Úvodní stránka

Publikováno:
24.9.2015
Autor:
odbor 61400

Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2014 byla vypracována Ministerstvem průmyslu a obchodu na základě zákona č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání.

Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2014 obsahuje základní ekonomické ukazatele týkající se malých a středních podniků (dále jen "MSP") a také informace o jejich vývoji v průběhu posledních let. Dále shrnuje informace o realizaci programů na podporu MSP v jednotlivých resortech v roce 2014 včetně počtu a výše podpořených projektů v programech a současně přináší výsledky různých analýz a průzkumů.

Malé a střední podniky představují významnou součást každé vyspělé ekonomiky a jsou pro společnost důležité obzvláště z hlediska zaměstnanosti a ekonomického výkonu celé společnosti. Jako celek reprezentují malé a střední podniky v České republice více než 1 milion ekonomických subjektů a zaměstnávají téměř 60 % zaměstnanců. Sektor MSP je významnou hnací silou podnikatelské sféry, růstu, inovací i konkurenceschopnosti a představuje také významného zaměstnavatele. Pozici MSP v ČR přibližují následující údaje:

  • Podnikatelskou činnost k 31. 12. 2014 v ČR vykonávalo dle dat ČSÚ celkem 1 124 380 právnických a fyzických osob (s počtem zaměstnanců 0—249), fyzických osob (s počtem zaměstnanců 0—249) bylo 877 519 a právnických osob (s počtem zaměstnanců 0—249) bylo 246 861. Podíl malých a středních podniků na celkovém počtu aktivních podnikatelských subjektů v roce 2014 byl 99,84 %.
  • Podíl zaměstnanců malých a středních podniků na celkovém počtu zaměstnanců podnikatelské sféry v ČR v roce 2014 činil 59,39 %.
  • Podíl přidané hodnoty malých a středních podniků na celku ČR tvořil 53,11 %.
  • Podle analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR bylo k 31. 12. 2014 celkem 60,2 % OSVČ v činnosti hlavní a 39,8 % v činnosti vedlejší.
  • V dotačních programech Operačního programu Podnikání a inovace bylo k 31. 12. 2014 výhradně pro malé a střední podniky od počátku realizace vyčerpáno celkem 48 077,2 mil. Kč.
  • Celkem bylo v roce 2014 v rámci programu TIP Ministerstva průmyslu a obchodu podpořeno 110 projektů předložených malými a středními podniky. Celková výšeúčelové podpory, čerpané přímo malými a středními podniky, činila 0,342 mld. Kč.
  • Technologická agentura ČR udělovala v roce 2014 podporu v 5 programech zaměřených na aplikovaný výzkum a vývoj (ALFA, BETA, Centra kompetence, OMEGA, GAMA), vyhlášeny byly též první veřejné soutěže v dalších dvou programech (DELTA, EPSILON).
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí vynaložilo v roce 2014 v rámci aktivní politiky zaměstnanosti 6,386 mld. Kč.
  • Ministerstvo zahraničních věcí v roce 2014 realizovalo 51 projektů ekonomické diplomacie a projektů zahraniční rozvojové spolupráce v hodnotě 4,53 mil. Kč.
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy poskytlo v roce 2014 v rámci programu KONTAKT II malým a středním podnikům účelovou podporu 7,89 mil. Kč na řešení mezinárodních projektů. V rámci programu EUREKA CZ poskytlo MŠMT v rámci účelové podpory 106,84 mil. Kč. V rámci programu EUROSTARS byly v roce 2014 malým a středním podnikům poskytnuty finanční prostředky na řešení projektů páté, osmé a desáté výzvy celkem ve výši 19,45 mil. Kč.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj v roce 2014 přidělilo prostřednictvím Národního programu podpory cestovního ruchu dotace 35 projektům malých a středních podniků v celkové výši 50,106 mil. Kč.
  • Ministerstvo zemědělstvírealizovalo Program rozvoje venkova České republiky, v rámci programu bylo podpořeno 373 projektů o celkové výši 1,324 mld. Kč.

Zpráva dále informuje o novém Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) a jeho prioritních osách a konkrétních programech. Operační program je zaměřen především na zvýšení počtu firem schopných posunovat či alespoň dosahovat technologickou hranici ve svém oboru, přičemž důraz bude kladen na rozvoj podnikových, výzkumných, vývojových a inovačních kapacit a jejich propojení s okolním prostředím. Dále na rozvoj podnikání a inovací v oborech s nižší znalostní intenzitou, který se soustředí zejména na podporu realizace nových podnikatelských záměrů; na posun k energeticky účinnému nízkouhlíkovému hospodářství a usnadnění rozvoje podnikání, služeb a přístupu ke službám státu prostřednictvím vysokorychlostního internetu.

Zpráva se zabývá oblastí exportní politiky a charakterizuje podnikatelské prostředí v regionech a zmiňuje možnosti podpory MSP v rámci Evropské unie.

Zpráva obsahuje souhrnné informace jak o finančních podporách poskytnutých malým a středním podnikatelům ze státních prostředků a prostředků Evropské unie v loňském roce, tak také přináší shrnutí vývoje relevantních ekonomických ukazatelů. Zpráva obsahuje veškerá data, která má Ministerstvo průmyslu a obchodu k dispozici. Detailnější či další informace je možné získat na Českém statistickém úřadu http://www.czso.cz.

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/male-a-stredni-podnikani/studie-a-strategicke-dokumenty/zprava-o-vyvoji-maleho-a...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V