Úvodní stránka

Publikováno:
28.12.2021
Autor:
21120

S příchodem konce roku se zpravidla zvyšuje zájem o oblast pyrotechnických výrobků, a to v otázkách týkajících se pořádání a ohňostrojných prací.


Předně je nezbytné tyto dva pojmy od sebe odlišit.

Ohňostroj

Ve smyslu § 32 zákona č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi a o změně některých zákonů (zákon o pyrotechnice), ve znění pozdějších předpisů, se ohňostrojem rozumí současné nebo v krátkém sledu následující odpalování pyrotechnických výrobků kategorie F2, F3 nebo T1. Za ohňostroj se nepovažuje odpalování pyrotechnických výrobků do hmotnosti 10 kg čistého obsahu výbušných látek celkem.

Kategorie pyrotechnických výrobků F1 a F2 spadají podle § 4 odst. 2 písm. a) zákona o pyrotechnice pod tzv. zábavnou pyrotechniku, přičemž kategorie T1 je podle shodného ustanovení, avšak písm. b), pyrotechnikou divadelní.

Pyrotechnické výrobky kategorie F2 a T1 mohou být podle § 5 odst. 1 písm. b) zákona o pyrotechnice zpřístupněny osobě, která dosáhla věku 18 let. Pyrotechnické výrobky kategorie F3 pak mohou být podle § 5 odst. 1 písm. c) zpřístupněny pouze osobě, která dosáhla 21 let nebo získala osvědčení o odborné způsobilosti podle § 37 zákona o pyrotechnice.

Podle již výše zmíněného § 32 zákona o pyrotechnice může být ohňostroj proveden pouze hospodářským subjektem nebo osobou s odbornou způsobilostí.

Hospodářský subjekt nebo osoba s odbornou způsobilostí jsou povinny ohlásit provedení ohňostroje příslušnému obecnímu úřadu a příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje, a to nejpozději 2 pracovní dny před jeho provedením a za podmínek stanovených předmětným ustanovením.

Ohňostrojná práce

Ohňostrojnou prací je pak v souladu s § 33 zákona o pyrotechnice činnost, při které se využívá pyrotechnických výrobků kategorie F4 nebo T2, případně v kombinaci s pyrotechnickými výrobky F2, F3 nebo T1, k produkci světla, zvuku, kouře nebo kombinace těchto efektů, zahrnující přípravu a provádění této činnosti. Tyto činnosti se zpravidla provedou na jednom pracovišti a při jednom uzavření bezpečnostního okruhu.

Kategorie pyrotechnických výrobků F4 spadá podle § 4 odst. 2 písm. a) zákona o pyrotechnice rovněž pod tzv. zábavnou pyrotechniku a kategorie T2 je pak podle písm. b) daného ustanovení pyrotechnikou divadelní.

S ohledem na nebezpečnost pyrotechnických látek kategorií F4 aT2 mohou být tyto pyrotechnické výrobky zpřístupněny pouze osobě, která je držitelem osvědčení o odborné způsobilosti. Proto také může podle § 33 odst. 3 zákona o pyrotechnice vykonávat ohňostrojnou práci pouze osoba, která je držitelem osvědčení o odborné způsobilosti.

Ohňostrojnou práci pak lze podle § 34 odst. 1) zákona o pyrotechnice provést pouze na základě rozhodnutí o povolení ohňostrojné práce vydaného obvodním báňským úřadem.

Ve shodě s § 34 odst. 2 zákona o pyrotechnice podává žádost o povolení ohňostrojné práce ten, kdo bude tuto práci provádět. Účastníkem správního řízení o povolení ohňostrojné páce však není pouze žadatel, ale i obec, v jejímž územním obvodu má být ohňostrojná práce provedena, vlastníci nemovitostí, které se nachází v bezpečnostním okruhu, nebo jejich správci anebo uživatelé.

 

Kategorie pyrotechnického výrobku a minimální věková hranice musí být na pyrotechnickém výrobku viditelně a nesmazatelně označeny, a to společně s dalšími, zákonem o pyrotechnice stanovenými údaji.

Jednání spočívající v porušení povinností stanovených hospodářským osobám, fyzickým osobám podnikajícím a osobám s odbornou způsobilostí ve vztahu k ohlášení ohňostroje či ohňostrojné práce, resp. ve vztahu k jejich provedení, je deliktním jednáním, se kterým zákon spojuje odpovídající sankce.

Z obsahu uvedeného je zřejmé, že předmětem právní úpravy obsažené v zákoně o pyrotechnice je mj. stanovení různých právních kritérií odlišujících nakládání s pyrotechnickými výrobky podle jejich nebezpečnosti.

Možnost omezení nakládání s pyrotechnickými výrobky podle zákona o obcích

Používání pyrotechnických výrobků však není limitováno pouze zákonem o pyrotechnice. Neméně podstatným je např. i zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, který ve svém § 10 odst. 1 písm. a) umožňuje obcím, aby legálně formou veřejné vyhlášky vymezily práva a povinnosti osob na veřejných prostranstvích obce. V dané souvislosti je obcím stanovena povinnost specifikovat prostranství, na nichž je výkon předmětných činností zakázán.

V případě, že má obec za to, že provedení ohňostroje či ohňostrojné práce může na určitých veřejných prostranstvích narušit veřejný pořádek či ohrozit zdraví, soukromý nebo veřejný majetek, či bezpečnost, je jí zákonem o obcích dána pravomoc výkon daných činností na určitých veřejných prostranstvích omezit nebo i zcela zakázat.

O případných zásazích do bezpečnosti osob či majetku rozhodují orgány Policie ČR nebo policie obecní. Tyto orgány následně mohou z titulu výkonu své činnosti zajistit důkazy (pozůstatky pyrotechniky) a ověřit nebezpečnost a oprávněnost použití takového materiálu. Rovněž pak mohou provést šetření, jehož výsledem by mělo být zjištění, jaká osoba za případné porušení právních povinností stanovených právními předpisy, včetně zákona o pyrotechnice, odpovídá.

Kontrola, zda pyrotechnický výrobek splňuje požadavky podle tohoto zákona, tedy zda splňuje podmínky pro uvedení na trh, nemá technickou vadu a neohrožuje zdraví, bezpečnost, majetek nebo životní prostředí, je zákonem svěřena Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva, www.cuzzs.cz .

Česká obchodní inspekce, www.coi.cz , pak provádí kontrolu dodržování minimální věkové hranice při zpřístupňování pyrotechnických výrobků spotřebitelům a povinností souvisejících s jejich skladováním.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/standardizace/ohnostroje-a-ohnostrojne-prace--265220
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V