Úvodní stránka

Publikováno:
14.9.2021
Autor:
61020

Český Národní plán obnovy (NPO) byl definitivně schválen Radou ministrů financí EU (ECOFIN) a Radou EU. Česká republika tak může podepsat dohodu o financování s Evropskou komisí a začít financovat první projekty. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto připravuje první výzvy k předložení projektů na říjen. V budově Petschkova paláce se uskutečnil první konzultační den k Národnímu plánu obnovy, který představil aktuální činnosti NPO a přípravu podpor z oblasti digitalizace, cirkulární ekonomiky, čisté mobility či fotovoltaiky.


„Na seminářích v krajích jsme měli možnost seznámit se s konkrétními projekty, které by mohly být financovány z Národního plánu obnovy. Teď přichází na řadu finalizace výzev, která vychází nejen z potřeb a možností České republiky, ale i ze zkušenosti se stávajícími podporami a diskuze s partnery ve veřejném i podnikatelském sektoru. Projekty musí být zrealizovány nejpozději do dubna 2026, klademe proto při tvorbě metodik a přípravě výzev důraz na zjednodušení všech administrativních procesů,“ řekl náměstek ministra pro EU fondy Marian Piecha a dodal, že s ohledem na prioritu Evropské unie podporovat především malé a střední podniky, může u některých komponent dojít k vyhlášení podpor nejdříve výlučně pro tyto kategorie podniků.

Ministerstvo průmyslu a obchodu plní na úrovni České republiky roli koordinátora Národního plánu obnovy. Odbor koordinace NPO, tzv. Delivery unit pod MPO tak nad úrovní vlastníků komponent dohlíží na dodržování jednotných standardů vykazování cílů a milníků. „Konsolidovaný text Národního plánu obnovy byl v pondělí 13. září projednán vládou a jeho novou podobu jsme zveřejnili na speciálních webových stránkách k Národnímu plánu obnovy (https://www.planobnovycr.cz/o-planu). Změny konsolidované verze textu vychází z požadavků Evropské komise v rámci schvalovacího procesu,“ seznámila účastníky s aktuálními informacemi ředitelka odboru koordinace NPO Jitka Opičková a upřesnila, že na webu NPO budou v budoucnu zveřejňovány rovněž odkazy na podrobné informace k připravovaným výzvám a kontaktní osoby k jednotlivým komponentám.

Ministerstvo průmyslu a obchodu má v NPO na starosti podporu zejména pro podnikatelský sektor a jako vlastník komponent připravuje aktuálně výzvy v oblasti digitální infrastruktury, digitálního podniku, čisté mobility, cirkulární ekonomiky, recyklace, průmyslové vody, fotovoltaiky a dalších. V řešení je především nastavení podmínek dle požadavků Evropské komise a celkové zjednodušení administrace. Díky důrazu na zjednodušení a rychlost čerpání prostředků odpadne například u podpory fotovoltaických elektráren (včetně akumulace) na podnikatelských budovách povinnost výběrového řízení. Podnikatel bude jednoduše vycházet z jednotkových nákladů dle instalovaného výkonu. Bližší parametry výzev budou zveřejněny na webu www.mpo.cz po jejich projednání Řídícím výborem NPO dne 11. října.

Národní plán obnovy je souhrn reforem a investic, které chce Česká republika realizovat díky penězům z Evropské unie, konkrétně z Nástroje pro oživení a odolnost. NPO počítá s finančními prostředky ve výši 191,4 mld. Kč bez DPH (z toho přibližně 180 mld. z EU a zbylá část z národního financování). Půjdou do digitalizace, chytré energetiky a dopravy, dekarbonizace, čisté mobility, vody, vzdělání, sociálních služeb, vědy či zdravotní prevence. MPO k plánu spustilo speciální webové stránky www.planobnovycr.cz, kde jsou k dispozici průběžně aktualizované informace.

 


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/schvaleni-ceskeho-narodniho-planu-obnovy-radou-eu-a-podoba-prvnich-podpor-pro-po...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V