Úvodní stránka

Publikováno:
9.7.2021
Autor:
81200

Ministerstvo průmyslu a obchodu Dodatkem č. 1 ze dne 8. března 2022 prodloužilo termín pro podání žadosti krajů o platbu do 31. 7. 2022.


Program Obchůdek 2021+ (ilustrační foto) Cílem tohoto programu je poskytnout krajům dotaci (mimo území Hl. města Prahy) za účelem úhrady finanční podpory, kterou kraj poskytne vybrané maloobchodní prodejně v obci, na jejímž území je jedna maloobchodní prodejna. Jedná se tak o udržení provozu maloobchodu v obci do 1000 obyvatel, nebo v obci do 3000 obyvatel, jejíž místní části mají méně než 1000 obyvatel. Dotace je určena na snížení provozních výdajů maloobchodních prodejen. Maximální dotace pro kraj je 3 miliony korun za rok. Příslušný Kraj vyhlásí „Program na podporu provozu venkovských prodejen“, který bude v souladu s cíli programu OBCHŮDEK 2021+ a jeho výzvou. Ministerstvo průmyslu a obchodu může také stanovit spolufinancování tohoto programu příslušným krajem, kde se prodejna nachází. Program podpory je schválen na období let 2021 až 2025. Program Obchůdek 2021 byl vládou schválen dne 28. 6. 2021. Veškeré informace naleznete také na webových stránkách www.obchudek2021plus.cz


Informace k výzvě pro kraje 

  • Příjem žádostí krajů probíhá od 4. srpna 2021 do 29. října 2021
  • Maximální dotace pro kraj je 3 mil. Kč.
  • Ministerstvo průmyslu a obchodů uvítá, pokud kraje použijí i své finanční prostředky na navýšení rozpočtu Programu.
  • Program je zaměřen na dotační podporu těchto provozních nákladů/výdajů prodejen:
    • Mzdy prodavačů/prodavaček a dalšího případného personálu prodejny
    • Nájem za objekt prodejny vč. poplatků za energie
    • Poplatky za telefony či internet
    • Poplatky za platební terminál (poplatky za pronájem platebního terminálu či za jednotlivé uskutečněné transakce)
  • Při podání žádosti stačí kromě základních identifikačních informací doplnit pouze přílohu č. 1 Výzvy (Potvrzení k respektování základních podmínek Programu Obchůdek 2021+)
  • Text Výzvy ke stažení níže v přílohách
  • Podání žádosti i její hodnocení probíhá v systému AIS MPO https://aisportal.mpo.cz/

Dotace pro kraje
Příjemcem dotace je kraj, který může žádat o dotaci na předmětný účel ve výši uvedené v bodě 2.2 b) tohoto dokumentu. Náležitosti žádosti jsou uváděny v souladu se zákonem č. 218/2000 Sb., zákon o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla).

  1. V žádosti o dotaci do programu OBCHŮDEK 2021+, předloží Kraj, kromě povinných náležitostí žádosti o dotaci (podle příslušných ustanovení zákona podle zák. č. 218/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů), informace k nastavení programu Kraje na podporu provozu venkovských prodejen.
  2. Pro vyúčtování platby musí Kraj zpracovat souhrnný přehled vyplacených finančních podpor (přehled musí obsahovat údaje o příjemcích podpory a o obcích, ve kterých se maloobchodní prodejna nachází), a musí být předkládán na formuláři předepsaném pro vyúčtování MPO. Tento formulář bude součástí výzvy programu OBCHŮDEK 2021+.
  3. Maximální dotace pro kraj z programu OBCHŮDEK 2021+ je 3 mil. Kč/rok.
  4. Na jednu prodejnu smí kraj použít maximálně 100 000 Kč z programu OBCHŮDEK 2021+ a tyto prostředky budou použity na provozní financování.
  5. Ve výzvě programu OBCHŮDEK 2021+ může MPO požadovat, aby rozpočet programu na podporu provozu venkovských prodejen, který připraví Kraj, byl navýšen o částku rovnající se, nebo vyšší, než bude částka poskytnuta ze strany MPO.
  6. Kraj si podává v rámci výzvy programu OBCHŮDEK 2021+ pouze jednu žádost o finanční podporu.
  7. Dotace z programu OBCHŮDEK 2021+ se vyplácí ex post.

Náležitosti programu na podporu provozu venkovských prodejen, který připraví kraj

  1. Příslušný kraj připraví a vypíše program na podporu provozu venkovských prodejen,
  2. žadatelem o finanční podporu z toto programu může být, podnikatelský subjekt, nebo obce, provozující Maloobchod s převahou potravin, nápojů a tabákových výrobků v nespecializovaných prodejnách (dle CZ-NACE 47.11) dále jen „žadatel“.
  3. Příslušný kraj je povinen poskytnout finanční podporu v souladu s platnými pravidly veřejné podpory. Tento způsob musí být uveden v programu na podporu provozu venkovských prodejen, který předloží Kraj, jako přílohu k žádosti o dotaci.

 

Vymezení příjemce dotace a příjemce finanční podpory


Příjemce finanční podpory (žadatel) ke dni podání žádosti musí:

  1. Vlastnit oprávnění k podnikání na území České republiky odpovídajícímu podporované ekonomické činnosti, k jejímuž uskutečňování je realizován projekt; podporované CZ-NACE spadají do 47.11 Maloobchod s převahou potravin, nápojů a tabákových výrobků v nespecializovaných prodejnách.
  2. Provozovat prodejnu v obci do 1000 obyvatel, nebo v obci do 3000 obyvatel, jejíž místní části mají méně než 1000 obyvatel.
  3. Být dle svého čestného prohlášení zaregistrován jako poplatník daně z příjmů na finančním úřadě podle §125, odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, v platném znění.
  4. Být dle svého čestného prohlášení bez nedoplatků vůči vybraným institucím a vůči poskytovatelům podpory z projektů spolufinancovaných z rozpočtu Evropské unie.
  5. Doložit, že nemá podle svého čestného prohlášení nedoplatky z titulu mzdových nároků jeho zaměstnanců.
  6. Doložit, že nemá žádné nedoplatky vůči vybraným institucím a vůči poskytovatelům podpory z projektů spolufinancovaných z rozpočtu Evropské unie. Posečkání s úhradou nedoplatků nebo dohoda o úhradě nedoplatků se považují za vypořádané nedoplatky.
  7. Doložit, že nemá nedoplatky z titulu mzdových nároků jeho zaměstnanců.

