Úvodní stránka

Publikováno:
28.3.2019, (archivovaná zpráva)
Autor:
71400

Informace o novém programu podpory výzkumu a vývoje TREND


Nový program na podporu průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje TREND (dále jen „Program“) byl schválen usnesením vlády č. 202 ze dne 25. března 2019. Garantem realizace Programu je Ministerstvo průmyslu a obchodu, poskytovatelem podpory bude Technologická agentura České republiky.

Hlavním cílem Programu je zvýšení mezinárodní konkurenceschopnosti podniků, především rozšířením jejich trhů v zahraničí, pronikáním na trhy nové či posunem výše v globálních hodnotových řetězcích. Vedlejšími cíli Programu je zvýšení počtu podniků provádějících vlastní výzkumné a vývojové aktivity a posílení orientace výzkumných organizací na mezinárodně konkurenceschopný aplikovaný výzkum s přínosy pro průmysl a společnost. Toho bude dosaženo především prostřednictvím podpory výzkumných projektů zaměřených na zvýšení využití moderních způsobů výroby, jejího plánování, řízení a distribuce produktů podle principů iniciativy Průmysl 4.0 v klíčových aplikačních odvětvích identifikovaných strategickými dokumenty a iniciativami České republiky a Evropské unie, především Národní RIS3 strategií.

Program TREND, do kterého stát v letech 2020-2027 vloží téměř deset miliard korun, cílí na podniky a jejich konkurenceschopnost, ale umožní i zapojení pracovišť výzkumných organizací, včetně vysokých škol nebo ústavů Akademie věd ČR.

 

ZAMĚŘENÍ PROGRAMU

V Programu budou podporovány projekty, jejichž cílem je dosažení konkrétního aplikovaného výsledku výzkumu a vývoje s doloženým způsobem následného uplatnění v praxi. Projekty budou zaměřené na následující technologické znalostní domény:

  • Výrobní technologie (Pokročilé výrobní technologie, Pokročilé materiály, Nanotechnologie, Průmyslové biotechnologie)
  • Digitální technologie (Mikro a nanoelektronika, Fotonika, Umělá inteligence)
  • Kybernetické technologie (Zabezpečení a konektivita)

 

DOBA TRVÁNÍ PROGRAMU

Doba trvání Programu je stanovena na 1. 1. 2020 – 31. 12. 2027. První veřejná soutěž ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích na výběr projektů do Programu bude vyhlášena v roce 2019 se zahájením poskytování podpory v roce 2020. Následně budou veřejné soutěže vyhlašovány každoročně v období 2020 až 2023 se zahajováním poskytování podpory v letech 2021 až 2024. Předpokládaná délka trvání projektů v Programu je maximálně 60 měsíců. Doba trvání projektů nesmí přesáhnout dobu trvání Programu.

 

PODPROGRAMY

Pro účely dosažení cíle je Program členěn na 2 podprogramy.

  • Podprogram 1 „Technologičtí lídři“

V souladu s cíli Programu se podprogram 1 zaměří na podporu tvorby výsledků výzkumu a vývoje a jejich využívání pro vlastní podnikatelskou činnost, zejména pro zefektivnění výroby, zavádění nových výrobků či služeb. Hlavním uchazečem v podprogramu je vždy podnik, který má možnost řešit projekt samostatně a nebo ve spolupráci s dalšími podniky či výzkumnými organizacemi.

  • Podprogram 2 „Nováčci“

Cílem podprogramu je nastartování vlastních výzkumných a vývojových aktivit u podniků, které doposud nerealizovaly na pravidelné bázi vlastní výzkumné aktivity ani nákup služeb od výzkumných organizací. Hlavním uchazečem v podprogramu je vždy podnik, který řeší projekt v účinné spolupráci s alespoň jednou výzkumnou organizací.

 

CELKOVÉ VÝDAJE NA PROGRAM

Celkové výdaje na Program jsou rozvrženy v souladu s předpokládaným postupným vyhlašováním jednotlivých veřejných soutěží a očekávanou průměrnou intenzitou podpory 65 % a činí 14 923 mil. Kč, z toho 9 700 mil. Kč z výdajů státního rozpočtu.

 

PRVNÍ VEŘEJNÁ SOUTĚŽ

První veřejná soutěž na výběr projektů do podprogramu 1 bude vyhlášena v květnu 2019. Na podporu projektů v této soutěži jsou připraveny cca 2 mld. Kč, maximální výše podpory na jeden projekt bude 70 mil. Kč. Maximální intenzita podpory na projekt bude činit 70 % způsobilých nákladů s tím, že pro jednotlivé účastníky platí omezení podle typu uchazeče (podniky – dle Nařízení Komise EU č. 651/2014, výzkumné organizace – až 90 %); zbylou část svých způsobilých nákladů musí podniky dofinancovat z neveřejných zdrojů, výzkumné organizace z libovolných vlastních zdrojů (tedy včetně ostatních veřejných zdrojů).

Hlavním uchazečem o podporu může být pouze podnik, který je schopen doložit alespoň dvouletou účetní historii (viz praxe v programu TRIO), přitom příslušné účetní výkazy musí být zveřejněny v Obchodním rejstříku, pokud daný podnik má dle zákona o účetnictví takovou povinnost uloženu. Způsobilými náklady projektů budou stejně jako v programu TRIO osobní náklady nebo výdaje, náklady nebo výdaje na nástroje, přístroje a vybavení (vyjma investičních nákladů), náklady nebo výdaje na služby a další náklady nebo výdaje (režie).

 

DALŠÍ INFORMACE

Vlastní text vyhlášení veřejné soutěže a všechny související informace a podmínky zveřejní Technologická agentura ČR jako poskytovatel podpory na webové adrese https://tacr.cz/index.php/cz/programy/program-trend.html.

Za MPO jako garanta programu TREND je kontaktní osobou Ing. Eva Kořínková (tel. 224 85 26 21, korinkova@mpo.cz), na kterou lze směřovat obecné dotazy či zpětnou vazbu potenciálních uchazečů o podporu, a to jak k věcnému zaměření programu, tak k administrativnímu zabezpečení Technologickou agenturou České republiky.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/podpora-vyzkumu-a-vyvoje/novy-program-trend--244984
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V