Úvodní stránka

Publikováno:
26.1.2021
Autor:
Odbor digitální ekonomiky a chytré specializace

Vláda ČR dne 25. ledna 2021 schválila Národní RIS3 strategii pro období 2021-2027. 


Národní výzkumná a inovační strategie pro inteligentní specializaci České republiky na roky 2021-2027 (Národní RIS3 strategie) je strategický dokument zajišťující efektivní zacílení evropských, národních, regionálních a soukromých prostředků na podporu orientovaného a aplikovaného výzkumu a inovací.

 Strategie se soustředí na podporu perspektivních odvětví a jejich transformaci k vyšší přidané hodnotě pomocí digitalizace a dalších klíčových technologií a znalostí. Zároveň však nezapomíná na posilování resilience a bezpečnosti hospodářství a společnosti. Svým akcentem na společenské výzvy a na udržitelná řešení je strategie v souladu s celosvětovým trendem pojímat současné přelomové změny jako příležitosti ke zvýšení konkurenceschopnosti a k dosažení vyšší kvality života prostřednictvím výzkumu a inovací. Toto nasměrování Národní RIS3 strategie je v současné době nanejvýš aktuální, neboť přichází v době, kdy jsou hospodářství a společnost ČR zasaženy covidovou krizí, která mění charakter fungování celé ekonomiky a která ukazuje potenciál využití výzkumu a moderních technologií pro zmírňování dopadů krize.

 Za největší přínos Národní RIS3 strategie lze považovat její důraz na procesy, které provázejí její realizaci. Kromě průběžného monitorování výsledků strategie je zcela zásadní rolí RIS3 systematicky mobilizovat výzkumníky, inovátory, podnikatele, zástupce univerzit i veřejnou sférou k objevování nových příležitostí a ke vzájemné spolupráci. Tento kontinuální proces poskytuje spolu s evidence-based přístupem vodítka pro správné nasměrování RIS3 intervencí do aktivit, které umožní tyto nové příležitosti uchopit a stavět na nich dlouhodobou konkurenceschopnost a odolnost hospodářství země a jejích regionů.

Oproti minulosti se bude jednat o živý dokument. Dynamický vývoj inovačního prostředí, stejně tak i nově přicházející trendy a příležitosti, budou v Národní RIS3 strategii reflektovány pomocí jejích průběžných aktualizací. Národní RIS3 strategie naplňuje základní podmínku pro uskutečňování intervencí kohezní politiky Evropské unie v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Schválená Národní RIS3 strategie bude zaslána Evropské komisi k oficiálnímu prověření naplňování této základní podmínky z její strany.

Dokument Národní RIS3 strategie 2021-2027, který je ke stažení níže, neprošel grafickou ani jazykovou úpravou a může doznat změn v rámci posuzování naplňování uvedené základní podmínky ze strany Evropské komise.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/ris3-strategie/aktuality-a-dokumenty/narodni-ris3-strategie-pomuze-lepe-zacilit-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V