Úvodní stránka

Publikováno:
6.11.2019
Autor:
31600

Dne 16. října 2019 se v budově Ministerstva průmyslu a obchodu konalo 24. zasedání poradního orgánu meziresortního charakteru v oblasti zlepšování podnikatelského prostředí v České republice - Podnikatelské rady.


Jednání zahájil místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a zároveň předseda Podnikatelské rady Karel Havlíček. "Podnikatelská rada je vhodnou platformou pro diskusi a řešení témat, která přispívají k příznivému rozvoji podnikatelského prostředí.   Při navrhování a realizaci opatření směřujících ke snižování zátěže a ke zjednodušování požadavků ze strany státu vůči podnikatelům je důležité si uvědomit, že zde máme malé živnostníky, dále pak malé a střední podnikatele, a velké korporace," zdůraznil ve svém úvodním projevu.

Zároveň představil tzv. "Živnostenský balíček", který ministerstvo (odbor podnikatelského prostředí a obchodního podnikání) připravilo pro podnikatele na zlepšení podnikatelského prostředí a dalšího snížení administrativní zátěže. "Živnostenský balíček" obsahuje 10 opatření, která se již začala postupně realizovat. Přestože byl Živnostenský balíček představen teprve 27. srpna 2019 na společné tiskové konferenci Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva financí, velmi dobře se nám již nyní daří plnit řada v něm uvedených opatření," sdělil účastníkům zasedání Karel Havlíček a uvedl, že pro podnikatele je nyní jednodušší zejména rozjezd podnikání (opatření je splněno na 66 %). Pokračoval, že například opatření na podporu rodinného podnikání se podařilo splnit již na 25 %, jednotnou databázi formulářů na 50 %. Opatření, které řeší všechny povinnosti na jednom místě, je splněno na 50 % stejně jako omezení statistických průzkumů. Konec daňovým výjimkám (splněno 33 %).

Kromě "Živnostenského balíčku" ve svém úvodním projevu zmínil rovněž projekt Ministerstva financí ,,MOJE daně”, jehož cílem je vytvořit portál, který daňovým subjektům umožní samoobslužné vykonávání co největšího množství daňových procesů. "Prioritou MPO, na které spolupracujeme spolu s Ministerstvem financí, je rovněž zjednodušení předávání účetních závěrek podnikatelů do veřejných rejstříků, resp. Sbírky listin u rejstříkových soudů, a to prostřednictvím správce daně. (resp. předán bude požadovaný druh dat),” řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Živnostenský balíček jako celek představil účastníkům jednání ve své prezentaci ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavel Vinkler. Dále seznámil přítomné s Plánem systémového snížení administrativní zátěže podnikání na roky 2019 - 2022. Informoval o systémových opatřeních ke zkvalitnění podnikatelského prostředí v ČR, Expertní skupině pro snižování administrativní zátěže podnikatelů i dalších problematikách, jako je Databáze informačních povinností (DIP), BusinessInfo.cz - interaktivní podoba formulářů. Sdělil i novinky týkající se Rady kvality ČR a na závěr svého vystoupení informoval o problematice rodinného podnikání.

Na slova Karla Havlíčka navázal i náměstek ministryně financí Stanislav Kouba, který podnikatelům ve své prezentaci "Daňová a finanční problematika podnikatelů" představil aktuality z projektů on-line finančního úřadu na portálu MOJE daně, který výrazně usnadní komunikaci s Finanční správou, odstranění duplicitního předávání účetních závěrek nebo takzvaná paušální daň, díky níž si podnikající fyzické osoby budou moci vyřešit tři hlavní odvodové povinnosti jedinou platbou. Právě v případě paušální daně došlo v posledních dnech k posunu hlavních parametrů tohoto odvodu. Nově by se měl skládat z minimální částky zdravotního pojistného, 1,15násobku minima sociálního pojistného a daně ve výši přibližně 100 korun. To znamená snížení dílčí částky daně ve prospěch navýšení sociálního pojištění tak, aby se celková částka paušální daně nezměnila oproti původnímu plánu. „Cílovou skupinou jsou malí živnostníci s ročními příjmy do 1 milionu korunu, kterých je v České republice přibližně 408 tisíc. Pokud se rozhodnou využít možnost paušální daně, ušetří nejen čas a peníze spojené s administrativou, ale rovněž se vyhnou riziku případné daňové kontroly. Díky nedávnému průzkumu víme, že paušální daň je pro tyto podnikatele velmi atraktivní novinkou,“ sdělil náměstek ministryně financí Stanislav Kouba.

Tématem, které účastníky jednání rovněž velmi zaujalo, bylo téma nových vládních programů ekonomické migrace a jejich využití v praxi, které prezentoval ředitel odboru evropského a mezinárodního práva Lukáš Prokeš. Seznámil přítomné se třemi novými vládními programy ekonomické migrace (Program klíčový a vědecký personál, Program vysoce kvalifikovaný zaměstnanec, Program kvalifikovaný zaměstnanec), které nahradily šest dosavadních programů a k jejichž spuštění došlo 1. září 2019 v provázanosti na aktuální novelu zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území ČR. Informoval rovněž o nejdůležitějších změnách v programech a popsal společné podmínky (kritéria) pro zařazení do programů. Následně u jednotlivých programů specifikoval, jaké podmínky musí být splněny jak zaměstnavatelem, tak i zaměstnancem, aby mohl být zaměstnanec do programu zařazen.

Z řad pléna, které je tvořeno zástupci veřejného i soukromého sektoru, k tématům zaznělo několik podnětných návrhů, které byly dále diskutovány.

Program i prezentace jsou přílohou této zprávy.

 

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/podnikatelska-rada/24--zasedani-plena-podnikatelske-rady--250334
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V