Úvodní stránka

Publikováno:
27.12.2012
Autor:
41300

Předpisy upravující pyrotechnické výrobky:  Oblast pyrotechnických výrobků je upravena zejména zákonem č. 206/2015 Sb. o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi a o změně některých zákonů (dále jen „zákon o pyrotechnice“), který nabyl účinnosti dne 4. září 2015.


Před nabytím účinnosti zákona o pyrotechnice byla oblast pyrotechnických výrobků upravena zejména zákonem č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o zacházení s některými pyrotechnickými výrobky, ve znění zákona č. 250/2014 Sb., a zákonem č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění zákona č. 250/2014 Sb., zejména pokud jde o skladování některých pyrotechnických výrobků.

Dne 12. června 2013 byla vydána směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/29/EU o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se dodávání pyrotechnických výrobků na trh s termínem implementace do 1. července 2015, a dále byla vydána prováděcí směrnice Komise 2014/58/EU ze dne 16. dubna 2014, kterou se podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/23/ES zřizuje systém pro sledovatelnost pyrotechnických výrobků s termínem implementace do 30. dubna 2015.

S ohledem na povinnost České republiky provést implementace výše uvedených směrnic, nezbytnosti sjednocení úpravy oblasti pyrotechnických výrobků a provedení úprav odpovídajícím současným potřebám vznikl zcela nový zákon o pyrotechnice, který respektuje zásady Nového legislativního rámce.

Zákon o pyrotechnice upravuje oblast pyrotechnických výrobků patřící jak do sféry harmonizované (výše uvedené směrnice), tak do sféry neharmonizované.

Zákon o pyrotechnice upravuje především pravidla určená k dosažení volného pohybu pyrotechnických výrobků na vnitřním trhu, základní bezpečnostní požadavky, které musí pyrotechnické výrobky splňovat včetně požadavků pro zajištění ochrany života a zdraví osob, ochrany majetku, práva a povinnosti hospodářských subjektů, posuzování shody pyrotechnických výrobků a výkon státní správy. Zákon o pyrotechnice se nevztahuje na úpravu povinností při výrobě pyrotechnických výrobků, které nadále zůstávají upraveny zákonem č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů.

Zákon o pyrotechnice byl v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 98/34/ES o postupu při poskytování informací v oblasti norem a technických předpisů a předpisů pro služby informační společnosti oznámen Evropské komisi a ostatním členským státům prostřednictvím databáze „TRIS“ pod číslem 2014/0473/CZ.

K zákonu o pyrotechnice bylo vydáno nařízení vlády č. 208/2015 Sb., o technických požadavcích na výrobky při jejich uvádění na trh, s účinností od 4. září 2015. Toto nařízení upravuje zejména obsah a popis jednotlivých postupů posuzování shody, rozsah dokumentace, která náleží k jednotlivým postupům posuzování shody a náležitosti certifikátu EU přezkoušení typu a osvědčení posuzování shody.

Dále byla vydána vyhláška č. 284/2016 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pyrotechnice. Tato vyhláška upravuje zejména skladování pyrotechnických výrobků ve skladech, požadavky na odbornou způsobilost pro zacházení s některými pyrotechnickými výrobky včetně odborného školení a lékařských prohlídek a nemocí, vad a stavů, které zacházení s pyrotechnickými výrobky vylučují nebo omezují, a požadavky na bezpečnostní opatření k zajištění bezpečnosti při vystavování pyrotechnických výrobků. Účinnost této vyhlášky nastala dnem 27. 9. 2016.

Kategorie a třídy

Po nabytí účinnosti zákona o pyrotechnice se ve značné míře vyskytují dotazy, zda se na trhu pyrotechnických výrobků mohou vyskytovat pyrotechnické výrobky zařazené do tříd a označené zkušební značkou, jejíž podoba je stanovena ve vyhlášce č. 335/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o ověřování střelných zbraní a střeliva, ve znění pozdějších předpisů. K této problematice lze uvést následující.

Pyrotechnické výrobky byly zařazovány do tříd na základě zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů, a to až do dne 1. 7. 2010, kdy nabyl účinnosti zákon č. 148/2010 Sb., který mj. novelizoval i stávající zákon č. 156/2000 Sb. Tímto zákonem byla do českého právního řádu transponována směrnice 2007/23/ES o uvádění pyrotechnických výrobků na trh, která zaváděla zařazování pyrotechnických výrobků do kategorií a jejich označování značkou CE.

Na základě zákona č. 148/2010 Sb. tedy byly nově pyrotechnické výrobky zařazovány do kategorií a označovány značkou CE (s výjimkou těch pyrotechnických výrobků, jejichž ověřování započalo přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jejichž ověřování bylo dokončeno podle stávající právní úpravy a byly zařazeny do tříd).

Nicméně přechodná ustanovení zákona č. 148/2010 Sb. stanovují následující:

„Pyrotechnické výrobky pro zábavní účely tříd I a II lze uvádět na trh podle dosavadní právní úpravy, nejpozději však do 3. července 2013, a to i tehdy, pokud byl vydán certifikát o typové zkoušce. Pyrotechnické výrobky pro zábavní účely tříd III a IV a pyrotechnické výrobky pro technické účely podtříd T0, T1 a T2 lze uvádět na trh podle dosavadní právní úpravy, nejpozději však do 3. července 2016, a to i tehdy, pokud byl vydán certifikát o typové zkoušce.“

Na základě tohoto přechodného ustanovení je zřejmé, že pyrotechnické výrobky tříd I a II bylo možné uvádět na trh až do 3. července 2013 a pyrotechnické výrobky tříd III a IV a podtříd T0, T1 a T2 bylo možné uvádět na trh až do 3. července 2016.

