Úvodní stránka

Publikováno:
16.3.2018
Autor:
61500

Dne 7. dubna 2018 se v Bruselu uskutečnil workshop „Developing synergies between Joint Undertakings and ESIF for optimising RIS3 implementation“, zaměřený na rozvoj spolupráce mezi společnými technologickými iniciativami a řídícími orgány relevantních operačních programů ESIF z EU28. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na workshopu prezentovalo best practice své spolupráce se společnou technologickou iniciativou Clean Sky Joint Undertaking.


Dne 7. dubna 2018 se v Bruselu uskutečnil workshop „Developing synergies between Joint Undertakings and ESIF for optimising RIS3 implementation“, zaměřený na rozvoj spolupráce mezi společnými technologickými iniciativami a řídícími orgány operačních programů ESIF z EU28. Společné technologické iniciativy jsou nástrojem podpory formování strategických partnerství veřejného výzkumného sektoru s podnikatelskou sférou pro podporu výzkumných, vývojových a inovačních aktivit jako jedna z forem Public-Private Partnerships (PPP). Workshopu se účastnily tři vybrané společné technologické iniciativy, konkrétně Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking, Bio Based Industry Joint Undertaking a Clean Sky Joint Undertaking, které na workshopu prezentovaly své individuální způsoby spolupráce se státy/regiony EU a tedy i rozvoj komplementárních a synergických vazeb s ESIF. Cílem této spolupráce je mimo jiné podpora implementace Národních výzkumných a inovačních strategií pro inteligentní specializaci RIS 3.

S posledně jmenovanou iniciativou Clean Sky Joint Undertaking úzce spolupracuje také Ministerstvo průmyslu a obchodu (bližší informace o vzájemné spolupráci lze dohledat zde), které na workshopu prezentovalo pokroky ve vzájemné spolupráci, stejně jako detaily vyhlášené komplementární Clean Sky 2 výzvy v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceshopnost, programu Aplikace (více informací o výzvě naleznete zde).

Téma rozvoje synergických a komplementárních vazeb mezi společnými technologickými iniciativami a řídícími orgány ESIF států/regionů EU bylo diskutováno také na tzv. kulatých stolech, kde byly jako největší překážky rozvoje takovýchto propojení mezi rámcovými programy a ESIF jmenovány např. byrokracie, nedostatečná informovanost a spolupráce či rozdílná pravidla a metodiky ESIF a rámcových programů.

Shrnutí workshopu ze strany společné technologické iniciativy Clean Sky Joint Undertaking si můžete přečíst zde. Všechny prezentace z workshopu, včetně prezentace best practice Ministerstva průmyslu a obchodu naleznete zde.

Rozvoji synergických a komplementárních vazeb mezi ESIF a rámcovými programy se věnovalo i setkání „Seal of excellence – Community of practice“, které se v Bruselu uskutečnilo následující den. Cílem setkání, kterého se zúčastnilo i Ministerstvo průmyslu a obchodu, bylo zejména sdílení zkušeností a know-how o využití pečetě kvality Seal of Excellence.

Pečeť kvality Seal of Excellence je udělována vysoce kvalitním projektům ve vybraných programech rámcového programu pro výzkum a inovace Horizont 2020 (SME Instrument, MSCA, Teaming), které z důvodu omezeného rozpočtu nemohly být z tohoto rámcového programu zafinancovány. Cílem je tyto kvalitní projekty podpořit z jiných zdrojů, ať už ESIF, národních, či regionálních.

Na předmětném setkání byla diskutována různá schémata podpory projektů Seal of Excellence, které jednotlivé země EU 28 uplatňují. Konkrétní schémata podpory prezentovaly země jako Španělsko, Slovinsko, Kypr, Itálie, Chorvatsko či Polsko. Evropská komise také představila vlastní iniciativy na podporu Seal of Excellence, jako je pilotní projekt k ochraně duševního vlastnictví, Startup Olé či databáze European Investment Project Portal.

V České republice jsou prozatím projekty s pečetí kvality Seal of Excellence podporovány z národních zdrojů, konkrétně programu GAMA podprogramu 2 Technologické agentury ČR (více informací o této podpoře naleznete zde). Bližší informace o pečeti kvality Seal of Excellence naleznete na webových stránkách Evropské komise zde.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/programy-eu-na-podporu-msp/horizont/ministerstvo-prum...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V