Úvodní stránka

Publikováno:
11.1.2023
Autor:
Odbor

Nařízení o digitálních službách stanovuje povinnosti pro digitální služby asymetricky dle velikosti a charakteru služby. Mikro a malé podniky mají z většiny povinností výjimku, naopak velmi velké online platformy a velmi velké vyhledávače s průměrným měsíčním počtem aktivních uživatelů vyšším než 45 milionů (10 % obyvatel EU) mají několik dodatečných povinností.

Následující text má za cíl poskytnout obecný přehled o tom, jaké nové povinnosti ukládá nařízení o digitálních službách podnikům. Upozorňujeme, že se nejedná o vyčerpávající seznam veškerých povinností a pravidel, ani o závazný výklad nařízení, který může provést pouze soud. K některým povinnostem a pravidlům jsme připravili podrobnější samostatné články, na které můžete přejít kliknutím na jednotlivé odkazy v následujícím přehledu.


Povinnosti pro všechny zprostředkovatelské služby

  • Všichni poskytovatelé zprostředkovatelských služeb budou muset zřídit jednotné kontaktní místo pro přímou elektronickou komunikaci s dozorovými orgány v členských státech a Komisí, ale také s uživateli.
  • DSA se vztahuje na všechny poskytovatele působící na vnitřním trhu, tedy i na firmy ze třetích zemí. Ty budou muset v EU ustanovit svého právního zástupce.
  • DSA zprostředkovatelským službám ukládá také povinnost informovat ve svých smluvních podmínkách o postupech moderace obsahu a dalších omezeních, včetně rozhodování založeného na algoritmech, a stanovuje pravidla, která musí smluvní podmínky splňovat. 
  • Alespoň jednou ročně jsou poskytovatelé povinni zveřejnovat zprávy o veškerém moderování obsahu, které služba provedla v příslušném období (množství a rozsah informací se liší dle typu služby).

Povinnosti pro hostingové služby

  • Poskytovatelé hostingových služeb mají navíc k povinnostem pro všechny zprostředkovatelské služby povinnost zavést tzv. mechanismus oznamování a přijímaní opatření (tzv. „Notice and Action“), který umožní uživatelům nahlašovat obsah, který považují za nezákonný.
  • Poskytovatel služby musí na každé takové nahlášení reagovat a v případě smazání příspěvku poskytnout uživateli, který obsah nahrál, odůvodnění.
  • Hostingové služby mají také povinnost informovat donucovací nebo soudní orgány v případě podezření na trestný čin ohrožující život či bezpečnost osob.

Povinnosti pro online platformy

  • Online platformy (sociální sítě, obchody s aplikacemi, online tržiště, cestovní a ubytovací portály apod.) musí nad rámec výše uvedených povinností navíc zřídit interní systém pro vyřizování stížností, který umožní uživatelům odvolat se proti rozhodnutí platformy ohledně odstranění jejich obsahu.
  • Uživatelé budou mít při sporu s online platformou právo obrátit se na jakýkoliv subjekt mimosoudního řešení sporů certifikovaný koordinátorem digitálních služeb (národní dozorový orgán).
  • Platformy také budou muset přednostně reagovat na oznámení podaná tzv. důvěryhodnými oznamovateli.
  • Poskytovatelé online platforem jsou dále povinni zavést určitá opatření proti zneužití služby. To znamená, že musí po předchozím upozornění pozastavit poskytování svých služeb uživatelům, kteří často nahrávají zjevně nezákonný obsah.
  • Ve svých každoročních zprávách musí poskytovatelé online platforem navíc uvádět informace o proběhlých mimosoudních řešení sporů a o pozastaveních účtů. Do 17. února 2023 a poté alespoň každých šest měsíců musí také zveřejnit informace o počtu uživatelů.
  • Nařízení zakazuje platformám koncipovat své rozhraní takovým způsobem, který manipuluje schopnost uživatelů činit svobodná a informovaná rozhodnutí (typicky zvýraznění určité volby, opakované dotazování, těžší zrušení účtu, než jeho založení apod.) – tzv. „dark patterns“.
  • Další povinnosti se týkají transparentnosti reklamy, kdy musí platformy uživatelům zobrazovat, zda a proč je na ně daná reklama cílená a kdo za ní zaplatil. Stejně tak musí uživatel jasně rozpoznat, zda je obsah sponzorován nebo propagován. DSA platformám zakazuje cílit reklamu na nezletilé osoby na základě profilování a také cílit reklamu na základě citlivých osobních údajů, jako je etnický původ, náboženství nebo sexuální orientace. Podrobnější informace o nových povinnostech týkajících se reklamy naleznete zde.
  • Povinnosti ohledně transparentnosti se týkají také doporučovacích systémů. Platformy musí zveřejnit jejich hlavní parametry a možnosti uživatelů tyto parametry měnit či ovlivnit.
  • Poskytovatelé online platforem také musí v rámci svých služeb zajistit vysokou míru soukromí, bezpečnosti a ochrany nezletilých osob.

