Úvodní stránka

Publikováno:
17.1.2024
Autor:
Oddělení Finančních nástrojů

Fond fondů ve správě Evropského investičního fondu (EIF) je historicky první finanční nástroj na podporu financování startupů spuštěný v Česku. Fond je vyústěním spolupráce mezi MPO a EIF, která začala dohodou uzavřenou v roce 2017 v rámci programu Rizikový kapitál OP PIK. S koncem roku 2023 můžeme bilancovat jeho výsledky.


Tento nástroj slouží k financování inovativních projektů v nejranější fázi a díky akceleračním programům kombinujícím investici i poradenství může více firem nastartovat svůj byznys a oslovit další investory v pozdějších fázích svého vývoje.

Prostředky OP PIK společně se soukromým spolufinancováním (EIB, soukromých investorů a příspěvků investičních týmů jednotlivých fondů) byly investovány do konečných příjemců právě soukromými VC fondy LIGHTHOUSE SEED FUND a NATION 1. Do tohoto standardního tržního investičního procesu MPO nezasahovalo. Jednotlivé startupy se obracely přímo na příslušné fondy, a to bez zdlouhavé dotační administrativy.

Jedním z klíčových kritérií pro výběr projektů byla jejich schopnost dosáhnout návratnosti a ziskovosti. To znamená, že projekty musí prezentovat jasnou a udržitelnou strategii, která ukazuje jejich potenciál pro generování příjmů a dosažení úspěchu na trhu. Investice z fondu fondů EIF do těchto podniků by tak měly mít dlouhodobý pozitivní dopad.

Od roku 2019 investovaly fondy Lighthouse Seed Fund a Nation 1 celkem 870 milionů korun do 72 firem (projektů), přičemž se jednalo převážně o mimopražské malé a střední podniky. Část peněz od soukromých investorů byla investována také do čtyř pražských firem. Do června roku 2023 bylo akcelerováno 39 společností z nichž 33 získalo další seedové financování.

O úspěšnosti programu vypovídá také to, že fondy rizikového kapitálu dosáhly téměř dvojnásobku vytyčeného cíle a dosáhly pákového efektu 1,82 oproti smluvním 1,79. Jinými slovy fondy přilákaly téměř stejnou částku soukromých zdrojů, jakou do nich vložilo MPO z veřejných evropských prostředků. Finanční nástroje takto „pákují“ soukromé zdroje a násobí dopad veřejných intervencí. Fondy investovaly 91 % svých závazků, přesáhly tak investiční kapacitu 75 % a nyní se nacházejí na jejím konci.

Projekty podpořené programem Rizikový kapitál ukazují širokou škálu inovací a jejich vliv na různé oblasti života. Mezi úspěšné iniciativy patří například Pealock, který představuje chytrý zámek určený pro kola nebo lyže, poskytující vysokou úroveň zabezpečení. Projekt Mindpax se zaměřuje na poskytování digitálních terapií pro lidi trpící vážnými duševními onemocněními. Tato platforma slibuje nový přístup k podpoře duševního zdraví a zjednodušuje lidem přístup k potřebné pomoci a podpoře.

Pekat Vision představuje další úspěšný projekt. Společnost se specializuje na systémy vizuální inspekce a kontrolu kvality pomocí umělé inteligence, což má široké uplatnění v průmyslu a výrobě. Tento systém efektivně hledá anomálie, kontroluje povrchy objektů a detekuje a klasifikuje defekty. Vložený kapitál se firmě podařilo zčtyřnásobit.

Podpořena byla také firma Snuggs, která vyvinula pratelné menstruační kalhotky, nahrazující jednorázové pomůcky. Tento ekologický produkt přináší pohodlí a udržitelnost do oblasti ženské hygieny. Nation 1 byl jejím prvním investorem a za dva roky od této investice firma znásobila své měsíční prodeje 25krát, její hodnota vzrostla 2,2krát.

Výše uvedené příklady úspěšných projektů ilustrují nespornou užitečnost nástroje rizikového kapitálu. Ukazuje se, jak velký dopad může mít i malá investice realizovaná ve správný okamžik, a to nejen na ekonomiku, ale také na každodenní životy. Investice do rizikového kapitálu nejenže poskytují potřebný finanční impuls pro startupy, ale také zvyšují konkurenceschopnost našeho průmyslu a vytváří prostředí pro nové inovativní nápady a podnikatelské příležitosti.

 

Ke stažení:

Fond fondů ve správě EIF aneb úspěšně podporujeme nápady českých startupů [pdf, 273 kB]

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/financni-nastroje/fond-fondu-ve-sprave-eif--aneb-uspesne-podporujeme-napady-cesk...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V