Úvodní stránka

Publikováno:
30.10.2017
Autor:
41100

V hlavní budově Ministerstva průmyslu a obchodu se dne 30. října 2017 uskutečnil kulatý stůl k návrhu zákona o sociálním podnikání, který byl připraven ve spolupráci Úřadu vlády, Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva průmyslu a obchodu.


 Účelem kulatého stolu byla široká diskuse k návrhu zákona s představiteli podnikatelských svazů a asociací, neziskových a zájmových organizací a veřejné správy.

Návrh zákona byl po vzoru jiných evropských států vytvořen s cílem formulace jasné definice sociálních podniků, integračních sociálních podniků a vytvoření speciálního registru pro tyto podnikatele, který by spravovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Zájem o sociální podnikání je v České republice stále intenzivnější. Jsme přesvědčeni, že je nezbytné nyní rozhodnout, zda pokračovat v ad hoc rozvoji sociálního podnikání nebo dát přednost strategičtějšímu přístupu, tj. definovat kritéria pro sociální podniky včetně těch integračních a vytvořit národní koncepční dokument“, sdělil ředitel odboru podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu MPO Pavel Vinkler.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí se podpoře sociálního podnikání věnuje dlouhodobě, a to zejména s cílem pomoci k pracovní a sociální integraci znevýhodněných osob. Při návrhu zákona jsou proto využívány předcházející zkušenosti MPSV v této oblasti směrem k systému ukotvení celého segmentu sociální ekonomiky,“ popsal Jiří Vaňásek, náměstek pro řízení sekce zaměstnanosti a nepojistných sociálních dávek, MPSV.

V rámci návrhu zákona o sociálním podnikání je také navržen proces získání statutu sociálního či integračního sociálního podniku a jsou zde také uvedeny formy a oblasti státní podpory.

„Tým ministra pro lidská práva vnímá právní regulaci sociálních podniků a následné zakotvení konkrétních benefitů pro tyto podniky jako důležitý krok k rozvoji sociální ekonomiky. Zákon podpoří iniciativu jednotlivců i komunit zakládat sociální podniky a aktivně tak řešit problémy v jejich obcích a regionech, zejména problémy spojené s chudobou a sociálním vyloučením,“ sdělila náměstkyně pro řízení Sekce pro lidská práva Úřadu vlády Martina Štěpánková.

Návrh zákona o sociálním podnikání bude do konce roku 2017 předložen na jednání vlády ČR.

 

 

 


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/spolecenska-odpovednost-organizaci/kulaty-stul-k-navrhu-zakona-o-socialnim-podni...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V