Prodávat se mohou pouze takové pyrotechnické výrobky, u kterých není překročena doba jejich použitelnosti.

 Zde je nutné pojem „uvádět na trh“ vykládat tak, jak jej definuje zákon č. 156/2000 Sb., ve znění zákona č. 148/2010 Sb., tedy že uvedením na trh pyrotechnického výrobku se rozumí první dodání nebo jiné zpřístupnění jednotlivých výrobků k dispozici na trh Evropské unie za úplatu nebo zdarma, za účelem jeho distribuce nebo použití.

 Označení CE a označování registračním číslem

Výrobky zařazené do kategorií se označují označením CE, které vyjadřuje shodu výrobku s právními předpisy Evropské unie, které se na pyrotechnické výrobky vztahují. Označení CE je hlavním ukazatelem souladu s těmito právními předpisy a umožňuje volný pohyb pyrotechnických výrobků na vnitřním trhu. Označení CE kromě požadavků uvedených v přímo použitelném nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 765/2008 musí být viditelné, čitelné a nesmazatelné a k pyrotechnickému výrobku musí být připojeno před jeho uvedením na trh. Toto označení se doplňuje identifikačním číslem oznámeného subjektu, pokud ten byl zapojen do fáze kontroly výroby, a dále za tato označení může být připojena jiná značka označující zvláštní riziko nebo použití.

Výrobce pyrotechnický výrobek označuje za účelem sledovatelnosti registračním číslem, které přiděluje oznámený subjekt. Registrační číslo obsahuje čtyřmístné identifikační číslo oznámeného subjektu, kategorii pyrotechnického výrobku a pořadové číslo, které oznámený subjekt pyrotechnickému výrobku přidělí.

Zákon o pyrotechnice stanovuje další požadavky na označování (např. § 13).

Dozor

Kontrolními orgány jsou Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva (ČÚZZS), Česká obchodní inspekce (ČOI), obvodní báňské úřady a oznamující orgán.

ČÚZZS kontroluje zejména to, zda výrobek splňuje požadavky zákona o pyrotechnice, splňuje požadavky pro uvedení na trh, nemá technickou vadu a neohrožuje zdraví, bezpečnost, majetek nebo životní prostředí. Dále ČÚZZS kontroluje dodržování povinností, které jsou zákonem o pyrotechnice stanoveny, pokud není v zákoně uvedeno jinak.

ČOI kontroluje povinnosti stanovené v § 5 odst. 1 zákona o pyrotechnice, což se týká věkových omezení, pokud jde o zpřístupňování pyrotechnických výrobků spotřebitelům, a dále pak povinnosti uvedené v § 26 zákona o pyrotechnice, což jsou obecné požadavky na skladování ve skladech, příručních skladech a prodejních místnostech, dále povinnosti dle § 27, což je skladování v prodejních místnostech a příručních skladech, a povinnosti v § 29, což je skladování a prodej pyrotechnických výrobků kat. F1. Dále ČOI u distributorů provádí kontrolu dodržování povinností dle § 28, což je skladování ve skladech. ČOI pak provádí kontrolu povinností, které plynou např. ze zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů a které nejsou upraveny zákonem o pyrotechnice (např. nekalé obchodní praktiky atd.).

Obvodní báňské úřady pak provádí kontrolu v oblasti ohňostrojných prací.

Kontrolní orgány v rámci jejich dozorových činností vzájemně spolupracují. V případě pochybnosti ohledně pyrotechnických výrobků se lze na tyto kontrolní orgány obracet.

Věkové kategorie

Pyrotechnické výrobky lze zpřístupnit pouze osobě, která dosáhla:

  • věku 15 let u kat. F1
  • věku 18 let u kat. F2 (T1 nebo P1)
  • věku 21 let u kat. F3 nebo získala osvědčení o odborné způsobilosti

Kat. F4 lze zpřístupnit pouze osobám s odbornou způsobilostí. Za odborně způsobilou se považuje i osoba, která je držitelem průkazu odpalovače ohňostroje (§ 66 odst. 8 zákona o pyrotechnice).

Odborná způsobilost je upravena vyhláškou č. 284/2016 Sb.

Skladování

Zákon o pyrotechnice v § 26 stanovuje obecné požadavky na skladování pyrotechnických výrobků. Dle těchto požadavků mohou být pyrotechnické výrobky skladovány podle návodu k použití, označení a pokynů uvedených na výrobu, v suchu a takovým způsobem, aby jejich teplota nepřesáhla 40 °C, není-li uvedeno jinak, odděleně od hořlavých a hoření podporujících látek atd.

Pokud není uvedeno jinak, lze pyrotechnické výrobky skladovat ve skladu, příručním skladu nebo v prodejní místnosti. Množství pyrotechnických výrobků, které lze skladovat v prodejní místnosti a příručním skladu, je uvedeno v § 27 zákona o pyrotechnice. Mimo sklad nebo příruční sklad lze skladovat a mimo prodejní místnost prodávat a skladovat pouze pyrotechnické výrobky kategorie F1. Požadavky na sklady pyrotechnických výrobků jsou stanoveny ve vyhlášce č. 284/2016 Sb.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/standardizace/zbrane-strelivo-a-pyrotechnika/pyrotechnicke-vyrobky---234104
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V