Úvodní stránka

Publikováno:
10.1.2023
Autor:
Odbor digitální ekonomiky a chytré specializace

Digitální agenda byla v rámci českého předsednictví v Radě EU výrazně akcentována, což pomohlo přinést hmatatelné výsledky. Českému předsednictví se podařilo dosáhnout významných posunů ve vyjednávání navrhované legislativy týkající se digitální oblasti, zároveň během množství uspořádaných akcí otevřelo k diskuzi nová témata týkající se digitálního ekosystému. Svůj výrazný podíl na těchto úspěších má Ministerstvo průmyslu a obchodu, které svými aktivitami přispělo k rozvoji evropské digitální a datové ekonomiky.


Ministerstvo průmyslu a obchodu znatelně přispělo k pozitivním výsledkům českého předsednictví dosažených v digitální oblasti, a zároveň pomohlo k rozvoji evropského digitálního trhu a spravedlivě fungující datové ekonomiky. České republice se podařilo významně pokročit ve vyjednávání aktu o datech, který má zajistit spravedlivý přístup k datům a využití jejich potenciálu. Na Radě pro telekomunikace probíhající 6. prosince 2022 předložilo české předsednictví členským státům zprávu o pokroku, kde je informovalo o konkrétním posunu ve vyjednávání tohoto legislativního návrhu.

Vedle vyjednávání unijní legislativy otevřela Česká republika k diskuzi téma vymáhání evropských pravidel v digitální oblasti. Dne 17. října 2022 uspořádalo k této otázce Ministerstvo průmyslu a obchodu workshop na vysoké úrovni, na kterém si za účasti Evropské komise zástupci členských států měli možnost vyměnit příklady dobré praxe a plány, jak budou přistupovat k vymáhání nové legislativy spojené s oblastí týkající se digitálu.

Na začátku listopadu se v Praze uskutečnil první ročník Czech Digital Week, což podtrhlo důležitost digitální agendy pro české předsednictví. V rámci tohoto týdne se uskutečnila celá řada akcí, včetně konference Prague Digital Council, kterou dne 2. listopadu 2022 uspořádala Hospodářská komora ČR ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Atlantic Council. Veřejný a soukromý sektor na akci diskutovaly o budoucnosti digitalizace Evropy. Celý digitální týden byl ve dnech 3. a 4. listopadu 2022 završen dvoudenní konferencí Bezpečná a inovativní digitální budoucnost EU, která proběhla pod taktovkou Ministerstva průmyslu a obchodu, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a Úřadu vlády. Na akci se sjeli vysocí zástupci států, mezinárodních organizací a přední experti na oblast digitálního prostoru z celého světa. Hlavním tématem diskuzí bylo posilování odolnosti evropské ekonomiky, a to především s ohledem na bezpečnost dodavatelských řetězců, podporu evropských inovací, rozvoj datové ekonomiky a spolupráci s demokratickými státy.

Mezinárodní spolupráce v digitální oblasti se stejně smýšlejícími státy patří dlouhodobě mezi české priority a tento přístup byl reflektován také během předsednictví, kdy byly v přijaty závěry Rady o digitální diplomacii EU. Ty zdůrazňují především potřebu budování kapacit a koordinace v otázkách technologických řešení a regulatorních rámců v souladu s demokratickými hodnotami a lidskými právy. Tyto závěry následně podpořilo uzavření digitálního partnerství s Korejskou republikou ze dne 28. listopadu 2022, zásadní posun digitálního partnerství se Singapurem potvrzený 14. prosince 2022, a také třetí schůzka představitelů Rady pro obchod a technologie mezi EU a USA probíhající 5. prosince 2022 ve Spojených státech.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/digitalni-spolecnost/uspechy-ceskeho-predsednictvi-v-digitalni-oblasti--271911
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V