Úvodní stránka

Publikováno:
19.7.2021
Autor:
71310 Oddělení strategie S3

Česká republika usiluje o to, aby se inovace staly hlavním hnacím motorem hospodářského růstu. Věda, výzkum a inovace jsou klíčové národní priority zakotvené ve strategických dokumentech ČR. Kromě Inovační strategie ČR pro období 2019–2030, která stanoví cíle v inovační politice pro celou ČR, je velký význam inovací přisuzován i v rozvoji regionů.

Problematikou šíření inovací se zabývá i Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD), která podle zadání Evropské komise vytváří analytický nástroj, s jehož pomocí by si jednotlivé regiony mohly samy zjišťovat, jaké mají podmínky pro šíření inovací ve svém hospodářském a sociálním prostředí.


Výsledkem projektu „A self-assesment toolkit for regional innovation diffusion“ bude sebehodnotící online nástroj, s jehož pomocí by si mohl každý region na základě odpovědí na sadu otázek a vyhodnocení statistických dat zjistit, kde jsou jeho silné či slabé stránky a na co zacílit svoji inovační strategii.

Šíření inovací neboli inovační difuze je proces, jehož prostřednictvím různé organizace shromažďují myšlenky zvenčí a používají je k zavedení inovace (např. nový výrobní proces, nový produkt nebo nový způsob poskytování služby). Přestože šíření inovací není striktně regionální jev, je vnitřně spojeno se sítěmi a interakcemi osob a podniků v rámci „regionálního inovačního systému".

OECD si pro přípravu metodiky celého nástroje vybralo jako pilotní zemi Českou republiku, zastoupenou všemi 14 kraji. MPO ve spolupráci s ČSÚ poskytlo OECD sadu statistických dat a organizačně zajistilo několik setkání se zástupci krajských subjektů aktivně zapojených do inovačního systému. Byli to zejména reprezentanti inovačních center, vědeckotechnických parků, vysokých škol, center transferu technologií, klastrů a inkubátorů, zapojili se rovněž zástupci krajských úřadů, krajských kanceláří Czechinvestu a regionálních rozvojových agentur, nechyběli ani podnikatelé z firem daného kraje. Přítomni byli i zástupci DG REGIO Evropské komise.

Přípravu výsledného dokumentu i samotného online nástroje zbrzdila pandemie, pouze dva semináře se v ČR uskutečnily prezenčně, další pak již proběhly online. OECD zpracovala výslednou zprávu, která shrnuje zjištění z proběhlých implementačních workshopů na pozadí shromážděných statistických dat. Předběžné výsledky šetření pak byly zohledněny i v Národní výzkumné a inovační strategii pro inteligentní specializaci České republiky na roky 2021-2027, kterou na začátku roku 2021 schválila vláda.   

Výsledná zpráva vedle doporučení pro politiku podpory šíření inovací z národní úrovně obsahuje i silné a slabé stránky jednotlivých regionů a jejich vzájemné srovnání pomocí různých indikátorů (produktivita práce, podíl populace připojené k internetu, výdaje na výzkum a vývoj, patentní statistika, digitální dovednosti, zaměstnání v digitálních povoláních atd.).

Detailní výsledky srovnávající domácí regiony navzájem, ale i v rámci OECD regionů, lze nalézt v kapitole 6 výsledné zprávy zde.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/ris3-strategie/dokumenty/co-brani-a-co-pomaha-sireni-inovaci-v-regionech--oecd-z...

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V