Úvodní stránka

Publikováno:
4.11.2016
Autor:
61400

Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2015 byla vypracována Ministerstvem průmyslu a obchodu na základě zákona č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání.


Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2015 obsahuje základní ekonomické ukazatele týkající se malých a středních podniků (dále jen "MSP") a také informace o jejich vývoji v průběhu posledních let. Dále shrnuje informace o realizaci programů na podporu MSP v jednotlivých resortech v roce 2015 včetně počtu a výše podpořených projektů v programech a současně přináší výsledky různých analýz a průzkumů.

Malé a střední podniky představují významnou součást každé vyspělé ekonomiky a jsou pro společnost důležité obzvláště z hlediska zaměstnanosti a ekonomického výkonu celé společnosti. Jako celek reprezentují malé a střední podniky v České republice více než 1 milion ekonomických subjektů a zaměstnávají téměř 60 % zaměstnanců. Sektor MSP je významnou hnací silou podnikatelské sféry, růstu, inovací i konkurenceschopnosti a představuje také významného zaměstnavatele. Pozici MSP v ČR přibližují následující údaje:

  • Podnikatelskou činnost vykonávalo v roce 2015 v ČR (dle ČSÚ) celkem 1 139 330 právnických a fyzických osob (s počtem zaměstnanců 0—249), fyzických osob (s počtem zaměstnanců 0—249) bylo 881 813 a právnických osob (s počtem zaměstnanců 0—249) bylo 257 515. Celkově u právnických a fyzických osob došlo k nárůstu o 5 280 podniků oproti roku 2014.
  • Podíl malých a středních podniků na celkovém počtu aktivních podnikatelských subjektů v roce 2015 byl 99,83 %.
  • Podíl přidané hodnoty malých a středních podniků v roce 2015 činil 54,12 % a podíl zaměstnanců malých a středních podniků na celkovém počtu zaměstnanců podnikatelské sféry v ČR v roce 2015 činil 58,90 %.
  • Podíl OSVČ vykonávajících hlavní činnost na celkovém počtu OSVČ činil 59,28 % a podíl OSVČ vykonávajících vedlejší činnost na celkovém počtu OSVČ činil tedy 40,72 % (k 31. 12. 2015). Od roku 2011 dochází k poklesu počtu OSVČ, kteří vykonávají hlavní činnost. Od roku 2010 přibývá počet OSVČ, kteří vykonávají vedlejší činnost.
  • V rámci Operačního programu Podnikání a inovace bylo k 31. 12. 2015 rozhodnuto o podporách malým a středním podnikatelům (bez převodů do úvěrového a záručního fondu) ve výši 71,91 mld. Kč. V dotačním programu bylo autorizováno k proplacení 66,52 mld. Kč.
  • Celkem bylo v roce 2015 v rámci programu TIP Ministerstva průmyslu a obchodu podpořeno 49 projektů předložených malými a středními podniky. Celková výše účelové podpory, čerpané malými a středními podniky, činila 173 mil. Kč. Celková výše prostředků poskytnutých na podporu všech 103 projektů v programu TIP v roce 2015 činila 361 mil. Kč.
  • V současné době poskytuje TA ČR státní podporu na projekty výzkumu a vývoje v 7 programech (ALFA, BETA, OMEGA, Centra kompetence, DELTA, GAMA, EPSILON). V roce 2015 byly řešeny projekty ze starších veřejných soutěží a vyhlášeny nové v programech BETA, OMEGA, GAMA a DELTA.
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí vynaložilo v roce 2015 v rámci aktivní politiky zaměstnanosti realizované Úřadem práce České republiky 9,66 mld. Kč, z toho 9,022 mld. Kč bylo financováno z Evropského sociálního fondu. V rámci investičních pobídek (včetně rámcového programu pro podporu technologických center a center strategických služeb) bylo vyčerpáno 11,82 mil. Kč.
  • Zastupitelské úřady realizovaly v roce 2015 celkem 83 projektů ekonomické diplomacie s finanční podporou Ministerstva zahraničních věcí ve výši 8,9 mil. Kč. Česká rozvojová agentura (ČRA) pravidelně vypisuje výběrová řízení na dodavatele služeb, zboží či stavebních prací v rámci dvoustranných projektů v prioritních zemích zahraniční rozvojové spolupráce ČR. V roce 2015 se realizovalo 101 veřejných zakázek v celkovém objemu 164,2 mil. Kč.
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy poskytlo v roce 2015 v rámci programu KONTAKT II malým a středním podnikům účelovou podporu 7,605 mil. Kč na řešení mezinárodních projektů. V rámci programu EUREKA CZ poskytlo MŠMT v rámci účelové podpory 125,927 mil. Kč. V rámci programu EUROSTARS a EUROSTARS—2 byly v roce 2015 malým a středním podnikům poskytnuty finanční prostředky na řešení projektů EUROSTARS, tj. osmé a desáté výzvy celkem ve výši 14 978 tis. Kč a dále v první, druhé a třetí výzvě EUROSTARS—2 bylo vyplaceno 4 666 tis. Kč.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj přidělilo v roce 2015 prostřednictvím Národního programu podpory cestovního ruchu dotace 32 projektům malých a středních podniků v celkové výši 48,155 mil. Kč.
  • Ministerstvo zemědělství podpořilo v rámci svých dotačních programů celkem 726 projektů předložených MSP, částkou 1,7 mld. Kč.
  • Koncepce podpory malých a středních podnikatelů na období let 2014 až 2020, která byla přijata usnesením vlády ČR č. 923 dne 12. 12. 2012, představuje zásadní strategický dokument pro oblast podnikání. V návaznosti na tuto koncepci byl připraven Akční plán podpory malých a středních podnikatelů na rok 2016, který je souborem opatření reagujících na současnou situaci malých a středních podnikatelů v České republice.

Zpráva se zabývá oblastí exportní politiky a charakterizuje podnikatelské prostředí v regionech a zmiňuje možnosti podpory MSP v rámci Evropské unie.

Zpráva obsahuje souhrnné informace jak o finančních podporách poskytnutých malým a středním podnikatelům ze státních prostředků a prostředků Evropské unie v loňském roce, tak také přináší shrnutí vývoje relevantních ekonomických ukazatelů. Zpráva obsahuje veškerá data, která má Ministerstvo průmyslu a obchodu k dispozici. Detailnější či další informace je možné získat na Českém statistickém úřadu http://www.czso.cz/.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/male-a-stredni-podnikani/studie-a-strategicke-dokumenty/zprava-o-vyvoji-maleho-a...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V