Úvodní stránka

Publikováno:
28.6.2021
Autor:

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Úřadem vlády ČR uspořádalo NÁRODNÍ DISKUSI K EVROPSKÉMU DIGITÁLNÍMU KOMPASU 2030. Ke konceptu digitálních principů byla spuštěna NÁRODNÍ KONZULTACE.


Ve středu 23. června 2021 proběhla Národní diskuse k evropskému „Digitálnímu kompasu 2030: Evropské pojetí digitální dekády“. V rámci setkání, do nějž se zapojilo více než 50 účastníků, kromě náměstka ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petra Očka vystoupili také poslanec Evropského parlamentu Luděk Niedermayer, vedoucí Oddělení evropské digitální agendy Úřadu vlády Jan Míča a v předtočeném videopozdravu návrh okomentovala i místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová. Debata proběhla interaktivně prostřednictvím hlasování přes aplikaci SLIDO, kde mohli účastníci reagovat a zasílat své dotazy k digitálním principům online.

Vizí Digitálního kompasu do roku 2030 je podpora postavení občanů a podniků, digitální transformace a odolnost Evropy v období, které je digitální, zaměřené na člověka, udržitelné a prosperující. Přístup je založen na hodnotách Evropské unie, a kromě prosperity a udržitelnosti vyzdvihuje i solidaritu. Kromě stanovených cílů v rámci čtyř klíčových oblastí: občané s digitálními dovednostmi a vysoce kvalifikovaní odborníci v oblasti digitálních technologií; bezpečná, výkonná a udržitelná digitální infrastruktura; digitální transformace podniků a digitalizace veřejných služeb, je smyslem Digitálního kompasu také společné čelení výzvám v digitálním prostoru a zvýšení konkurenceschopnosti a kvality života občanů.

Jan Míča z Úřadu vlády účastníky informoval, že koncem roku 2021 má Evropská komise zveřejnit tzv. Digital Policy Programme, který má být akčním plánem Digitálního kompasu a přispět k naplnění jednotlivých cílů. Jeho součástí by měl být i nový monitorovací mechanismus, který bude vyhodnocovat pokrok v jednotlivých členských státech.

Náměstek Petr Očko předeslal, že mnohé digitální projekty ze všech čtyř oblastí Digitálního kompasu 2030 se v České republice realizují již nyní, z velké části v rámci vládního programu Digitální Česko. Další projekty jsou plánovány například v souvislosti s Národním plánem obnovy ČR.

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová zdůraznila v kontextu digitální transformace České republiky důležitost změn školních osnov pro získání digitálních dovedností, stejně jako význam investic do programů následného vzdělávání v oblasti digitalizace.

Europoslanec Luděk Niedermayer upozornil, že naplňování cílů Digitálního kompasu 2030 s sebou může přinést i kontroverze a konflikty zájmů členských států a zájmových skupin, které je třeba překonávat nadhledem, kompetencemi a ochotou naslouchat a hledat společná řešení. Apeloval také na aktivní přístup České republiky k naplňování cílů Digitálního kompasu 2030.

Úřad vlády v průběhu „NÁRODNÍ DISKUSE K EVROPSKÉMU DIGITÁLNÍMU KOMPASU 2030“ zveřejnil dotazník „Národní konzultace k digitálním principům“, jehož výsledky poslouží k tvorbě vstupu České republiky do stejnojmenné celoevropské konzultace Evropské komise. Dotazník je zájemcům k dispozici do 31. července 2021 zde:

http://bit.ly/digitalniprincipy.

 

Výstupy z národní diskuse k principům Digitálního kompasu 2030 (zdroj: SLIDO):

 

graf_digiekon1

 

graf_digiekon2

graf_digiekon3

graf_digiekon4

graf_digiekon5

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/digitalni-spolecnost/vystupy-z-narodni-diskuse-a-spusteni-dotazniku-k-evropskemu...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V