Úvodní stránka

Publikováno:
9.5.2012
Autor:
08410

Od poloviny března po dobu čtyř týdnů probíhala na stránkách portálu BusinessInfo.cz elektronická veřejná konzultace Ministerstva průmyslu a obchodu k nově připravované Koncepci podpory malých a středních podnikatelů v letech 2014 až 2020. Odezva na ministerské návrhy více než padesáti podpůrných opatření pro rozvoj MSP byla ze strany podnikatelů mimořádně silná — do konzultace se spontánně zapojila téměř tisícovka podnikatelů.

Podnikatelé se aktivně zapojili do diskuze o budoucích možnostech podpory MSP

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR připravilo ve spolupráci s portálem BusinessInfo.cz dotazník k nově připravované Koncepci podpory malých a středních podnikatelů na období let 2014 až 2020 (Koncepce MSP 2014+). Koncepce představuje zásadní strategický dokument pro přípravu nového programovacího období kohezní politiky po roce 2014 a především nového operačního programu na podporu podnikání, výzkumu, vývoje a inovací. Vymezuje věcný, finanční a prováděcí rámec pro směrování konkrétních opatření, jejichž cílem bude umožnit efektivní fungování a celkový rozvoj malých a středních podnikatelů jako významné součásti národní ekonomiky.

Veřejná konzultace zaznamenala mezi podnikateli mimořádný ohlas, což je podstatné především z hlediska perspektivy dalšího zlepšování efektivity budoucích podpůrných nástrojů. "Cílem dotazníkového šetření bylo získat názor podnikatelů na zvolené priority a nástroje připravované Koncepce MSP 2014+, což se nepochybně podařilo. Tuto zpětnou vazbu v podobě získaných výsledků šetření použijeme pro celkové zkvalitnění a posouzení vhodnosti zvolených oblastí podpory a jejich zacílení," říká k tomu ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Konzultace k návrhům Koncepce MSP 2014+ se na stránkách portálu BusinessInfo.cz zúčastnilo 946 respondentů, z toho 28,6 % drobných, 36,7 % malých a 29,3 % středních podnikatelů. Většina respondentů registrovala své podnikatelské subjekty před pěti, deseti a více lety, šlo tedy vesměs o již zavedené podniky s delší historií. Podle velikosti obratu bylo rozložení odpovídajících firem poměrně rovnoměrné, nejvíce respondentů (40 %) se však rekrutovalo z řad firem dosahujících obratu přes 50 mil. korun ročně. Z oborového hlediska byly nejčastěji zastoupeny firmy působící ve zpracovatelském průmyslu, IT a telekomunikacích, ve stavebnictví a v oblasti služeb.

Nejvíce otázek z průzkumu prověřovalo zejména zkušenosti firem s čerpáním podpory ze strukturálních fondů i národních zdrojů a jejich názory k různým formám těchto podpor. Některé z otázek obsažených v dotazníku však měly i širší přesah a týkaly se například hlavních potíží, s nimiž se malé a střední podniky aktuálně potýkají, nebo jejich úspěšnosti při zavádění nových firemních produktů, procesů či prodejních kanálů. Mezi největší problémy, kterým v současné době firmy čelí, byly nejčastěji jmenovány dostupnost kvalifikovaných pracovníků a zkušených manažerů, ostrá konkurence a nalezení zákazníků, resp. trhů. Podniky vidí jako problematické také zvyšující se náklady a ztížený přístup k financování, který je však zásadní zejména pro drobné podnikatele, kteří ho označili téměř ve 25 % případů. Relativně méně často poukazovaly firmy na nedostatečnou proexportní podporu.

Popis: Popis: Nejvíce pociťované problémy firem

Vyhodnocení otázek průzkumu, které se věnovaly samotnému návrhu Koncepce MSP 2014+, přineslo pozitivní hodnocení zvolených strategických priorit, většina byla hodnocena jako důležitá či spíše důležitá. Za nejdůležitější považovali podnikatelé zejména prioritu Rozvoj podnikání založeného na podpoře výzkumu, vývoje a inovací a následně také prioritu Podpora podnikatelské a inovační infrastruktury.

Popis: Popis: Důležitost zvolených strategických priorit

"Konzultace směřovala také ke zhodnocení zvolených oblastí podpory pro malé a střední podnikatele v rámci strategických priorit. Nejdůležitější se pro podnikatele zdá být podpora zavádění moderních technologií a nových produktů na bázi těchto technologií. Dále také podpora vlastních výzkumných a vývojových kapacit podniků, podpora podnikatelské a inovační infrastruktury a podpora začínajících malých a středních podnikatelů," uvedl ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Petr Očko. Konzultace se také soustředila na zjištění názoru podnikatelů na realizaci speciálních programů podpory v regionech se soustředěnou podporou státu. Pro tuto podporu se vyslovilo 68 % podnikatelů.

"Provedený průzkum potvrdil, že oblasti podpory byly vytipovány správně a odpovídají potřebám malých a středních podnikatelů," dodal Petr Očko.

Podrobné výsledky průzkumu i samotný návrh Koncepce přinášející 52 konkrétních podpůrných opatření pro rozvoj MSP naleznete na webových stránkách www.mpo.cz nebo na portálu www.businessinfo.cz.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/male-a-stredni-podnikani/studie-a-strategicke-dokumenty/podnikatele-se-aktivne-z...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V