 

Příjemcem finanční podpory nemůže být subjekt, pokud k datu podání žádosti:

  1. Podle ustanovení § 136 zákona č. 182/2006 Sb., insolvenční zákon, bylo rozhodnuto o jeho úpadku (je-li soudem povolena reorganizace, která je podnikem splněna, nenahlíží se na podnik jako na podnik v úpadku) – ověřuje kraj dle veřejných rejstříků.
  2. Je proti jeho majetku vedena exekuce nebo výkon rozhodnutí – uvádí poskytovatel sociální služby v čestném prohlášení.
  3. Je v likvidaci – ověřuje kraj dle veřejných rejstříků.
  4. Má neuhrazený peněžitý dluh vzniklý na základě příkazu k vrácení finančních prostředků vydaného po předchozím rozhodnutí Komise prohlašujícím, že podpora je protiprávní a neslučitelná se společným trhem.

 

Podmínky pro provoz prodejny žadatele:

  1. Budova prodejny je ve vlastnictví obce a prodejnu provozuje obec.
  2. Budova prodejny není ve vlastnictví obce a prodejnu provozuje obec.
  3. Budova prodejny je ve vlastnictví obce, ale prodejnu provozuje jiná podnikající právnická nebo fyzická osoba.
  4. Budova prodejny není ve vlastnictví obce a prodejnu provozuje jiná podnikající právnická nebo fyzická osoba.
  5. Prodejna musí být otevřena minimálně 5 dnů v týdnu, celoročně a musí zajišťovat minimálně prodej potravin.
  6. V jedné obci, nebo její místní části nesmí být v době schválení žádosti více než jedna prodejna spadající do CZ-NACE 47.11. Toto potvrzení vydá obec na jejímž území se nachází maloobchodní prodejna žadatele.

 

Způsobilé náklady


Způsobilé náklady musí splňovat následující podmínky

  1. Musí být vynaloženy v souladu s cíli programu, musí bezprostředně souviset s realizací projektu a musí u nich existovat prokazatelná přímá vazba na výstup projektu.
  2. Musí být doloženy průkaznými doklady.

 

Způsobilými náklady jsou:

  1. mzdy zaměstnanců prodejny
  2. náklady na nájem, vytápění, osvětlení a služby související s prodejnou
  3. poplatky spojené s telekomunikačními službami a připojením k internetu
  4. poplatky spojené s obsluhou bezhotovostních plateb

 

Způsobilými náklady nejsou:

  1. DPH, pokud je příjemce podpory plátcem DPH, anebo si může nárokovat vrácení DPH
  2. opravy a údržba stávajícího majetku
  3. splátky půjček a úvěrů (mimo hypotečních úvěrů na provozovnu)
  4. sankce a penále
  5. náklady na záruky, pojištění, úroky, bankovní poplatky, kurzové ztráty, celní a správní poplatky,
  6. leasing
  7. dlouhodobý nehmotný majetek – řídící software, pokud není přímou součástí pořizovaných strojů a zařízení a není předmětem odpisu
  8. osobní automobily
  9. nákladní automobily

 

Proces poskytnutí dotace


Poskytnutí dotace kraji

  1. MPO vyhlásí výzvu pro příjem žádostí krajů o dotaci s uvedením termínů pro podání žádostí o dotaci a objemem alokace prostředků státního rozpočtu.
  2. Žádost o dotaci bude možné podávat nejpozději do data uvedeného v příslušné výzvě.
  3. Po prověření žádosti kraje o poskytnutí dotace MPO vydá Rozhodnutí o poskytnutí dotace (dále jen „Rozhodnutí“) v souladu se zákonem č. 218/2000 Sb., zákon o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla).
  4. Dotace je Kraji poskytnuta formou ex post v rámci příslušného rozpočtového roku v období let 2021–2025 na bankovní účet.
  5. Za dodržení podmínek účelovosti dotace a dodržení parametrů odpovídá příjemce dotac
  6. Účelné a hospodárné využití dotace bude předmětem kontroly ze strany poskytovatele dotace podle zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole, ve znění pozdějších předpisů (kontrolní řád).

 

Speciální nabídka pro obchodníky

  • Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo se svými partnery nový projekt „Česko platí kartou www.ceskoplatikartou.cz“.
  • Můžete dostat platební terminál na minimálně 6 měsíců zdarma.
  • Minimálně prvních 6 měsíců neplatíte žádné poplatky za pořízení terminálu ani transakční poplatky, pokud je Váš obrat v platbách kartou do 50 000 Kč/měsíčně.
  • Zažádat o platební terminál či platební bránu můžete přímo na stránkách www.ceskoplatikartou.cz do 31. března 2022.
  • Obchodníci, kteří přijímají karty vydělávají v průměru o 12‑18 % víc, než pokud přijímají jen hotovost.

 

Tisková zpráva:

https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/obchudek-2021-pomuze-podnikatelum-i-obyvatelum-venkova--262155/



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/vnitrni-obchod/program-obchudek-2021/program-obchudek-2021--262006
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V