Povinnosti pro online tržiště

  • Online tržiště budou muset nad rámec předchozích povinností uplatňovat tzv. princip „know your business customer“. To znamená, že mohou profesionálním obchodníkům umožnit prodávat své zboží či služby na daném tržišti pouze v případě, že jim tito obchodníci poskytli kontaktní a další informace.
  • Poskytovatelé online tržišť budou muset svá online rozhraní navrhnout tak, aby obchodníci mohli snadno informovat o identifikaci výrobků či služeb, případně poskytnout logo, ochrannou známku nebo informace o označení. Tržiště budou také muset náhodně kontrolovat, zda jsou výrobky nebo služby v souladu s předpisy, a to dle veřejně dostupných databází, např. RAPEX.
  • Další povinností tržišť je informování spotřebitelů, kteří zakoupili výrobek nebo službu, pokud se dozvědí, že daný výrobek nebo služba je nelegální.
  • Podrobnější přehled nových povinností pro online tržiště naleznete zde.

Povinnosti pro velmi velké online platformy a velmi velké online vyhledávače

  • Vzhledem ke svému velkému ekonomickému a sociálnímu vlivu mají velmi velké online platformy a vyhledávače (služby s počtem uživatelů v EU větším než 45 milionů) kromě výše uvedených povinností také povinnost posuzovat rizika, která jsou s jejich službou spojena, a následně přijmout opatření pro jejich zmírnění.
  • Tato opatření následně podléhají nezávislým auditům.
  • DSA dále zavádí mechanismus reakce na krize v případech hrozby pro veřejné zdraví a bezpečnostní krize.
  • Dalšími povinnostmi pro velké platformy a vyhledávače jsou například umožnění využívání doporučovacího systému bez profilování, vedení archivu reklam nebo poskytování přístupu k datům koordinátorovi digitálních služeb, Komisi a výzkumným pracovníkům.
  • Velmi velké online platformy a velmi velké vyhledávače musí také ve své organizační struktuře zavést útvar zajišťování souladu, který bude monitorovat dodržování pravidel DSA.
  • Ve svých každoročních zprávách musí poskytovatelé nad rámec informací uvedených výše uvádět mj. také údaje o lidských zdrojích, které věnují moderování obsahu pro každý úřední jazyk jednotlivých členských států EU nebo informace o kvalifikaci a jazykových znalostech těchto pracovníků. Zprávy musí zveřejnit alespoň v jednom z úředních jazyků členských států.
  • Velmi velké online platformy a velmi velké vyhledávače budou každoročně platit Evropské komisi poplatek za dohled.

Vaše případné dotazy rádi zodpovíme na posta@mpo.cz



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/digitalni-spolecnost/jaka-pravidla-a-povinnosti-prinasi-narizeni-o-digitalnich-s...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V