Úvodní stránka

Publikováno:
17.2.2009, (archivovaná zpráva)
Autor:
odbor 04300

Dne 16. 2. 2009 vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu Program záruk pro malé a střední podnikatele ZÁRUKA - záruky za provozní úvěry. Cílem tohoto programu je pomocí zvýhodněných záruk zachovat malým a středním podnikatelům přístup k bankovním úvěrům.


Informace je uvedena ve znění platném od 16. 2. 2009.

Tento program je vyhlášen na základě usnesení vlády České republiky č. 50 ze dne 17. 1. 2007, podle zákona č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání ve znění pozdějších předpisů a v souladu s Nařízením Komise (ES) č. 1998/2006 o použití článků 87 a 88 Smlouvy o založení ES na podporu de minimis (dále jen "de minimis"). Podpora poskytnutá z tohoto programu může být proto slučitelná se společným trhem ve smyslu čl. 87 odst. 3 Smlouvy o ES a je vyňata z oznamovací povinnosti podle čl. 88 odst. 3 Smlouvy o ES.

Poskytovatel podpory: Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s., se sídlem Jeruzalémská 964/4, 110 00 Praha 1, IČ 448 48 943 (dále též "ČMZRB"), www.cmzrb.cz .

1. Cíl programu

Cílem programu je pomocí zvýhodněných záruk zachovat malým a středním podnikatelům přístup k bankovním úvěrům na financování provozních potřeb a udržet jejich konkurenceschopnost, zejména v oblasti subdodávek pro realizaci významných exportních zakázek.

2. Podporované aktivity

Podnikatelská činnost vymezená seznamem podporovaných ekonomických činností podle CZ—NACE, který je uveden v příloze programu (dále jen "podporovaná ekonomická činnost").

3. Příjemce podpory

3.1. Příjemce podpory musí k datu podání žádosti splňovat následující podmínky:

a) musí být malým či středním podnikatelem dle definice uvedené v Příloze č. 1 Nařízení Komise č. 800/2008,

b) musí být oprávněn k podnikání na území České republiky odpovídajícímu podporované ekonomické činnosti, k jejímuž uskutečňování je realizován projekt,

c) musí být podle svého čestného prohlášení registrován jako poplatník daně z příjmu na finančním úřadě podle § 33, odst. (1) zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků v platném znění,

d) nesmí mít podle svého čestného prohlášení žádné nedoplatky vůči vybraným institucím a vůči poskytovatelům podpory z projektů spolufinancovaných z rozpočtu Evropské unie. Posečkání s úhradou nedoplatků nebo dohoda o úhradě nedoplatků se považují za vypořádané nedoplatky,

e) nesmí mít podle svého čestného prohlášení nedoplatky z titulu mzdových nároků jeho zaměstnanců

f) nesmí podle svého čestného prohlášení vykonávat podnikatelskou činnost v odvětví prvovýroby zemědělských produktů, rybolovu a akvakultury (CZ—NACE 01 a 03).

3.2. Příjemcem podpory nemůže být podnikatel, pokud k datu podání žádosti:

a) dle zákona o konkurzu a vyrovnání soud na jeho majetek prohlásil konkurz, povolil vyrovnání či zamítl návrh na prohlášení konkurzu pro nedostatek majetku,

b) dle zákona o úpadku a způsobech jeho řešení soud zahájil insolvenční řízení,

c) soud vydal usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí na jeho majetek nebo nařídil exekuci jeho majetku,

d) je v likvidaci

e) je podnikem v obtížích (dle Sdělení Komise 2004/C 244/02 a Nařízení Komise (ES) č. 800/2008) .

4. Podmínky programu

a) Zaručovaný úvěr musí být použit na výdaje k realizaci projektu provedené po dni poskytnutí zaručovaného úvěru, a to pouze na:

— pořízení zásob, včetně drobného hmotného majetku, pokud není příjemcem podpory veden jako dlouhodobý hmotný majetek, resp. hmotný majetek,

— pořízení drobného nehmotného majetku, pokud je příjemcem podpory vykazován jako náklad/výdaj.

b) Příjemce podpory je po celou dobu trvání smlouvy o podpoře povinen umožnit přímý přístup pověřeným zaměstnancům Ministerstva průmyslu a obchodu k provádění kontroly podle zákona č. 552/1991 Sb., o státní kontrole, zaměstnancům ČMZRB a zaměstnancům dalších subjektů určených ČMZRB nebo Ministerstvem průmyslu a obchodu za účelem kontroly dodržování podmínek programu a účelového využití prostředků zaručeného úvěru, jakož i kontroly finanční situace a účetnictví nebo daňové evidence příjemce podpory.

c) Příjemce podpory je povinen po celou dobu trvání smlouvy o podpoře souhlasit, že ČMZRB bude předávat Ministerstvu průmyslu a obchodu a orgánům a institucím Evropské unie údaje o jeho osobě v rozsahu jména/názvu/firmy, adresy/sídla, IČ, názvu, CZ—NACE a výši poskytnuté podpory pro účely jejich zveřejnění a pro účely sledování použití veřejné podpory.

5. Forma a výše podpory

Podpora je poskytována ve formě zvýhodněné záruky.

