Úvodní stránka

Publikováno:
10.3.2023
Autor:
Odbor živností a spotřebitelské legislativy

Novela zákona č. 65/2022 Sb., o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace


V souladu s právní úpravou obsaženou v Lex Ukrajina IV (zákon č. 20/2023 Sb.) má prodlužování dočasné ochrany občanů Ukrajiny na území České republiky probíhat ve 2 etapách:

  • nejprve do 30. 9. 2023, a to po provedení on-line registrace na webových stránkách Ministerstva vnitra (https://prod.frs.gov.cz/docasna-ochrana/); upozorňujeme, že registraci k prodloužení dočasné ochrany je třeba provést nejpozději do 31. 3. 2023,
  • následně do 31. 3. 2024 po vylepení vízového štítku na konkrétním pracovišti odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra (konkrétní pracoviště, včetně dne a času návštěvy, bude určeno po provedení on-line registrace).

V návaznosti na výše uvedené bude ve 2 etapách probíhat i prodlužování platnosti živnostenských oprávnění podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů:

1. etapa - prodloužení platnosti živnostenského oprávnění do 30. 9. 2023

Občan Ukrajiny s dočasnou ochranou, který získal v České republice živnostenské oprávnění na dobu určitou, bude muset, v případě, že hodlá pokračovat v provozování živnosti, tuto skutečnost oznámit živnostenskému úřadu. Zároveň je nezbytné, aby občan Ukrajiny prokazatelně splňoval povinnost registrace k prodloužení dočasné ochrany – splnění této povinnosti by mělo být patrné z Cizineckého informačního systému (dále jen „CIS“); živnostenský úřad si tuto skutečnost sám ověří. Pokud by tomu tak nebylo, je třeba, aby podnikatel – občan Ukrajiny s dočasnou ochranou doložil živnostenskému úřadu potvrzení o provedení této registrace (případně jiný doklad prokazující jeho pobytové oprávnění na území České republiky). Následně (po splnění výše uvedeného) živnostenský úřad prodlouží podnikateli jeho stávající živnostenské oprávnění do 30. 9. 2023.

2. etapa - prodloužení platnosti živnostenského oprávnění do 31. 3. 2024

Před uplynutím data 30. 9. 2023 bude občan Ukrajiny s dočasnou ochranou, který hodlá i nadále pokračovat v provozování živnosti, opět povinen tuto skutečnost oznámit živnostenskému úřadu. Pokud bude podnikatel prokazatelně splňovat podmínku pobytového oprávnění, tzn. z CIS bude zřejmý údaj o prodloužení dočasné ochrany až do 31. 3. 2024, živnostenský úřad mu prodlouží stávající živnostenské oprávnění rovněž do 31. 3. 2024. Vízový štítek (popř. jiný doklad prokazující jeho pobytové oprávnění na území České republiky) je třeba dokládat pouze v případě, že údaj o prodloužení dočasné ochrany nebude z Cizineckého informačního systému patrný.

Bližší informace k samotnému prodlužování dočasné ochrany na území České republiky jsou k dispozici na webových stránkách Ministerstva vnitra: https://prod.frs.gov.cz/docasna-ochrana/.

K provedení změn týkajících se živnostenského oprávnění lze využít Portál živnostenského podnikání: https://www.rzp.cz/portal/cs/.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/zivnostenske-podnikani/aktualni-informace/dulezite---prodluzovani-platnosti-zivn...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V