Úvodní stránka

Publikováno:
11.7.2012
Autor:
odbor 61300

Tato zpráva byla vypracována dle zákona č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání a obsahuje informace o vývoji malých a středních podniků, realizaci programů podpory jednotlivými ministerstvy v roce 2011, počtu a výši podpořených projektů.

Malé a střední podniky (MSP) jsou hnací silou podnikatelské sféry, růstu, inovací i konkurenceschopnosti a jsou rovněž významným zaměstnavatelem.

Mezi hlavní výstupy Zprávy patří:

  • Podnikatelskou činnost k 31. 12. 2011 v ČR vykonávalo celkem 1 066 787 právnických a fyzických osob spadajících do kategorie malých a středních podniků (fyzických osob bylo 814 897 a právnických osob bylo 251 890). Podíl malých a středních podniků na celkovém počtu aktivních podnikatelských subjektů v roce 2011 byl 99,84 %.
  • Celkový počet zaměstnanců malých a středních podniků se v roce 2011 zvýšil oproti roku 2010 o 20 tis. (o 1,09 %) na celkových 1 856 tis. zaměstnanců. Podíl zaměstnanců malých a středních podniků na celkovém počtu zaměstnanců podnikatelské sféry v ČR v roce 2011 činil 60,85 %.
  • Podíl přidané hodnoty malých a středních podniků v roce 2011 činil 54,43 %.
  • V roce 2011 došlo k meziročnímu zvýšení vývozu malých a středních podniků o 175 116 mil. Kč (tj. o 11,85 %). Podíl malých a středních podniků na celkovém vývozu byl 51,50 %. Podíl malých a středních podniků na celkovém dovozu v roce 2011 byl 56,60 %.
  • V rámci Operačního programu Podnikání a inovace bylo k 31. 12. 2011 rozhodnuto o podporách malým a středním podnikatelům (bez převodů do úvěrového a záručního fondu) ve výši 39,93 mld. Kč. V dotačních programech bylo autorizováno k proplacení 15,68 mld. Kč.
  • V rámci programů průmyslového výzkumu a vývoje podpořilo Ministerstvo průmyslu a obchodu 427 projektů malých a středních podniků v celkové výši 1,51 mld. Kč.
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí vynaložilo v rámci aktivní politiky zaměstnanosti 3,816 mld. Kč.
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy poskytlo v rámci programu EUREKA malým a středním podnikům 110 mil. Kč a v programu EUROSTARS 41,54 mil. Kč. Tyto programy jsou zaměřeny na podporu aktivit malých a středních podniků provádějících výzkum a také na jejich vzájemnou spolupráci.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj přidělilo prostřednictvím Národního programu podpory cestovního ruchu dotace 38 projektům malých a středních podniků v celkové výši 64,58 mil. Kč.
  • Ministerstvo zemědělství realizovalo Program rozvoje venkova České republiky, v rámci kterého proplatilo 469 projektům malých a středních podniků dotaci v celkové výši 1,56 mld. Kč.
  • Ministerstvo zahraničních věcí v roce 2011 realizovalo 51 projektů na podporu ekonomické diplomacie v hodnotě 4,6 mil. Kč. Tento program je primárně zaměřen na pomoc malým a středním podnikům při jejich vstupu na zahraniční trhy.

"Chceme se i do budoucna zaměřovat především na podporu inovačních aktivit jakožto hlavní konkurenční výhody malých a středních podniků, dále na podporu exportu, technického vzdělávání a také na zpřístupnění rozvojového i provozního financování. Přístup k financím považujeme v současné nelehké ekonomické situaci za klíčový", sdělil ministr Martin Kuba.

"Abychom mohli podporovat malé a střední podnikatele i po konci současného programovacího období potřebujeme novou strategii na léta 2014 až 2020, která bude jasně definovat naše priority. Proto připravujeme ve spolupráci s podnikatelskými asociacemi a ekonomickými experty Koncepci podpory malých a středních podnikatelů, která bude jedním z podkladů i pro přípravu nového operačního programu pro podporu inovačního podnikání a znalostí", dodal náměstek ministra Martin Frélich.

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/male-a-stredni-podnikani/studie-a-strategicke-dokumenty/zprava-o-vyvoji-maleho-a...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V