Úvodní stránka

Publikováno:
8.12.2022
Autor:
Odbor živností a spotřebitelské legislativy

Informace pro podnikatele ohledně údajů zveřejňovaných v živnostenském rejstříku.


Ministerstvo průmyslu a obchodu eviduje mnoho dotazů, které se týkají zveřejňování údajů o osobách podnikatelů a jejich podnikatelské činnosti. Tazatelé si mnohdy přejí, aby jejich údaje byly v živnostenském rejstříku skryty či vymazány. Níže najdete odpovědi na nejčastější dotazy.

 

Dotaz: Změnil/a jsem identitu a nepřeji si, aby mé původní jméno a příjmení bylo zveřejněno v živnostenském rejstříku, co proto mohu udělat?

Odpověď: Pokud byla změna jména a příjmení učiněna po založení živnostenského oprávnění, stává se součástí veřejných údajů v živnostenském rejstříku. Údaje jsou dohledatelné v historii. Tato skutečnost je v souladu se zákonem č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) ve znění pozdějších předpisů (ustanovení § 60 živnostenského zákona), kde je výčet údajů, které jsou veřejným a neveřejným seznamem. V případě, že si nepřejete, aby Vaše údaje byly veřejné, je třeba zrušit živnostenské oprávnění. Po uplynutí 4 let ode dne zániku posledního živnostenského oprávnění se údaje přesunou z veřejné části živnostenského rejstříku do neveřejné.

 

Dotaz: V minulosti jsem vykonával/a podnikatelskou činnost zaměřenou na poskytování erotických služeb a zveřejnění této skutečnosti poškozuje mou pověst, lze tuto historii z rejstříku smazat?

Odpověď: Zde bude odpověď na otázku podobná předešlé. Stejně jako jméno a příjmení i předmět podnikání je veřejným údajem podle zmíněného zákonného ustanovení a vztahují se na něj stejná „pravidla“.                         V živnostenském rejstříku jsou vedeny údaje o podnikatelích (fyzických i právnických osobách) stanovené živnostenským zákonem, jakož i změny těchto údajů. Jedním z těchto údajů o podnikateli je i předmět podnikání. Úkolem živnostenského rejstříku je vedení přehledu údajů podnikajících osob a informací statistického a evidenčního charakteru. 

 

Dotaz: V živnostenském rejstříku je viditelná adresa mého bydliště, je možné tento údaj skrýt?

Odpověď: Adresa bydliště je neveřejným údajem. Oproti tomu adresa sídla je údajem veřejným. Podnikatel může požádat o nastavení trvalé shody adresy bydliště s adresou sídla podnikání. Viditelná je vždy pouze adresa sídla, nicméně v tomto případě se zároveň jedná i o adresu bydliště podnikatele. Je na jeho zvážení, jakou adresu sídla si zvolí.

 

Dotaz: Jsem již v důchodu a nevěnuji se podnikatelské činnosti, přesto jsou mé údaje viditelné v živnostenském rejstříku a vypadá to, že stále podnikám. Co s tím mohu udělat?

Odpověď: V případě, že se podnikatelské činnosti nevěnujete, ale nejste si jistý/á, zda v budoucnu budete, můžete provozování živnosti přerušit. Pokud víte, že se podnikání již věnovat nebudete, je možné živnostenské oprávnění zrušit. I zde však platí, že údaje budou skryty až po 4 letech ode dne zániku posledního živnostenského oprávnění. V živnostenském rejstříku však bude zveřejněna informace, že jste ukončil/a provozování činnosti v režimu živnostenského zákona. V případě, že provozování živnosti přerušíte na určitou dobu (není rozhodující na jak dlouho), údaje o vás jako podnikateli budou i nadále vedeny ve veřejné části živnostenského rejstříku.

 

Závěrem sdělujeme, že v případě zájmu je možné živnostenské oprávnění zrušit na kterémkoliv živnostenském úřadě, a to jakoukoliv formou: osobně, poštou, datovou schránkou či e – mailem s uznávaným elektronickým podpisem. Pro úplnost je však podstatné znovu uvést, že údaje budou převedeny z veřejné části do neveřejné až po uplynutí 4 let ode dne zániku posledního živnostenského oprávnění podnikatele.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/zivnostenske-podnikani/aktualni-informace/pro-informaci---verejne-a-neverejne-ud...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V