Úvodní stránka

Publikováno:
4.7.2022
Autor:
Odbor digitální ekonomiky a chytré specializace

Aby mohly podniky využívat výhod působení na celoevropském trhu, potřebují, aby pravidla pro provozování jejich služeb byla ve všech členských státech jednotná. V případě trhu digitálních služeb, který v posledních dekádách zažívá enormní rozvoj a potýká se s mnoha výzvami, ale v EU existuje značná fragmentace.  Z toho důvodu zavádí Akt o digitálních službách (Digital Services Act, „DSA“) jednotný soubor pravidel pro poskytování těchto služeb.


Na které firmy se DSA vztahuje?

  • DSA stanovuje povinnosti pro některé služby informační společnosti, konkrétně pro tzv. zprostředkovatelské služby (prostý přenos, caching a hosting).
  • Jedná se o celé spektrum digitální služeb. Od služeb poskytujících síťovou infrastrukturu (poskytovatelé přístupu k internetu, registrátoři domén), přes webhosting až po online platformy, jako jsou sociální sítě nebo internetová tržiště.

Současný stav a důvod regulace

Stávající právní rámec upravující poskytování digitálních služeb v EU tvoří především směrnice 2000/31/ES o elektronickém obchodu. Tato směrnice před více než dvaceti lety zavedla tzv. princip země původu, podle kterého poskytovatelé těchto služeb podléhají regulaci pouze ve členském státě EU, kde mají své registrované sídlo. To napomohlo velkému přeshraničnímu rozvoji těchto služeb.

Od přijetí směrnice se ovšem zásadně změnil charakter, rozsah a důležitost digitálních služeb pro ekonomiku a společnost. Došlo ke vzniku a rozvoji nových digitálních služeb a obchodních modelů (jako jsou sociální sítě a online tržiště) a začala se více projevovat jejich rizika, jako jsou nelegální aktivity nebo nedostatečná ochrana práv uživatelů. V reakci na tento rozvoj začaly některé členské státy přijímat dodatečnou legislativu, což vedlo k opětovné fragmentaci trhu a právní nejistotě. Různým podmínkám ve 27 členských státech se vzhledem k nákladům s tím spojeným dokázaly přizpůsobit jen ty největší firmy.

Co DSA podnikatelům v digitálních službách přinese?

  • V celé EU budou platit stejná pravidla. I malé podniky tak získají potřebnou právní jistotu a budou moci snáze rozvíjet své služby.
  • DSA platí pro všechny firmy působící na evropském trhu, tedy i ty ze třetích zemích. Všichni hráči na trhu tak budou muset dodržovat stanovená pravidla.
  • Díky ČR a dalším stejně smýšlejícím zemím se podařilo zachovat výše zmíněný princip země původu, který je příznivější pro expanzi firem na celý evropský trh.
  • Pravidla jsou proporční – firmám narůstají povinnosti dle velikosti či jejich dosahu. DSA tak chce podpořit inovace a konkurenceschopnost.

Platformy také získají větší právní jistotu při moderaci obsahu. DSA posiluje podmínky pro výjimky z odpovědnosti, a zprostředkovatelé tedy nenesou zodpovědnost za nelegální obsah, který na ně nahrají jejich uživatelé, pokud o tomto obsahu neví (a v případě, že se o něm dozví, podniknou kroky pro jeho odstranění). DSA zároveň stanovuje, že pokud poskytovatel svými dobrovolnými aktivitami nelegální obsah odhalí, rovněž za něj není odpovědný. Větší právní jistotu přinesou také jasná pravidla a podmínky pro nahlašování a odstraňování nezákonného obsahu, jeho odůvodnění a případné řešení sporů mezi uživatelem a platformou.

Firmy, které online platformy a jiné digitální služby využívají v roli uživatelů pro prodej či propagaci svých produktů, budou těžit z výhod popsaných v předchozím článku.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/digitalni-ekonomika/co-znamena-akt-o-digitalnich-sluzbach-pro-podniky---268570
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V