založené na jednoduchém uplatňování pokročilých technologií.
    • Evropská unie a její členské státy jsou významnými humanitárními dárci. Humanitární krize a katastrofy se za posledních 25 let zvýšily nejen z hlediska počtu, složitosti a závažnosti. Vzhledem k počtu a rozsahu dnešních krizí a katastrof nemůže být na financování humanitárních akcí nikdy soustředěno dostatečné množství finančních prostředků.
    • Řešení by měla být vyvíjena prostřednictvím inovativního přístupu, měla by být nová a založená na pokročilých technologiích a službách, které by demonstrovaly přidanou hodnotu a potenciál jedné nebo více pokročilých technologií (nemělo by se jednat pouze o IT řešení). Měla by být inkluzivní, tj. vytvořena a rozvíjena různými zúčastněnými stranami za účasti místních aktérů a přístupná velkému množství lidí.
    • Úspěšný inovátor obdrží cenu ve výši 1 mil. EUR (celkový rozpočet 5 mil. EUR bude rovnoměrně rozložen do oblastí jako: přístřeší, voda a kanalizace, energie, topení nebo chlazení, jídlo, hygiena a lékařská péče)

KDO SE MŮŽE UCHÁZET O UDĚLENÍ CENY HORIZON PRIZE V RÁMCI EVROPSKÉ INOVAČNÍ RADY A JAKÉ PODMÍNKY MUSÍ SPLNIT?

O ceny Horizon Prizes Evropské inovační rady se mohou ucházet všechny typy aktérů napříč odvětvími a disciplínami, jako jsou např. individuální inovátoři, akademická sféra, start-upy, velcí i malí a střední podnikatelé. V případě některých společenských výzev jsou někteří aktéři ze seznamu možných příjemců vyňati, doporučujeme proto vždy sledovat podmínky dané společenské výzvy, uvedené v pracovním plánu.

JAK SE LZE O HORIZON PRIZES EVROPKÉ INOVAČNÍ RADY UCHÁZET?

Inovátoři mohou podávat návrhy do šesti výše zmíněných společenských výzev, a to v termínech, uvedených v následující tabulce.

 

Data otevření a uzávěrek uvedených výzev budou na těchto webových stránkách pravidelně aktualizována.

JAKÁ JSOU KRITÉRIA HODNOCENÍ PROJEKTŮ V RÁMCI HORIZON PRIZES EVROPSKÉ INOVAČNÍ RADY?

Kritéria hodnocení jsou specifikována zvlášť pro každou společenskou výzvu, doporučujeme proto sledovat informace, uvedené v pracovním plánu.

BLIŽŠÍ INFORMACE O HORIZON PRIZES EVROPSKÉ INOVAČNÍ RADY

Bližší informace o cenách Horizon Prizes Evropské inovační rady lze dohledat na následujících odkazech:

Pracovní plán (Horizon 2020 Work-Programme 2018-2020: European Innovation Council (EIC) pilot)

Webové stránky Horizon Prizes EIC

Účastnický portál (Participant Portal)

Bližší informace o Horizon Prizes Evropské inovační rady Vám podá také Technologické centrum Akademie věd ČR, konkrétně paní Michaela Vlková a pan Martin Škarka.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/programy-eu-na-podporu-msp/horizont/horizon-prizes-ev...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V