Úvodní stránka

Publikováno:
10.7.2014
Autor:
odbor 62100

Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2013, která byla vypracována Ministerstvem průmyslu a obchodu na základě zákona č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání, byla přijata usnesením vlády ČR dne 9. července 2014.

Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2013 (dále jen "Zpráva") obsahuje základní ekonomické ukazatele týkající se malých a středních podniků (dále jen "MSP") a také informace o jejich vývoji v průběhu posledních 5 let. Dále shrnuje informace o realizaci programů na podporu MSP v jednotlivých resortech v roce 2013, včetně počtu a výše podpořených projektů v programech, a současně přináší výsledky různých analýz a průzkumů.

Malé a střední podniky hrají nezastupitelnou roli v české ekonomice a zejména jsou významně podnikatelsky a společensky spjaty se svým regionem. Jako celek reprezentují malé a střední podniky v České republice více než 1 milion ekonomických subjektů a zaměstnávají průměrně téměř 2/3 zaměstnanců. Sektor MSP je významnou hnací silou podnikatelské sféry, růstu, inovací i konkurenceschopnosti a představuje také významného zaměstnavatele. Pozici MSP v ČR přibližují následující údaje:

  • Podnikatelskou činnost k 31. 12. 2013 v ČR vykonávalo (dle ČSÚ) celkem 1 124 910 právnických a fyzických osob (s počtem zaměstnanců 0–249), fyzických osob (s počtem zaměstnanců 0–249) bylo 869 279 a právnických osob (s počtem zaměstnanců 0–249) bylo 255 631. Podíl malých a středních podniků na celkovém počtu aktivních podnikatelských subjektů v roce 2013 byl 99,83 %.
  • Celkový počet zaměstnanců malých a středních podniků v roce 2013 činil 1 782 tis. zaměstnanců. Podíl zaměstnanců malých a středních podniků na celkovém počtu zaměstnanců podnikatelské sféry v ČR v roce 2013 činil 60 %.
  • Podíl přidané hodnoty malých a středních podniků na celku ČR tvořil 54,8 %.
  • V roce 2013 došlo k meziročnímu zvýšení vývozu malých a středních podniků o 75 485 mil. Kč, tj. o 4,7 %. Podíl malých a středních podniků na celkovém dovozu v roce 2013 byl 58,4 % a podíl malých a středních podniků na celkovém vývozu byl 53,6 %.
  • V dotačních programech Operačního programu Podnikání a inovace bylo k 31. 12. 2013 výhradně pro malé a střední podniky od počátku realizace vyčerpáno celkem 36 236,4 mil. Kč. Protože prostředky státního rozpočtu jsou doplněny prostředky ze strukturálních fondů v poměru 85/15, podílí se státní rozpočet na uvedeném čerpání částkou 5 435,5 mil. Kč a strukturální fondy EU částkou 30 800,9 mil. Kč.
  • V rámci programu TIP Ministerstvo průmyslu a obchodu podpořilo 235 projektů malých a středních podniků v celkové výši 870 mil. Kč.
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí vynaložilo v rámci aktivní politiky zaměstnanosti 4,251 mld. Kč.
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v roce 2013 v rámci programu EUREKA poskytlo malým a středním podnikům 88,424 mil. Kč a v rámci programu KONTAKT II poskytlo z účelové podpory 3,662 mil. Kč na řešení mezinárodních projektů.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj v roce 2013 přidělilo prostřednictvím Národního programu podpory cestovního ruchu dotace 31 projektům malých a středních podniků v celkové výši 50,1 mil. Kč.
  • Ministerstvo zemědělství realizovalo Program rozvoje venkova České republiky, v rámci kterého v roce 2013 proplatilo 324 projektům malých a středních podniků dotaci v celkové výši cca 1,344 mld. Kč.
  • Ministerstvo zahraničních věcí v roce 2013 realizovalo 50 projektů na podporu ekonomické diplomacie v hodnotě 3,751 mil. Kč. Tento program je primárně zaměřen na pomoc malým a středním podnikům při jejich vstupu na zahraniční trhy.

Zpráva se dále věnuje také přípravě nového programového období 2014–2020 a Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který je zacílen zejména na malé a střední podnikatele. V rámci nového operačního programu byly vymezeny 4 věcně zaměřené prioritní osy a jedna prioritní osa na technickou pomoc. Jedná se o tyto priority:

  • Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace
  • Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků
  • Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury a obnovitelných zdrojů energie, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin
  • Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost vychází jak z legislativy a dlouhodobých cílů EU, tak také z národních strategických dokumentů, jako je např. Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti, Koncepce podpory malých a středních podnikatelů na období let 2014–2020 aj. Operační program je zaměřen především na zvýšení počtu firem schopných posunovat či alespoň dosahovat technologickou hranici ve svém oboru, přičemž důraz bude kladen na rozvoj podnikových výzkumných, vývojových a inovačních kapacit a jejich propojení s okolním prostředím. Dále na rozvoj podnikání a inovací v oborech s nižší znalostní intenzitou, který se soustředí zejména na podporu realizace nových podnikatelských záměrů; na posun k energeticky účinnému, nízkouhlíkovému hospodářství a usnadnění rozvoje podnikání, služeb a přístupu ke službám státu prostřednictvím vysokorychlostního internetu.

Předložená Zpráva obsahuje souhrnné informace jak o finančních podporách poskytnutých malým a středním podnikatelům ze státních prostředků a prostředků Evropské unie v loňském roce, tak také přináší shrnutí vývoje relevantních ekonomických ukazatelů. Zpráva obsahuje veškerá data, která má Ministerstvo průmyslu a obchodu k dispozici. Detailnější či další informace je možné získat na Českém statistickém úřadu http://www.czso.cz.

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/male-a-stredni-podnikani/studie-a-strategicke-dokumenty/zprava-o-vyvoji-maleho-a...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V