Úvodní stránka

Publikováno:
27.1.2021
Autor:
81200

Zpráva o vývoji podnikatelského prostředí v roce 2019 byla vypracována Ministerstvem průmyslu a obchodu na základě usnesení vlády č. 486 ze dne 8. července 2019. Zohledňuje i úkoly z usnesení vlády č. 689 ze dne 30. září 2019 (část věnovaná snižování administrativní zátěže podnikatelů) a na základě § 9 zákona č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání a jeho podpoře, ve znění pozdějších předpisů (část věnovaná informacím o podporách pro malé a střední podnikatele).     


Zpráva popisuje vývoj podnikatelského prostředí v České republice v roce 2019, stav podnikatelského prostředí z pohledu snižování administrativní zátěže podnikatelů a informuje o podporách malého a středního podnikání, včetně výhledu do budoucna.

První část, snižování administrativní zátěže podnikatelů, informuje o splnění stanoveného cíle, kterým bylo zrealizovat 40 opatření na snížení administrativní zátěže podnikatelů do konce roku 2020. V průběhu roku 2019 se podařilo plně implementovat 13 opatření. Jelikož bylo za období let 2017 až 2019 zrealizováno celkem 46 opatření, lze konstatovat, že stanovený cíl do roku 2020 byl již dosažen. Ze čtyřletého Plánu systémového snížení administrativní zátěže podnikání na období 2019-2022, ve kterém bylo naplánováno celkem 90 konkrétních opatření, se již podařilo 24 splnit.

Druhá část se věnuje vývoji malého a středního podnikání a podporám v roce 2019. Podnikatelskou činnost k 31. prosinci 2019 v ČR vykonávalo celkem 2 545 149 právnických a fyzických osob, z toho bylo 1 162 838 malých a středních podniků, což představuje 99,8 %. Snahou vlády je investovat především do oblasti inovací, proto vláda přijala v roce 2019 novou strategii The Czech Republic: The Country For The Future. Na podporu podnikání, inovací a exportu byl vytvořen projekt tzv. sdílené podpory podnikání, který je iniciativou osmi státní institucí zabývající se podporou podnikání. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ČMZRB, a.s. rozšířilo několik programů, ve kterých mohou rodinné podniky získat zvýhodněné bankovní úvěry a záruky.

 

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/regulace-podnikani-a-snizovani-administrativni-zateze/snizovani-administrativni-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V