Úvodní stránka

Publikováno:
6.2.2013
Autor:
odbor 42100

Ministerstvo průmyslu a obchodu zaregistrovalo vzrůstající nejistotu mezi obchodníky s pyrotechnikou vzhledem k přechodnému ustanovení zákona č. 148/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a některé další zákony (dále jen „novela č. 148/2010 Sb.").  


   Tímto zákonem se zohledňovala zejména směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/23/ES, o uvádění pyrotechnických výrobků na trh (dále jen "směrnice"), která zavedla zejména členění pyrotechniky do kategorií namísto stávajících tříd. V rámci přechodných ustanovení novely č. 148/2010 Sb. (konkrétně čl. II) bylo ustanoveno, že pyrotechnické výrobky označené třídami I a II je možné uvádět na trh nejpozději do 3. července 2013, přičemž pyrotechnické výrobky označené třídami III a IV a podtřídami T0, T1 a T2 nejpozději do 3. července 2016.

    Jelikož mezi odbornou veřejností vyvstaly pochybnosti s výkladem pojmu "uvádět na trh" a někteří podnikatelé se obávají, že tyto výrobky se stanou po 3. červenci 2013, potažmo 2016 neprodejné, rádi bychom pojem vysvětlili.

    Pro interpretaci pojmu je nutné podívat se do § 2 zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o změně některých dalších zákonů (dále jen "zákon č. 156/2000 Sb.") Před novelou č. 148/2010 Sb. vykládal zákon č. 156/2000 Sb. pojem "uvádění na trh" jako "[...] okamžik, kdy jsou kontrolované výrobky výrobcem, dovozcem, distributorem nebo opravcem v České republice úplatně nebo bezúplatně předány nebo nabídnuty k předání za účelem distribuce nebo používání anebo kdy jsou k nim převedena vlastnická práva." V takovém případě by jistě zákaz uvádění na trh znamenal i zákaz prodeje koncovému spotřebiteli a pyrotechnika označená třídou, případně podtřídami T0 až T2 by se stala neprodejnou. Novela č. 148/2010 Sb. však rovněž změnila i dané ustanovení definující "uvádění na trh" následujícím způsobem:

 1) u kontrolovaných výrobků každé úplatné nebo bezúplatné předání nebo nabídnutí k předání výrobku za účelem distribuce nebo používání, anebo převedení  vlastnického práva ke kontrolovaným výrobkům výrobcem, dovozcem, distributorem nebo opravcem v České republice,

 2)  u pyrotechnických výrobků první dodání nebo jiné zpřístupnění jednotlivého výrobku k dispozici na trh Evropské unie za úplatu nebo zdarma, za účelem  jeho distribuce nebo použití[.]

    U kontrolovaných výrobků sice tedy stále zůstává předchozí výklad, tedy že uvedením na trh se rozumí i prodej koncovému uživateli, ale u pyrotechnických výrobků se výklad radikálně mění a "uváděním na trh" je myšleno pouze tzv. první dodání od výrobce nebo dovozce (dovozem se rozumí pouze první dodání ze zemí mimo EU) kamkoliv na trh EU. Další přeprodej mezi distributory nebo prodej koncovému uživateli již pojem "uvádění na trh" nezahrnuje, a tedy ani není tímto zákonným ustanovením omezen. Toto ustanovení je zároveň konformní se směrnicí, kterou novela č. 148/2010 Sb. prováděla, jelikož i směrnice ve svém čl. 2 definuje "uvádění na trh" jako "... první předání jednotlivého výrobku k dispozici na trh Společenství, za úplatu nebo zdarma, za účelem jeho distribuce nebo použití."

    Nenechme se zmást ani v domácí úpravě použitým termínem "kontrolované výrobky." Těmi se podle § 2 zákona č. 156/2000 Sb. rozumí pouze střelné zbraně a střelivo, které podléhá ověřování podle zákona č. 156/2000 Sb. a tedy nikoliv pyrotechnika (dokonce ani tzv. "těžká" pyrotechnika).

    Z výše uvedeného tedy plyne, že jediná omezení k 3. červenci 2013 (potažmo 2016) plynou dovozcům, kteří již nemohou na trh EU dodávat další pyrotechnické výrobky označené třídami. Pyrotechnické výrobky, které byly k danému datu na trh EU již jakýmkoliv způsobem uvedeny (jsou tedy v oběhu), jsou tedy nadále prodejné i po tomto datu — samozřejmě za dodržení předpisů regulujících požadavky na pyrotechnické výrobky, na jejich skladování a zacházení s nimi.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/standardizace/zbrane-strelivo-a-pyrotechnika/vyznam-uvadeni-na-trh-v-souvislosti...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V