Úvodní stránka

Publikováno:
30.6.2023
Autor:
Odbor digitální ekonomiky a chytré specializace

Rada pod vedením švédského předsednictví dokázala dojednat dohodu s Evropským parlamentem o znění návrhu nařízení Evropské komise k pravidlům pro spravedlivý přístup k datům a jejich využívání (Aktem o datech). Výslednou podobu návrhu nyní ještě musí formálně schválit Rada a Evropský parlament.


Stalo se tak v úterý 27. června 2023, tedy v posledním týdnu švédského předsednického mandátu Radě. Akt o datech představila Evropská komise 23. února 2022 a stal se jednou z priorit českého předsednictví Radě v druhé půlce loňského roku. Pod českým předsednictvím se podařilo vyjednat tři kompromisní návrhy tohoto důležitého předpisu.

Záměrem Aktu o datech je přispět k budování jednotného evropského digitálního trhu a spravedlivě fungující datové ekonomiky zpřístupněním průmyslových dat, optimalizací jejich dostupnosti a využití a podporou konkurenceschopného a spolehlivého evropského cloudového trhu. Jeho cílem je zajistit, aby se na výhodách digitální revoluce podíleli všichni.

Koho se nová pravidla budou týkat?

Rozsah nařízení je velmi široký, zahrnuti jsou držitelé dat generovaných používáním zařízení připojených k internetu (např. výrobci, ale i další strany mající právo s těmito daty nakládat), uživatelé těchto zařízení či jiní příjemci takovýchto dat. Dále jde o podniky, které mohou být v případech výjimečné potřeby požádány orgány veřejné moci o přístup k datům, o poskytovatele služeb zpracování dat (zejména cloudové poskytovatele) a jejich klienty, o účastníky datových prostor a prodejce řešení založených na chytrých smlouvách (tzv. smart contracts). Nařízení počítá s úlevami pro mikro, malé a střední podniky, což bylo jednou z priorit ČR během vyjednávání.

Jaká opatření nařízení přinese?

  • Opatření, která uživatelům připojených zařízení umožňují přístup k datům generovaným těmito zařízeními a službami souvisejícími s těmito zařízeními. Uživatelé budou moci tyto data sdílet s třetími stranami, což podpoří poprodejní služby a inovace. Současně budou výrobci i nadále motivováni investovat do vytváření vysoce kvalitních dat, přičemž jejich obchodní tajemství zůstanou chráněna.
  • Opatření na ochranu před jednostranně uvalenými nepřiměřenými smluvními podmínkami při sdílení dat. Cílem je chránit společnosti v EU před nespravedlivými dohodami, nastavit spravedlivé prostředí a umožnit podnikům, zejména malým a středním, aby se s větší jistotou účastnily digitálního trhu.
  • Mechanismy pro orgány veřejného sektoru, které umožní přístup k datům soukromého sektoru a jejich využití v případě mimořádných událostí, jako jsou povodně a požáry, nebo při provádění zákonného pověření, kdy požadovaná data nejsou dostupná jinými prostředky.
  • Nová pravidla, která klientům umožní volně přecházet mezi různými poskytovateli služeb zpracování dat (cloudovými poskytovateli). Cílem těchto pravidel je podpořit hospodářskou soutěž a možnost volby na trhu a zároveň zabránit tzv. vendor lock-inu. Kromě toho Data Act obsahuje opatření proti nezákonnému předávání klientských dat poskytovateli služeb mimo EU, čímž zajišťuje spolehlivější a bezpečnější prostředí pro zpracování dat.
  • Opatření na podporu rozvoje standardů interoperability pro sdílení a zpracování dat v souladu se strategií EU pro standardizaci.

Co bude následovat?

V následujících dnech a týdnech bude dojednaná dohoda zapracována do finální podoby textu návrhu nařízení, který bude muset ještě formálně schválit Rada a Evropský parlament. Následně nařízení vejde v platnost. Jednotlivým státům včetně ČR pak začne běžet dvacetiměsíční lhůta na to, aby nařízení implementovaly do svých právních řádů a stanovily orgány zodpovědné za dohled nad trhem.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/digitalni-ekonomika/datova-ekonomika/rada-a-evropsky-parlament-nasli-shodu-nad-a...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V