Zvýhodněná záruka (dále v tomto bodu jen "záruka") je poskytována malým a středním podnikatelům až do výše 80% jistiny zaručovaného úvěru. Podnikatel hradí pouze část ceny záruky ve výši 0,1 — 0,3% p. a. z výše záruky. Současně s poskytnutím záruky je mu poskytnut finanční příspěvek ve výši 4% p. a. z výše záruky k úhradě zbývající části ceny záruky.

Pokud má úvěrující banka s ČMZRB uzavřenu smlouvu o podmínkách poskytování záruk zjednodušeným způsobem (viz seznam bank na internetové adrese ČMZRB — www.cmzrb.cz), mohou být takto zaručovány bankovní úvěry do výše 5 mil. Kč. Výše záruky v tomto případě činí až 70 % jistiny zaručovaného úvěru a cena záruky hrazená příjemcem podpory je pevně stanovena ve výši 0,1% p. a. z výše záruky. Současně s poskytnutím záruky je příjemci podpory poskytnut finanční příspěvek 3% p. a. z výše záruky k úhradě zbývající části ceny záruky.

6. Výběrová kritéria

Výběrovými kritérii pro poskytnutí podpory jsou splnění podmínek pro příjemce podpory, účel zaručovaného úvěru, podporované ekonomické činnosti, dodržení pravidel poskytování veřejné podpory a vyhodnocení úvěrového rizika poskytnutí podpory, pokud je to vzhledem k charakteru poskytnuté podpory nezbytné.

Úvěrové riziko se posuzuje na základě komplexní analýzy založené na výstupech z finanční analýzy ekonomických výsledků příjemce a jejich předpokládaného vývoje a posouzení mimoekonomických kritérií rizikovosti požadovaného financování, při kterém jsou brány do úvahy zejména flexibilita podnikání, management a zajištění odbytu.

O poskytnutí podpory rozhoduje ČMZRB v závislosti na splnění výběrových kritérií.

Neúplné žádosti o podporu mohou být po uplynutí 3 měsíců od data jejich podání ČMZRB zamítnuty.

7. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu nevylučuje možnost účasti v dalších českých i zahraničních programech.

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení

8.1. Žádost o podporu obsahuje zejména:

— identifikační údaje žadatele,

— účel použití zaručovaného úvěru,

— vyjádření úvěrující banky,

— doklad o oprávnění k podnikání,

— čestná prohlášení žadatele k naplnění podmínek programu uvedených v bodech 3.1 c) až f) a 3.2.,

— přílohy k posouzení naplnění podmínek programu, které jsou podrobněji specifikovány ve formuláři žádosti o podporu.

8.2. Formulář žádosti o podporu

Formulář žádosti o podporu a pokyny pro jeho předložení jsou k dispozici na internetové adrese Českomoravské záruční a rozvojové banky, a. s.: www.cmzrb.cz

Žádosti se přijímají od 9. 3. 2009 do 31. 12. 2010.

8.3. Příjem žádostí o podporu

Žádosti o podporu přijímají pobočky Českomoravské záruční a rozvojové banky, a. s. Žádosti jsou přijímány průběžně.

9. Sankce za nedodržení podmínek programu

9.1. Pokud příjemce podpory nedodrží podmínky programu uvedené v bodu 4., je povinen vrátit neoprávněně získanou veřejnou podporou. Neposkytnutí informace nebo dokladu o naplnění podmínky programu je považováno za porušení podmínky programu.

Získaná veřejná podpora je veřejná podpora připadající na sjednanou dobu ručení.

Neoprávněně získanou je ta část získané veřejné podpory, která připadá na období od data porušení podmínky programu, nebo od data zjištění porušení podmínky programu, pokud nelze stanovit datum porušení podmínky programu, do data sjednaného ukončení doby ručení.

9.2. V případě uvedení nepravdivých údajů týkajících se příjemce podpory (bod 3), podporované ekonomické činnosti, výše předchozí získané podpory de minimis a údajů v přiznání k dani z příjmu, je neoprávněně získanou celá získaná veřejná podpora.

9.3. V případě použití zaručovaného úvěru v rozporu s účelem úvěru uvedeným ve smlouvě o podpoře je příjemce podpory povinen vrátit poměrnou část získané veřejné podpory.

9.4. Za prodlení s vrácením neoprávněně získané veřejné podpory je příjemce podpory povinen zaplatit úrok z prodlení ve výši 24% p.a. Celková výše tohoto úroku z prodlení je omezena výší neoprávněně získané veřejné podpory.

10. Ostatní ustanovení

Na podporu není právní nárok. Navrhovatel programu si vyhrazuje program pozastavit nebo předčasně ukončit.

11. Definice

  • Podpora — zvýhodněná záruka.
  • Projekt — pořízení majetku k realizaci podporovaných ekonomických činností.
  • Smlouva o podpoře — smlouva o záruce uzavřená mezi příjemcem podpory a ČMZRB.
  • Veřejná podpora — finanční prospěch získaný příjemcem podpory ke dni uzavření smlouvy o podpoře prostřednictvím zvýhodněné záruky.
  • Zaručovaný úvěr — bankovní úvěr, který je zajištěn zvýhodněnou zárukou.

Příloha:  Podporované ekonomické činnosti podle CZ—NACE.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/narodni-programy-na-podporu-msp/zaruka/program-zaruka...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V