Úvodní stránka

Publikováno:
27.10.2017
Autor:
41100

Ředitel odboru podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Pavel Vinkler poskytl po konání konference „Společenská odpovědnost organizací ve spojitosti s operačními programy“ rozhovor pro Newsletter Platformy zainteresovaných stran CSR. Vyjádřil se k právě připravovanému novému akčnímu plánu společenské odpovědnosti organizací v České republice a pozitivně zhodnotil uskutečněnou konferenci.


Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) je národním gestorem společenské odpovědnosti, v čem takové gestorství spočívá?

Ano, je to tak. Ministerstvo průmyslu a obchodu je od roku 2013 hlavním gestorem pro agendu společenské odpovědnosti organizací (CSR). Tato role není jen formální, ale naší snahou je rozvíjet tento dobrovolný přístup k podnikání založený na ekonomické, sociální a environmentální zodpovědnosti prostřednictvím konkrétních opatření, a to nikoliv ad hoc, ale ve střednědobé až dlouhodobé perspektivě. Právě v navrhování a realizaci konkrétních opatření s využitím spolupráce s ostatními resorty vidíme nezastupitelnou roli našeho ministerstva.

Připravujete se svým týmem významný strategický dokument Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice pro další období, jak daleko jste v přípravách?

Vláda ČR nám svěřila v lednu 2016 dva úkoly, a to realizovat opatření Národního akčního plánu CSR na léta 2016 – 2018 a současně připravit nový akční plán a předložit jej k projednání vládě do konce září 2018. Z tohoto je patrné, že MPO – odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu začal s přípravou nového akčního plánu na léta 2019 až 2023 s dostatečným předstihem a nyní je tedy již proces přípravy v plném proudu. Abych byl konkrétní. Dne 17. října 2017 jsme ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) a Radou kvality ČR zorganizovali klíčovou konferenci k problematice CSR, na které jsme vlastně oficiálně zahájili přípravu nového akčního plánu. Nicméně už čtvrt roku před konferencí jsme vyzvali ke kooperaci odborníky Platformy zainteresovaných stran CSR, prezentovali jsme předběžnou strukturu materiálu a také již máme domluvenou spolupráci s konkrétními experty, kteří nám pomohou s přípravou akčního plánu a rovněž budou plnit roli jakýchsi oponentů. Pro nadcházející měsíce také připravujeme oslovení široké veřejnosti prostřednictvím online konzultace a i nadále počítáme se zapojením podnikatelských svazů a asociací.

Co od nového dokumentu očekáváte?

Akční plán CSR je, a samozřejmě i do budoucna bude, strategickým dokumentem, proto nemohu očekávat nic jiného než, že stanoví jasnou strategii (koncepci) rozvoje CSR v České republice primárně při respektování dobrovolnosti, současné situace tuzemské CSR a aktuálních mezinárodních trendů. V této souvislosti bych rád zdůraznil především podporu osvěty, vzdělávání CSR již od útlého věku, další rozvoj CSR v soukromém i veřejném sektoru a kupř. i intenzivnější využívání společensky odpovědného zadávání veřejných zakázek.

V úterý 17. října proběhla již zmiňovaná národní konference k CSR „Konference společenské odpovědnosti ve spojitosti s operačními programy“, kterou pořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Radou kvality ČR. Co vedlo ke spojení těchto resortů právě nad tématem společenské odpovědnosti?

Jsme velice rádi, že se nám povedlo zorganizovat úspěšnou konferenci, na které se měli příležitost potkat a prodiskutovat témata CSR zástupci soukromého a veřejného sektoru. V této souvislosti je velmi pozitivní, že konferenci organizačně zaštítily tři hlavní subjekty z pohledu státní správy, tj. MPO, MPSV a Rada kvality ČR. Tato naše spolupráce jen dokumentuje, že ne vždy vítězí „resortismus“ a v takovéto spolupráci plánujeme pokračovat i do budoucna.

Součástí odpoledního programu byl také praktický workshop, kde zaznívala hesla jako například „tipy pro ideální akční plán“? Vy sám jste se workshopu zúčastnil, jak jste byl spokojený s jeho výsledky?

Pracovní workshopy a záměrně uvádím „pracovní“ byly velmi důležitou součástí konference, protože právě na nich byly diskutovány konkrétní návrhy opatření pro nový akční plán. V rámci těchto diskusí se nám potvrdila oprávněnost již v současné době realizovaných opatření, ve kterých je nutné pokračovat (kupř. Národní informační portál o CSR, newsletter, ceny za CSR apod.), ale také byly navrženy nové náměty pro rozvoj CSR, jako např. iniciace nových poradenských služeb pro podnikatele či možnost zvýhodnění podniků se zavedenými principy CSR v rámci dotačních a jiných podpůrných nástrojů státní správy.

Můžeme očekávat nějaký zásadní posun oproti stávajícímu akčnímu plánu, nebo se inspirujete stále ještě platným dokumentem?

Jak již jsem uvedl, určitě budeme pokračovat v opatřeních současného akčního plánu, protože našla u podnikatelské veřejnosti odezvu, nicméně pro nový akční plán počítáme i s novými návrhy. Rád bych uvedl, že akční plány pro CSR mají také význam v tom, že jejich prostřednictvím dokážeme akcelerovat rozvoj některých dílčích agend. Rád bych zmínil kupř. problematiku sociálního podnikání, kdy v současné době připravujeme pro tuto oblast ve spolupráci s MPSV a Úřadem vlády ČR již návrh paragrafovaného znění nového zákona. V budoucím období by sociální podnikání mělo mít svůj speciální strategický dokument. I tato skutečnost svědčí o úspěšnosti akčních plánu pro CSR.

Národní akční plán a teorie jsou jedna věc, na straně druhé stojí samotná realita, jak budete motivovat organizace, aby přispívaly k plnění nastavených cílů?

Pro nás je nejdůležitějším faktem, aby podnikatelé přijímali CSR dobrovolně a nebyli ničím a nikým do tohoto konceptu podnikání tlačeni. Naší úlohou je, pokud se tedy rozhodnou pro CSR, vytvořit jim co nejlepší podnikatelské prostředí a nabídnout co nejlepší informační servis bez zbytečné administrativy. Rádi také poskytneme jistý druh propagace, protože ty nejúspěšnější podnikatelské subjekty každoročně oceňujeme v kooperaci s Radou kvality ČR.

A závěrem, jak myslíte, že si obecně stojí české organizace na poli společenské odpovědnosti ve srovnání se světem?

O úspěšnosti českých firem rozvíjejících CSR v kontextu globální konkurence nepochybujeme. V tomto ohledu bych rád poukázal na oblast udržitelného rozvoje. ČR je první zemí, ve které jsou oceňovány úspěšné podnikatelské subjekty respektující udržitelný rozvoj v rámci států OSN (Cíle udržitelného rozvoje – SDGs) a jsme rádi, že MPO může na tomto projektu s Asociací společenské odpovědnosti spolupracovat.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/spolecenska-odpovednost-organizaci/reditel-odboru-podnikatelskeho-prostredi-a-vn...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V