Úvodní stránka

Publikováno:
21.2.2020
Autor:
81200

Dne 19. února 2020 se v budově Ministerstva průmyslu a obchodu konalo 25. zasedání poradního orgánu meziresortního charakteru v oblasti zlepšování podnikatelského prostředí v České republice - Podnikatelské rady.


Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček přítomným členům pléna sdělil, že se podařilo kromě plnění většiny opatření Živnostenského balíčku systematickým způsobem snížit i počet kontrol, což má na podnikatele dva dopady – faktický i psychologický. Ve stádiu příprav je zřízení tzv. Kontrolního webu, nebo také Jednotného portálu pro evidenci kontrol (JePEK), do kterého by se měly v první fázi zapojit živnostenské úřady a Česká obchodní inspekce. Spuštění JePEK je plánováno na polovinu roku 2021. Kontrolní orgány budou mít možnost zjistit, který z podnikatelů byl v předcházejícím roce kontrolován a s jakým výsledkem. Bezproblémový podnikatel následně bude moci být těmito orgány kontrolován jen jednou za rok. Inspekce musí mnohem častěji využívat institutu společných kontrol. "Máte kdykoliv dveře otevřené, napište mě, příslušným náměstkům, ředitelům odborů, budeme se snažit problémy řešit.", nabídl všem zúčastněným na závěr svého vystoupení Karel Havlíček.

Jsem ráda, že se na sto procent podařilo splnit opatření "Změny v zákonech jenom dvakrát ročně", "Všechny povinnosti a informace na jednom místě" – nové BusinessInfo.cz bylo spuštěno 1. ledna 2020 i opatření "Jednotná databáze formulářů". Rovněž opatření "Jednodušší rozjezd se daří plnit – nyní je splněno již na 66 %. Bohužel se zatím nepodařilo realizovat opatření týkající se kompenzace exekučních nákladů a vstřícnějšího stavebního úřadu. Nicméně splnění těchto úkolů je dlouhodobě plánováno na rok 2021.", uvedla náměstkyně ministra pro řízení sekce hospodářské politiky a podnikání Silvana Jirotková v souvislosti s informací o plnění deseti opatření Živnostenského balíčku.

Náměstkyně ministra Silvana Jirotková dále prezentovala téma Hospodářská strategie v podnikání a obchodě. Informovala, že Vláda České republiky svým usnesením dne 20. ledna 2020 schválila materiál Teze Hospodářské strategie České republiky 2020–2030  a uložila místopředsedovi vlády a ministru průmyslu a obchodu vypracovat a vládě do 30. června 2020 předložit Hospodářskou strategii České republiky 2020–2030. a členům vlády spolupracovat při zpracování strategie. Seznámila účastníky jednání rovněž se strukturou, podle níž se návrh strategie zpracovává i s již uskutečněnými aktivitami v rámci přípravy strategie. "Hospodářští a sociální partneři budou o průběhu přípravy informováni jak na úrovni pracovních týmů RHSD, tak i v rámci Poradního výboru tvorby strategie. Strategie je rovněž projednávána na regionální úrovni. Další informace budou podány ústně místopředsedou vlády, ministrem průmyslu a obchodu a ministrem dopravy na jednání 152. Plenární schůzi RHSD ČR dne 2. března 2020." sdělila na závěr své prezentace Silvana Jirotková přítomným.

Posledním bodem programu bylo téma Podnikání na venkově a Rodinné firmy. V úvodu prezentace ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavel Vinkler sdělil, že dle statistik se počet maloobchodních prodejen do 400 m2 na venkově snižuje. Následně představil program MPO Obchůdek 2020+, jehož cílem je podpora a zachování obchodní obslužnosti na venkově. Za důležitou MPO považuje zejména podporu provozního financování (mzdy a energie). Předpokládá se dotace cca 40 mil. ročně – uvažována je pro 13 krajů (bez Prahy), tzn. 3 mil. Kč na kraj s povinným kofinancováním ze strany krajů. MPO a MF neplánují žádné daňové úlevy pro rodinné firmy, ale MPO se prostřednictvím ČMZRB, a.s. podařilo zajistit jak bezúročné úvěry na investice a provoz s dalšími benefity jako je delší doba splatnosti či odklad splátek, tak budou rodinným firmám od 1. dubna 2020 nabídnuty i zajímavé záruky za úvěry od komerčních bank. V neposlední řadě je možné využít doplňkový program EFEKT s cílem zvýšit úspory energií. Uvedl i možnost nefinančních opatření, jak ze strany MPO, tak i ze strany ostatních resortů, jako je např. Živnostenský balíček, podpora bezhotovostní ekonomiky (zdarma platební terminály pro obchodníky), podpora regionálních výrobců potravin s důrazem na minimalizaci uhlíkové stopy, případně i certifikace kvalitních venkovských prodejen. Na podporu rodinných firem již MPO realizovalo i další kroky například  dne 6. listopadu 2019 byla vydána příručka "Nástupnictví v rodinné firmě, jak na to". "Rodinné firmy mají rovněž svou sekci v rámci Rady kvality ČR - Kvalita v rodinném podnikání." uvedl Pavel Vinkler a pokračoval: "Za velmi důležité považujeme spuštění registrace rodinných firem. Příjem žádostí o registraci rodinných podniků AMSP ČR zahájí 1. března 2020."

Informace k systému registrace rodinných firem sdělila přítomným Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Informovala přítomné o tom, že žádost o registraci může podávat jak rodinná korporace, tak fyzická osoba (OSVČ) splňující podmínky k zápisu. Dále popsala systém registrace a schvalovací postupy. Po schválení Výborem pro rodinné podnikání a registraci rodinných podniků bude žadateli vydáno Osvědčení prokazující, že splňuje požadavky stanovené v Definici a rodinná obchodní korporace či rodinná živnost bude zapsána do Registru rodinných podniků, vedeném na www.businessinfo.cz. "Veškeré informace potřebné k registraci budou zveřejněny k 1. březnu 2020 na webové stránce AMSP ČR –  www.amsp.cz", sdělila na závěr svého vystoupení Eva Svobodová.

 

Prezentace a zápis jsou přílohou této zprávy.

 


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/podnikatelska-rada/25--zasedani-plena-podnikatelske-rady--253019
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V