Úvodní stránka

Publikováno:
11.10.2023
Autor:
Odbor digitální ekonomiky a chytré specializace

Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo evropské nařízení Akt o datech.


Stalo se tak dne 3. října 2023 prostřednictvím videokonference za účasti vrchního ředitele sekce digitalizace a inovací pana Ing. Petra Očka, Ph. D. a za hojné účasti spolupracujících úřadů, zájmových sdružení, zástupců podniků a odborné veřejnosti.

Data jsou novou komoditou se schopností podpořit rozvoj inovativních služeb a konkurenceschopnost našich firem. Nařízení Akt o datech, které bylo jednou z priorit předsednictví ČR v Radě EU v loňském roce, je klíčovým nástrojem k využití tohoto potenciálu za pomocí opatření ke snazšímu přístupu k datům a jejich využívání,“ řekl vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací pan Ing. Petr Očko, Ph. D.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady o harmonizovaných pravidlech pro spravedlivý přístup k datům a jejich využívání a o změně nařízení (EU) 2017/2394 a směrnice (EU) 2020/1828 – zkráceně Akt o datech představila Evropská komise 23. února 2022 jako součást širšího konceptu budování evropské datové ekonomiky vycházející z Evropské strategie pro data.

Co je nařízení Akt o datech?

Nařízení Akt o datech obsahuje opatření opravňující uživatele připojených zařízení k přístupu a využívání vč. dalšího sdílení dat z připojených zařízení. Dále pak ochranná opatření týkající se smluv o sdílení dat mezi podniky, aby nedocházelo ke zneužívání postavení držitelů dat vůči obchodním partnerům, zejména malým a středním podnikům.

Pro případ výjimečné potřeby způsobené např. živelnými událostmi, nebo při provádění zákonného pověření, kdy požadovaná data nejsou dostupná jinými prostředky, umožňuje nařízení orgánům veřejného sektoru přístup k datům soukromého sektoru a jejich využití.

V neposlední řadě nařízení Akt o datech zavádí nová pravidla, která klientům poskytovatelů služeb zpracování dat usnadní přechod mezi různými poskytovateli. Kromě toho obsahuje opatření proti nezákonnému předávání klientských dat poskytovatelům služeb zpracování dat mimo Evropskou unii a opatření na podporu rozvoje standardů interoperability pro sdílení a zpracování dat a pro inteligentní smlouvy.

Další vývoj

Projednávání návrhu nařízení Aktu o datech skončilo 14. července 2023, kdy Rada EU našla shodu s Evropským parlamentem a nyní ještě bude následovat formální hlasování o návrhu nařízení na některém ze zasedání Rady a obdobné hlasování na plenárním zasedání Evropského parlamentu a podpis nařízení Aktu o datech předsedy Rady Evropské unie a Evropského parlamentu. Jejich podpisy budou rovněž pokynem pro zveřejnění nařízení v Úředním věstníku Evropské unie, od něhož začne běžet lhůta 20 dní, po jejíchž uplynutí nařízení vstoupí v platnost. Nařízení se poté použije po 20 měsících od vstupu v platnost.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/digitalni-ekonomika/datova-ekonomika/predstaveni-narizeni-aktu-o-datech--277300
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V