Úvodní stránka

Publikováno:
22.2.2018
Autor:
61500

Evropská komise zveřejnila v rámci tzv. evropského semestru doporučení pro Českou republiku, týkající se i oblasti výzkumu a inovací. Z doporučení vyplývá, že ČR by se měla soustředit na zlepšení spolupráce mezi veřejným výzkumným sektorem a soukromou sférou a podpořit růst inovačního potenciálu a inovační výkonnosti v malých a středních podnicích.


Evropská komise každoročně touto dobou vydává v rámci tzv. evropského semestru doporučení k dalšímu rozvoji hospodářských politik jednotlivých členských zemí, a to za účelem podpory vzniku nových pracovních míst, hospodářského růstu a investic. Zejména oblast výzkumu a inovací sehrává v oblasti hospodářského růstu států jednu z klíčových úloh, je proto součástí strategie Evropa 2020 a zrcadlí se v řadě národních strategických materiálů.

České republice se během posledních let podařilo významně zvýšit podíl investic do oblasti výzkumu a inovací, Evropská komise proto ve zprávě konstatuje, že se ČR pravděpodobně podaří dosáhnout národního cíle Strategie Evropa 2020 v podobě 1% HDP, investovaného do oblasti VaVaI. Roste zejména veřejná podpora v oblasti podnikového VaVaI, která se již pohybuje nad průměrem EU.

Velký prostor pro rozvoj naopak Evropská komise spatřuje v nedostatečné spolupráci mezi veřejným výzkumným sektorem a soukromou sférou, která do velké míry brzdí další účinnost celého systému VaVaI v ČR.

Výzvou pro ČR je bezpochyby také nízká inovační výkonnost českých malých a středních podniků, která se také pohybuje pod průměrem EU. Situaci lze ilustrovat mimo jiné na účasti českých malých a středních podniků v programu na podporu výzkumu a inovací EU Horizont 2020. Programu Horizont 2020 se k únoru 2018 zúčastnilo celkem 740 subjektů z celé ČR, z toho pouze 164 malých a středních podniků. Ministerstvo průmyslu a obchodu se snaží zvýšení účasti a úspěšnosti českých firem v rámcovém programu Horizont 2020 kontinuálně podporovat prostřednictvím informační osvěty o možnostech, které program a jeho konkrétní nástroje nabízí.

Evropská komise mimo jiné na základě výše uvedených dat ČR doporučila pokračovat v odstraňování překážek růstu, zejména zefektivnit postupy pro udělování stavebních povolení, dále snižovat administrativní zátěž podniků, mimo jiné zavedením klíčových služeb elektronické veřejné správy, prostřednictvím zlepšování kvality výzkumu a vývoje a podporou zaměstnanosti nedostatečně zastoupených skupin.

Bližší informace k uvedenému lze dohledat na webových stránkách Evropské komise zde, kde jsou dostupné nejen přehledné grafy, ale např. také přehled úspěšných projektů, na kterých ČR v rámci programu Horizont 2020 spolupracuje.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/programy-eu-na-podporu-msp/horizont/postaveni-cr-v-ob...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V