Úvodní stránka

Publikováno:
7.10.2020
Autor:
61220

Ve spolupráci s ČMZRB investiční, a.s., zahájilo MPO realizaci nového finančního nástroje IPO Fond, v jehož rámci budou investovány prostředky na rozvoj trhu kapitálového financování pro malé a střední podniky.


V rámci programu Rizikový kapitál spouští Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ČMZRB investiční, a.s. („ČIAS“) nový finanční nástroj IPO Fond. Nástroj cílí na rozvoj trhu kapitálového financování pro malé a střední podniky (MSP) se zájmem o získání kapitálu prostřednictvím alternativních obchodních platforem („AOP“), které se zaměřují na úpis akcií MSP. Úpisy na těchto alternativních burzovních trzích jsou z pohledu nákladů IPO méně náročné ve srovnání se standartními burzovními trhy a pro MSP tak v řadě zemí představuj efektivní variantu externího financování rozvoje MSP. Cílem nástroje je tyto aktivity na českém trhu podpořit přímým zapojením IPO Fondu do nákupu akcií při emisích MSP a snížit tím rizika emitujících MSP související se vstupními investicemi a neúspěchem emise.

Finanční nástroj bude realizován formou fondu realizujícího kapitálové investice prostřednictvím nákupu akcií emitovaných způsobilými podniky při jejich primární veřejné nabídce akcií (IPO) na AOP. IPO fond bude na těchto trzích investovat v roli institucionálního investora za identických podmínek jako soukromí investoři. MSP se zájmem o investici musí v souladu s Výzvou pro konečné příjemce předložit žádost o investici. ČIAS, jakožto správce fondu, bude vyhodnocovat firmy z pohledu splnění podmínek způsobilosti dle výzvy a svých dalších interních pravidel. V případě jejich naplnění provede nákup akcií způsobilého podniku a to v maximální výši 30% z objemu akcií nakoupených na daném trhu soukromými investory. IPO Fond bude cílit na nákup minoritní části úpisu tak, aby většina upsaného kapitálu byla nadále realizována soukromými investory.

Pro nástroj byla v rámci Operačního programu Podnikání a Inovace pro Konkurenceschopnost (OP PIK) vyčleněna alokace ve výši 332 mil. Kč. Způsobilé k investici budou firmy plnící podmínky výzvy a podnikající v České republice mimo region hl. města Prahy.

 

Výzva pro alternativní obchodní platformy

V září 2020 vyhlásil ČIAS výzvu pro alternativní obchodní platformy se zájmem o účast IPO fondu na daném trhu. Výzva bude otevřena všem zájemcům až do 30.6.2023.

Celý text výzvy je k nalezení zde: https://www.cmzrb.cz/wp-content/uploads/2020/09/V%C3%BDzva-pro-provozovatele-MOS.pdf

 

Výzva pro konečné příjemce

Výzva pro malé a střední podniky se zájmem o investici IPO fondu byla vyhlášena v lednu 2021 a je k dispozici zde Výzva [pdf, 897 kB], a spolu s dalšími informacemi na stránkách ČMZRB (https://www.cmzrb.cz/skupina-cmzrb-zacina-nakupovat-akcie-malych-a-strednich-firem/).

 

Ke stažení:

Program podpory Rizikový kapitál [pdf, 447 kB]



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/financni-nastroje/cmzrb/cmzrb-investicni-a-s/ipo-fond-op-pik--257200
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V